Medic Epidemiolog: ”Dacă rata de infectare se menține, în decembrie putem să ajungem la 9.000 infecții”

×
Codul embed a fost copiat

România înregistrează un salt uriaș în rândul pacienților infectați cu Sars-Cov-2. Sunt 6481 de noi cazuri, cu o mie peste raportările de miercuri.

Din păcate boala se răspândește cu viteză și în rândul copiilor. În același timp crește și numărul morților. Un jandarm de doar 43 de ani care până zilele trecute protesta împotriva măsurilor de siguranță s-a stins noaptea trecută.

"Este o luptă groaznică! Protejaţi-vă" Acesta a fost ultimul mesaj postat de căpitanul Ionuţ Câmpean acum 4 zile pe Facebook. Era disperat. Le transmitea prietenilor că este o boală grea şi că de 5 zile se luptă cu ea fără succes. Fusese internat pe 23 octombrie. Miercuri seară s-a stins.

Picioiu Floriana locotenent Jandarmeria Sibiu: ”Suntem alături de familia îndurerată şi resimțim, cu profund regret, pierderea unui camarad de nădejde și a unui om bun”.

Până când s-a îmbolnăvit, jandarmul nu a crezut în existenţa virusului. Cel puţin asta reiese din multele postări pe care le-a făcut de-a lungul pandemiei, despre măsurile de siguranţă şi cei care purtau mască.

Citește și
Marian Godina
Marian Godină s-a izolat după ce un coleg a fost depistat cu Covid-19: "E amuzant când mă sună Poliția să ies la poartă"
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

"Pentru cei cu creierul la ei, viaţa merge înainte. Pentru restul, masca" afirma acum două săptămâni, înainte să se infecteze. Ionuţ Câmpean avea doar 43 de ani şi era supraponderal. Este doar unul dintre cei 83 de români care au murit în ultimele 24 de ore. Alţi 6481 s-au îmbolnăvit. O creştere foarte mare faţă de zilele trecute. Specialiştii avertizează că, dacă rămânem în acest ritm şi în luna noiembrie şi nu înăsprim măsurile de siguranţă, numărul de infectări o să tot crească.

Emilian Popovici Medic Epidemiolog: "Dacă ne menținem pe cele două luni de zile, nu într-o săptămână sau două, pe cele două luni de zile ne menținem la un număr bazal de reproducere de 1,1 în data de 10 decembrie putem să ajungem la nouă mii de infecții pe zi".

Proiecţia arată 9633 de cazuri pe 10 decembrie iar la terapie intensivă 3389, cu mult peste numărul de paturi de care dispunem iar numărul morţilor poate ajunge la 12.847. Sunt date seci, care vorbesc însă despre o realitate cruntă care ne aşteaptă dacă se păstrează acest ritm de infectare. Din nefericire am putea ajunge şi la 30 de mii de infectări pe zi.

Nelu Tătaru Ministrul Sănătăţii: ”2,48 avem 3-4 săptămâni grele, 3-4 săptămâni în care încercăm să limităm creşterea numărului de cazuri pentru a putea ajunge pe un platou. Haideţi să participăm cu toţii la scăderea numărului de cazuri”.

Bucureştiul şi judeţele Timiş, Sălaj, Alba, Cluj şi Harghita rămân în scenariul roşu. Clujul şi Salajul au deja 4 infectări la mia de locuitori. În Timişoara, creşte numărul de infectări în rândul copiilor. Sunt internaţi 94 de elevi la care se adaugă cei cu vârsta de sub 6 ani.

Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş Timişoara: ”Cel mai mic pacient îl avem acum, are 2 săptămâni. Ceea ce e de remarcat că cei mici nu dezvoltă o formă de boală sau dezvoltă minime episoade de febră şi apoi sunt ok, ceea ce este foarte bine pentru că lucrul ăsta ne încurajează ca să îi primivim ca pe oameni bolnavi”.

La Spitalul Judeţean din Timșoara s-au descoperit numai joi 50 de infectări în rândul personalului medical. Sunt cadre care urmau să intre în tură. Din fericire nu au intrat în contact cu alţi colegi sau pacienţi.

Raul Pătrașcu, manager Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara: ”Noi îi testăm de fiecare dată. Concluzia epidemiologică fiind următoarea: în spital mediul este controlat, activitatea de pe secţii nu este blocată, nu este diminuată, secţiile nu se închid, nu se carantinează”.

Medicii din Botoşani spun că nu mai pot.

Alin Atudoroie medic UPU Botoşani: "Suntem deznădăjduiţi. Epuizaţi”.

Municipiul Botoşani intră în scenariul roşu.

În Europa sunt țări care intră în carantină pentru a stăvili numărul uriaş de infectări şi de morţi. Putem încă să contrazicem proiecţiile specialiştilor dacă acţionăm, dacă luăm măsuri şi ne protejăm. Gândiţi-vă cât de simplu este să purtăm mască, să păstrăm distanta şi să ne spălăm pe mâini în comparaţie cu săptămânile pe care le putem petrece pe patul spitalului, dacă găsim loc. În plus, de acolo putem să plecăm şi cu alte infecţii. Aşa, ca protejaţi-vă!

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Interviu cu Horia Brenciu, despre Covid-19, măști și echilibru: “Nu rezolvăm nimic dacă ne uităm zilnic la numărul morților”
Interviu cu Horia Brenciu, despre Covid-19, măști și echilibru: “Nu rezolvăm nimic dacă ne uităm zilnic la numărul morților”

Horia Brenciu, unul dintre jurații show-ului The Masked Singer, de la Pro TV, a fost invitatul lui Vitalie Cojocari, în emisiunea ”Interviurile lui Vitalie”, transmisă exclusiv pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV și pe www.stirileprotv.ro.

Marian Godină s-a izolat după ce un coleg a fost depistat cu Covid-19:
Marian Godină s-a izolat după ce un coleg a fost depistat cu Covid-19: "E amuzant când mă sună Poliția să ies la poartă"

Polițistul Marian Godină a anunțat pe Facebook căa fost nevoie săse izoleze după ce un coleg al său a fost depistat cu Covid-19.

Tătaru, despre situația de la ATI:
Tătaru, despre situația de la ATI: "Avem 1.200 de paturi, cu extensie până la 1.500"

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi, la Constanţa, că la Terapie Intensivă sunt la nivel naţional, pentru pacienţii cu COVID-19, "1.200 de paturi cu extensie până la 1.500".

Recomandări
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.