Vanatorii de furtuni din Romania se intrec in capturi spectaculoase. Cum au surprins o scena demna de "Vrajitorul din Oz"
Au aparut si in Romania vanatorii de furtuni, iar vremea nebuna din ultimele zile a fost generoasa cu ei.
In doar 48 de ore, 4 furtuni violente care aduceau cu niste tornade s-au format in tara noastra, insa vara se anunta plina de astfel de "evenimente".
Vanatorii romani sunt pasionati de meteorologie, insa deocamdata nu au aparatura performanta.
Ei au reusit totusi sa filmeze scene demne de pelicula "Vrajitorul din Oz". Fenomenul surprins a fost vizibil in Serbia in luna mai. Vanatorii de furtuni au surprins exaltati si aceasta asa-zisa tornada formata in urma cu cateva zile, la nici o suta de kilometri de noi in orasul Pancevo.
Fuiorul a intrat si pe teritoriul Romaniei, dar aproape de Lugoj s-a transformat intr-o vijelie puternica. Vanatorii de furtuni, inca incepatori si-au creat comunitati online unde se intrec in "capturi" spectaculoase.
Calin Nucuta, presedintele Asociatiei Rometex: "Noi incercam sa surprindem cat mai multe fenomene meteorologice severe de la furtuni violente pana la fenomenele de iarna, e pentru pasiunea noastra, majoritatea suntem amatori. Cum unora le place sa mearga pe munte sa faca poze, noua ne place sa incercam prognozele."
"Vanatorii" isi iau informatiile despre vreme de pe site-ul ANM. Si urmaresc pe internet radarele satelit, pe care au invatat sa decodifice fenomenele extreme. De exemplu o supercelula in care s-a format o tornada.
Silvia Barbu, director Meteo Banat Crisana: "Tornadele intr-adevar se dezvolta dintr-o supercelula. Supercelula aceasta uneori genereaza si acei curenti care ajung pana la sol, fuioarele acelea, practic este vorba de o rotatie foarte puternica a vantului, vantul creste pe viteza in verticala cu cresterea altitudinii si are loc o rotatie a acestuia si atunci absoarbe obiectele de pe sol si produce acele pagube urate."
Robert Balasz, meteorolog: "Aceste mici triunghiuri sunt zonele cu potential de producere a tornadelor."
Liviu isi da doctoratul in fenomenele meteo extreme. Cand se apropie furtuna incepe sa "vaneze".
Liviu Oana, doctorand Facultatea de Geografie: "Le postam, atragem atentia oamenilor asupra sau pasionatilor de meteorologie ca este posibil sa vina furtuna si sa fie pe faza."
Razvan Neagu, student Facultatea de Geografie: "E foarte interesant si te trec o gramada de sentimente."
Lasand distractia la o parte, o furtuna a provocat mari distrugeri in Mures. 300 de locuinte au fost avariate.