Un barbat de 38 de ani a murit inecat la Eforie Sud. Trupul unei fete de 11 ani, adus la mal dupa o saptamana

Ultima actualizare: 08-07-2017 06:58

Vara lui 2017 nu este doar una a extremelor, ci si a tragediilor. Desi suntem abia la inceputul sezonului estival, marea agitata a furat deja 7 vieti.

Ultima nenorocire s-a petrecut la Eforie Sud. Acolo, un turist in varsta de 38 de ani s-a inecat pentru ca a ignorat curentii puternici si s-a aventurat in apa chit ca era arborat steagul rosu de pericol. Pe de alta parte, miercuri, salvamarii au reusit sa gaseasca si trupul copilei de 11 ani din Chisinau care a disparut in apele marii in urma cu o saptamana.

Barbatul era la mare impreuna cu familia. Spre seara, cand salvamarii au plecat de pe plaja el s-a aventurat in apa alaturi de 3 amici. Nu a tinut cont de faptul ca marea era agitata iar - in scurt timp - curentii puternici
l-au tras in larg.

In timp prietenii si-au dat seama de riscuri si au iesit repede el a fost inghitit de valuri. Un turist care i-a auzit strigatul de ajutor a incercat sa il salveze.

Cristian Manole, turist: "Am incercat sa intru cu o saltea dupa el si nu, pur si simplu am ajuns aproape de dansul si valul m-a impins mai departe si aia a fost tot, nu l-am mai vazut."

Martor: "De doua ori l-a mai scos apa in sus si gata a disparut."

In cele din urma, barbatul a fost scos salvamari - care au fost chemati de acasa. Operatiunea a fost extrem de riscanta.

Constantin Dumitrache, salvamar: "Am luat un skyjet, a iesit alt salvamar cu el si pana la urma l-am scos noi 4 salvamari, l-am scos dintre pietre, s-a lovit si de pietre ca sunt valurile foarte puternice."

Medicii de la ambulanta au incercat sa il resusciteze pe om direct pe plaja dar dupa o ora i-au declarat decesul. Zona in care s-a petrecut tragedia nu este indicata celor care nu sunt inotatori cu experienta.

Zona dintre diguri din Eforie este foarte periculoasa pentru ca atunci cand bate vantul din directia N-E, asa cum s-a intamplat marti, se formeaza curenti si vartejuri care sapa gropi adanci. Pur si simplu simti ca iti fuge nisipul de sub picioare si pierzi controlul.

Alin Lupu, salvamar: "Pericolul nu il reprezinta valul ci curentul produs de acesta pe fundul marii. Daca ai intrat in acest curent esti dus catre larg. Nu conteaza cat de bun inotator esti daca ai intrat intr-un curent circular cu greu mai revii la mal poti sa revii sau nu mai revii niciodata."

Specialistii spun ca, atunci cand vantul sufla tare, curentii se formeaza aproape de mal si se indreapta apoi spre larg cu o viteza de un metru pe secunda. In cazul in care simtiti ca sunteti prinsi desi va aflati aproape de tarm, salvamarii va recomanda se innotati paralel cu malul si astfel veti strapunge curentul.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO