Valul doi al pandemiei din Europa, provocat de o nouă tulpină Covid-19, mult mai agresivă. Cine a răspândit-o
Al doilea val al pandemiei, mult mai agresiv decât primul, este produs de o nouă tulpină a virusului SARS-COV-2. Avertismentul, lansat de oamenii de știință din Elveția și Spania, este confirmat de medicii din întreaga lume, inclusiv de cei români.
Cercetătorii spun că n-au mai văzut o asemenea viteză de răspândire de când studiază noul virus.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Specialiștii au numit noua tulpină 20A/EU1 și au pus pe seama ei toate cazurile noi de Covid-19 din Europa.
Mutația s-a produs în vară, spun cercetătorii de la Universitatea Basilea din Spania, și a pornit de la muncitorii sezonieri din agricultură.
Litoralul spaniol a atras și anul acesta turiștii ca un magnet. De aici și până la infectarea întregului continent a fost un singur pas.
Emilian Popovici, epidemiolog: ”Da! Este adevărat! Și asta datorită unui fenomen de super transmitere sau super difuziune care a dus la răspândirea acestei variante într-un mod impresionant într-adevăr”.
Noua mutație a lui SARS-CoV-2 se răspândește acum cu rapiditate. Cercetătorii spun că totul ar fi plecat de la comportamentul riscant manifestat de turiștii veniți în vacanță în Spania.
Aceștia nu ar fi purtat mască și ar fi ignorat distanțarea socială. Echipe știintifice din Elveția și Spania încearcă acum să afle dacă noua formă a virusului este și mai contagioasă și mai mortală decât celelalte tulpini.
”Vom avea mult mai mult de furcă”
Medicii noștri care se luptă zi de zi cu explozia de cazuri din țara noastră confirmă că noua tulpină este responsabilă pentru creșterea exponențială a îmbolnăvirilor.
Radu Tincu, specialist ATI: ”După cum vedeți, e o surpriză pentru întreaga lume medicală. Sunt foarte multe lucruri care se descoperă de la o lună la alta. Unele dintre ele care nu erau predictibile”.
Adrian Marinescu: ”Nu se știe ce va fi ulterior. Deocamdată varianta asta pare că a suferit mutații în așa fel încât este mai puțin virulent dar clar se transmite mai mult și atunci vom avea mult mai mult de furcă”.
Potrivit cercetătorilor spanioli, noua tulpină este responsabilă pentru 80% dintre cazurile noi de Covid din Marea Britanie și Spania, pentru 60% dintre ultimele îmbolnăviri din Irlanda și pentru 40% dintre cele din Elveția și Franța.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus, pandemie, europa, agresiune, valul doi,
Dată publicare:
30-10-2020 07:41