Valul de ger, combătut cu fapte bune. Preotul Dan Damaschin transportă zilnic lemne pentru persoanele care nu și le permit
Valul de ger care a cuprins România a adus peste noapte temperaturi de -22 de grade Celsius. În Capitală, munții de zăpadă rămași pe străzi au înghețat.
Noaptea trecută a adus -22 de grade Celsius în Întorsura Buzăului. Acolo a fost la fel de frig ca la stația de pe Vârful Omu. Au avut de înfruntat -15 grade Celsius și locuitorii din Stâna de Vale, Toplița și Semenic.
În București, în schimb, noaptea trecută a fost atinsă o minimă de -11,4 grade Celsius. Gerul a fost mai apăsat la periferie și în localitățile dimprejur.
Totuși, dacă ne uităm la temperaturile resimțite de corpul uman, valorile sunt și mai scăzute. La ora 7, joi dimineață, de exemplu, stația meteo de la Fetești înregistra o temperatură de -17 grade Celsius. -19 grade au fost resimțite de dimineață și în Stâna de Vale, Iezer și Poiana Stampei.
O femeie din județul Iași, rămasă văduvă cu cinci copii, trăiește din alocațiile celor mici, aşa că nu și-a permis să cumpere lemne pentru iarnă.
Reporter: Cum v-ați descurcat în perioada aceasta de iarnă?
Oana Ciobanu, mamă: „Greu, am luat lemne, dar domnul de unde am luat, te mai aștept să mă plătești”
Reporter: Ați luat pe datorie?
Oana Ciobanu, mamă: „Da, m-am organizat în așa fel încât să fie bine pentru copii.”
Joi, mama și copiii au primit în dar lemne pentru foc de la părintele Dan Damaschin, preot misionar din Iași. În aceeași situație sunt mulţi sărmani din zona Moldovei care sună după ajutor. Din depozitul preotului, pleacă zilnic câte trei-patru transporturi a câte 2 metri cubi.
Reporter: Aveți o listă de aşteptare...
Dan Damaschin, preot fondator Asociația Glasul Vieții: „Sunt sute de familii care așteaptă un braț de lemne pentru a se încălzi, pentru că nu-și permit să își cumpere acest lemn. În fiecare an cumpărăm multe sute de metri cubi de lemn, suntem printre cei mai mari cumpărători de pe piață. Din păcate, niciodată nu reușim să facem atât cât ar trebui.”
Mădălin Avădani, voluntar: „Încep să ne ceară ajutorul și să ne sune chiar de la sfârșitul lunii octombrie, sunt foarte multe solicitări.”
Reporter: Iar în perioada asta cu minus?
Mădălin Avădani, voluntar: „Se dublează apelurile și încercăm să ne mobilizăm”
Până acum, preotul a ajutat o mie de familii cu lemne, dar pe lista de așteptare sunt alte o mie.