Vaccinul anti-Covid anunțat de Putin, criticat de experții ruși. Un renumit pneumolog a demisionat

×
Codul embed a fost copiat

Un renumit medic pneumolog din Rusia a demisionat după ce Putin a anunțat "primul" vaccin împotriva noului coronavirus, denumit "Sputnik V", și reclamă „încălcări grave” ale eticii medicale.

Profesorul Alexandr Chuchalin a părăsit consiliul de etică al Ministerului rus al Sănătății, și a criticat noului vaccin Sputnik V în fața organismului care a aprobat înregistrarea acestuia. Anterior, acesta a încercat - fără succes - să blocheze îngregistrarea vaccinului, invocând motive de „siguranță”, potrivit Daily Mail.

Vaccinul realizat de centrul Gamaleia a fost dezvoltat în colaborare cu Ministerul rus al Apărării.

Serul este pe bază de vector viral, adică folosește ca suport un alt virus, transformat și adaptat pentru a lupta cu SARS-COV2.

Chucalin i-a acuzat în mod special pe cei doi medici care au dezvoltat Sputnik V - Alexandr Gintsburg, directorul Institutul de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya, și Serghei Borisevici, colonel în serviciul medical al armatei din Rusia.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Profesorul Alexandr Chuchalin: „Ați parcurs toți pașii necesari, aprobați de legislația Federației Ruse și de comunitatea științifică internațională? Nu! Această treabă nu a fost făcută. Astfel, unul dintre principiile etice ale medicinei a fost încălcat în mod grav - să nu facă niciun rău. Sunt trist de poziția unora dintre oamenii de știință care fac declarații iresponsabile cu privire la vaccin.”

Deși nu a spus exact de ce a demisionat, într-un interviu acordat revistei Nauka i Zhizn (Știința și Viața) cu puțin timp înainte de a renunța, Chuchalin a lansat un avertisment.

„În cazul unui medicament sau al unui vaccin, noi, în consiliul de etică, am dori să înțelegem, în primul rând, cât de sigur este pentru oameni. Siguranța vine întotdeauna pe primul loc. Cum îl evaluezi? Vaccinurile care sunt create astăzi nu au fost niciodată folosite la om și nu putem prezice cum le va tolera o persoană”, a declarat el.

Chucalin, care a creat Institutul de Dercetare în Pulmonologie din Rusia și este conduce un departament al Universității Naționale de Cercetări Medicale din Pirogov, a adăugat: „Este imposibil să se stabilească acest lucru fără a cântări toate faptele științifice.

Profesorul a mai precizat că este vital să cunoaștem „efectul vaccinului pe termen lung”, adăugând că „există o serie de substanțe biologice care nu se manifestă imediat, ci doar după un an sau doi”.

Vaccinul anti-Covid rusesc este criticat și de unul dintre principalii virusologi ai țării. Profesorul Alexandr Chepurnov a avertizat că vaccinul ar putea agrava boala.

„Este nevoie de timp... anticorpii sunt diferiți. În unele situații - iar în cazul coronavirusului acest lucru este deja cunoscut - infecția se intensifică de la unii anticorpi. Trebuie știut ce anticorpi produce vaccinul”, a explicat medicul, care este la rândul său implicat în dezvoltarea de vaccinuri pentru coronavirus.

Un alt om de știință, Vladimir Chekhonin, vicepreședinte al Academiei Ruse de Științe, a afirmat că Rusia a încălcat Codul de la Nurnberg privind experimentele pe oameni, cât și legile țării în timpul dezvoltării acestui vaccin. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la testarea vaccinului pe personalul militar.

„Nu putem efectua experimente pe oameni. Aceasta este o încălcare gravă a Codului internațional de la Nurnberg. Acest vaccin ne poate aduce multe probleme”, a declarat el.

Rușii nu au prezentat un studiu detaliat al rezultatelor studiilor clinice

 

 

Rușii nu au prezentat un studiu detaliat al rezultatelor studiilor clinice

Cercetătorii de la centrul Gamaleia au fost criticați după ce s-au injectat personal cu prototipul vaccinului, o procedură care ocolește protocoalele obișnuite și are ca scop accelerarea procesului științific.

Până în prezent, Rusia nu a publicat vreun studiu detaliat al rezultatelor testelor clinice făcute.

Organizația Mondială a Sănătății a cerut apăsat Rusiei să respecte protocoalele și reglementările în vigoare în dezvoltarea și producerea vaccinurilor.

După anunțul de marți, OMS și-a reiterat rezervele, avertizând că "nu sunt acceptabile compromisuri față de siguranță".

Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate recent de OMS ca fiind "avansate în procesul testelor clinice".

Dintre acestea, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane şi unul este realizat în colaborare cu Universitatea Oxford.

Cine vor fi primii vaccinați

 

Statul rus va începe imediat imunizarea cadrelor medicale, urmând ca la începutul anului viitor să aibă deja câteva milioane de doze disponibile pentru alte categorii vulnerabile.

Numeroși cercetători străini, dar și Organizația Mondială a Sănătății, și-au exprimat rezervele față de rapiditatea cu care a fost obținut serul.

OMS a avertizat marți că vaccinul rusesc trebuie evaluat în privința eficacității și a siguranței înainte să obțină girul instituției.

De ce se numește Spunik V

 

Numele preluat de la primul satelit trimis pe orbita Pământului aminteşte de cursa către spaţiul cosmic în care s-au angajat Rusia şi Statele Unite în perioada războiului rece.

Kirill Dimitriev, şeful fondului suveran de investiţii RDIF implicat în cercetarea respectivă, a declarat că Rusia a primit deja cereri din peste 20 de ţări, pentru un miliard de doze de vaccin.

Preşedintele rus Vladimir Putin anunţase cu câteva ore mai devreme că vaccinul a fost aprobat după mai puţin de două luni de testare pe pacienţi umani.

Rapiditatea cu care Rusia a obţinut vaccinul a creat suspiciuni în rândul specialiştilor din alte ţări. Mulți se întreabă dacă Moscova nu pune prestigiul naţional mai presus de ştiinţă şi siguranţă.

Semnal de alarmă din parte OMS

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie.

Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

''Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă'', a declarat după anunţul preşedintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

''Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea'', a explicat el.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Mărturiile copiilor români surprinși de furtuna devastatoare din Dubai. „Cerul s-a întunecat, a început să bată vântul”
Mărturiile copiilor români surprinși de furtuna devastatoare din Dubai. „Cerul s-a întunecat, a început să bată vântul”

După două zile de discuții cu șeicii din Qatar și Emiratele Arabe Unite, ultima zi din deplasarea oficială a Guvernului în Orientul Mijlociu a fost dedicată unei vizite la Marea Moschee din Abu Dhabi.

Cât costă, de fapt, ouăle românești. Prețul final este stabilit de supermarket-uri
Cât costă, de fapt, ouăle românești. Prețul final este stabilit de supermarket-uri

De Paște, când avem record de consum, ar trebui să găsim ouă mai ieftine la raft. Fermierii români spun că de la ei oul pleacă și cu 40 de bani.  

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.