Valurile de demisii ar putea ajunge și în România. Peste 20% dintre angajații români și-ar da demisia oricând
Valurile de demisii în toate domeniile cu care s-au confruntat Europa de vest şi Statele Unite ar putea ajunge și la noi.
Peste 20% dintre angajații români spun că și-ar da demisia chiar și fără o altă ofertă dacă nu ar mai fi mulțumiți de locul de muncă actual. Majoritatea sunt tineri care cred că în cel mult trei luni își pot găsi altceva. Însă cei mai mulți angajați sunt mai rezervați și declară că nu ar renunța la slujbă înainte să-și caute una nouă. Datele reies din sondajul recent al unei platforme de recrutare.
Bărbat: ”Mai întât aş căuta un loc de munca stabil sau care pare stabil, apoi aş decide dacă e ce-mi trebuie mie şi ulterior o să iau decizia să plec”.
Așa răspund aproape 80% dintre români, dacă ar fi în situația de a renunța la locul actual de muncă. Însă 21% sunt dispuși să renunțe și să își dea demisia chiar dacă nu au un plan de rezervă.
Bogdan Badea, Directorul unei platforme de recrutare: ”În anii trecuţi erau sub 5% cei care şi-ar da demisia fără să aibă un nou loc de muncă, a crescut foarte mult procentul acesta. Majoritar sunt sub 35 de ani. Nu au ajuns la un nivel salarial atât de crescut, nu au datorii la bancă, să spunem aşa, şi atunci îşi permit să rişte pe termen scurt, pe termen mediu. Vine şi din acest optimism destul de alarmant pentru companii al candidaţilor că îşi găsesc un job foarte repede pe piaţa din România şi de ce nu pe piaţa din Europe de Vest”.
Tendința vine din Vest, unde mulți dintre cei care au lucrat de acasă în pandemie nu vor să revină la birou și își caută altceva care să le permită să continue acest mod de viață. Pot fi și alte nemulțumiri: sunt copleșiți de volumul mare de muncă sau pur și simplu vor un salariu mai mare ori o poziție mai bună, și încep căutarea pentru un nou job abia după demisie.
Oana Botolan, Specialist HR: ”Ştiu că îşi vor găsi un alt loc de muncă, ştiu că se caută specialişti în domeniul lor, astfel încât chiar dacă astăzi ei nu au o ofertă concretă, pot aplica liniştiţi. Acum, pe piaţa din România o persoană calificată îşi poate găsi un loc de muncă în extrem de scurt timp. Evident că nu este cea mai bună variantă”.
Indicat este, spun specialiștii, să aveți un plan de rezervă atunci când renunțați la locul de muncă. Pentru astfel de situații, este bine să aveți un cont de economii pe care să vă bazați în cazul în care găsirea unui nou job durează mai mult.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, joburi, locuri de munca, demisii, tendinte,
Dată publicare:
17-01-2022 18:01