Valuri mari, apa foarte rece si steag rosu, pe litoral. Salvamarii i-au pazit pe turisti sa nu fie trasi in larg

Ultima actualizare: 05-07-2017 07:21

Marea a fost destul de agitata duminica, cu valuri periculoase pentru imprudenti. Prin urmare, salvamarii au fost nevoiti sa arboreze pe plaja steagul rosu sau galben, ca sa ii avertizeze pe turisti de pericol.

Prinsi de euforia concediului, unii nu au tinut cont nici de valuri, nici de apa rece sau de avertismente, si s-au avantat in mare.

Cat a fost ziua de lunga, salvamarii au strabatut plaja in lung si in lat ca sa ii supravegheze pe turisti. Au fost cu ochii pe ei si din apa, la bordul skijet-urilor. Vantul puternic a adus la tarm valuri destul de mari.

Apa marii este foarte rece, nu are mai mult de 13 grade Celsius, in plus si vantul a inceput sa sufle cu putere asa ca salvamarii au arborat steagul galben, ceea ce inseamna ca doar cei experimentati au voie in apa. Si nu doar valurile ii pot pune in primejdie pe turisti.

Alin Lupu, salvamar: "Apa marii rece, curentii si valurile destul de mari pot fi o combinatie periculoasa pentru turisti."
Reporter: "La cati metri de mal pot sta? "
Alin Lupu, salvamar: "Le recomand sa stea cu apa pana la brau. Sa simta nisipul sub picioare ca astfel nu pot fi trasi inspre larg."

Dar au fost turisti care nu s-au putut abtine si au intrat in apa.

Reporter: "Cum ati rezistat in apa?"
Turist: "Foarte greu. Mai mult ea a rezistat."
Reporter: "De valuri nu va e teama?"
Turist: "Nu, ca nu am mers in larg. E periculos."

Reporter: "Cum este apa?"
Turist: "Foarte rece."
Reporter: "Si cum de ati intrat?"
Turist: "Pai valuri, ambianta, armonie."
Reporter: "Ati vazut ca e steagul galben?"
Turist: "Da."
Reporter: "Stiti ce inseamna?"
Turist: "Pericol."
Reporter: "Si totusi ati intrat."
Turist: "Pai unde am intrat e apa foarte mica."

Turist: "Ne-am simtit foarte bine. Apa era mai calda. Astazi e cam frigulet si cam bate vantul. Apa este 0 grade nu putem sta mult in ea, doar sa bem cateva beri sa ne revenim putin."

Turist: "Cred ca un inceput de iulie nu a fost niciodata asa cu apa atat de rece."

Turist: "Intri usor asa fara sa te aventurezi dintr-o data. Poti sa faci soc hipotermic. Am mai auzit cazuri."

Judetul Constanta a fost sub avertizare de vant si vijelii, iar pe plaja de la Eforie Nord a fost arborat steagul rosu, care le interzice turistilor sa intre in mare. Cei mai multi au fost ascultatori, probabil si din cauza ca apa era prea rece.

Turist: "Nu ne lasa sa intram decat pana la genunchi. Intram pana la genunchi, ne punem pe burta, ne umezim si iesim inapoi."
Reporter: "E rece?"
Turist: "Da, e".

Semne bune nu sunt nici pentru maine. Temperaturile la malul marii sunt in scadere, apa se mentine rece si in plus, vantul se va intensifica.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO