Valentin Mateiu, analist militar: Obiectivul inițial al lui Putin a fost decapitarea politică a Ucrainei. Nu a reușit încă
În ciuda presiunii la care este supusă, armata ucraineană încă rezistă spre surprinderea analiștilor militari internaționali și nedumerirea militarilor ruși.
Despre ultimele mișcări tactice, de pe front, dar și despre ce ar putea urma, ne-a vorbit comandorul în rezervă Valentin Mateiu, analist militar.
În ce stadiu se află acum forțele deligerante, în a cincea zi de război?
Alegeri 2024
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
Valentin Mateiu: Kievul rămâne inima operațiunilor pentru că obiectivul inițial al domnului Putin a fost decapitarea politică a Ucrainei și asta vrea, să ia Kievul. Dar pentru asta are nevoie să-l încercuiască, nu a reușit încă. Trupele aeropurtate vor fi folosite ca artilerie de elită, sunt cei mai buni soldați ai Rusiei. Au nevoie ca acest efort să fie concentrat, asalt după asalt. Câte va îndura Kievul, la câte va rezista...greu de răspuns.
Ce ne puteți spune despre trupele din sud și din nord-est care astăzi au înaintat serios?
Valentin Mateiu: Azi dimineață spuneam că Mariopolul ar putea să pice. N-a picat deocamdată pentru că deși aici cred că sunt infanteriștii marini de la Brigada 810, ucrainenii au rezistat. Cred că s-au pregătit să intre în oraș, să reziste. Numai că rușii au răspuns cu o strategie sălbatică, foc nediscriminat asupra orașelor.
Experții militari occidentali au tot spus în aceste zile că armata ucraineană a dat dovadă de o rezistență redutabilă și nu numai că i-a oprit în multe locuri pe ruși, dar i-au încetinit serios în atingerea obiectivelor. Pe de altă parte, fostul președinte Dimitri Medvedev spunea astăzi că nu este nimic în neregulă cu planul lor și cu operațiunile militare, că și americanii când au intrat în Irak au avut nevoie de două săptămâni pentru a cuceri Bagdadul. Unde este adevărul?
Valentin Mateiu: Spre lipsa mea de respect, deși Medvedev are o poziție de șef al Consiliului Securității Naționale, tot ce a spus nu are legătură cu realitatea. Nu e vorba aici nici de Bagdad, nici de Kabul. Planul inițial a fost cucerirea rapidă a Kievului și a marilor orașe. Și au avut sentimentul că vor trece ca prin brânză. N-au reușit. Și lucrurile se complică din ce în ce mai mult.
Se complică pentru trupele rusești și am avut relatări despre tehnică militară rămasă fără combustibil, moralul trupelor este din ce în ce mai scăzut. Ce ne spune asta despre trupele rusești sau despre planul acestei operațiuni?
Valentin Mateiu: Un asemenea fenomen se poate întâmpla oricărui soldat. De ce? Sunt de patru zile în luptă. Oamenii au o rezervă limitată. Rușii au dificultăți mari la capitolul comandă și control, coordonare, de aceea cer ajutorul belarușilor. Au dificultăți mari la sprijin logistic și cred că moralul scade pentru că au avut pierderi mari și ceea ce s-au așteptat să se întâmple nu s-a întâmplat.
Ce părere aveți despre amenințarea de duminică seară a președintelui Putin despre punerea în alertă a forțelor nucleare. Cât de mare este riscul?
Valentin Mateiu: Modul cum a alarmat forțele nucleare ruse denotă o anumită forțare, a spus că Rusia este amenințată. Asta arată că a făcut acest gest numai pentru a-l adăuga la presiunea la care este supusă Ucraina, respectiv vestul. Deja surse britanice spuneau că trupele ruse nu s-au comportat ca și cum ar fi alarmate. Ar fi trebuit să se vadă.