Vaccinul anti-Covid anunțat de Putin, criticat de experții ruși. Un renumit pneumolog a demisionat

×
Codul embed a fost copiat

Un renumit medic pneumolog din Rusia a demisionat după ce Putin a anunțat "primul" vaccin împotriva noului coronavirus, denumit "Sputnik V", și reclamă „încălcări grave” ale eticii medicale.

Profesorul Alexandr Chuchalin a părăsit consiliul de etică al Ministerului rus al Sănătății, și a criticat noului vaccin Sputnik V în fața organismului care a aprobat înregistrarea acestuia. Anterior, acesta a încercat - fără succes - să blocheze îngregistrarea vaccinului, invocând motive de „siguranță”, potrivit Daily Mail.

Vaccinul realizat de centrul Gamaleia a fost dezvoltat în colaborare cu Ministerul rus al Apărării.

Serul este pe bază de vector viral, adică folosește ca suport un alt virus, transformat și adaptat pentru a lupta cu SARS-COV2.

Chucalin i-a acuzat în mod special pe cei doi medici care au dezvoltat Sputnik V - Alexandr Gintsburg, directorul Institutul de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya, și Serghei Borisevici, colonel în serviciul medical al armatei din Rusia.

Profesorul Alexandr Chuchalin: „Ați parcurs toți pașii necesari, aprobați de legislația Federației Ruse și de comunitatea științifică internațională? Nu! Această treabă nu a fost făcută. Astfel, unul dintre principiile etice ale medicinei a fost încălcat în mod grav - să nu facă niciun rău. Sunt trist de poziția unora dintre oamenii de știință care fac declarații iresponsabile cu privire la vaccin.”

Deși nu a spus exact de ce a demisionat, într-un interviu acordat revistei Nauka i Zhizn (Știința și Viața) cu puțin timp înainte de a renunța, Chuchalin a lansat un avertisment.

„În cazul unui medicament sau al unui vaccin, noi, în consiliul de etică, am dori să înțelegem, în primul rând, cât de sigur este pentru oameni. Siguranța vine întotdeauna pe primul loc. Cum îl evaluezi? Vaccinurile care sunt create astăzi nu au fost niciodată folosite la om și nu putem prezice cum le va tolera o persoană”, a declarat el.

Chucalin, care a creat Institutul de Dercetare în Pulmonologie din Rusia și este conduce un departament al Universității Naționale de Cercetări Medicale din Pirogov, a adăugat: „Este imposibil să se stabilească acest lucru fără a cântări toate faptele științifice.

Profesorul a mai precizat că este vital să cunoaștem „efectul vaccinului pe termen lung”, adăugând că „există o serie de substanțe biologice care nu se manifestă imediat, ci doar după un an sau doi”.

Vaccinul anti-Covid rusesc este criticat și de unul dintre principalii virusologi ai țării. Profesorul Alexandr Chepurnov a avertizat că vaccinul ar putea agrava boala.

„Este nevoie de timp... anticorpii sunt diferiți. În unele situații - iar în cazul coronavirusului acest lucru este deja cunoscut - infecția se intensifică de la unii anticorpi. Trebuie știut ce anticorpi produce vaccinul”, a explicat medicul, care este la rândul său implicat în dezvoltarea de vaccinuri pentru coronavirus.

Un alt om de știință, Vladimir Chekhonin, vicepreședinte al Academiei Ruse de Științe, a afirmat că Rusia a încălcat Codul de la Nurnberg privind experimentele pe oameni, cât și legile țării în timpul dezvoltării acestui vaccin. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la testarea vaccinului pe personalul militar.

„Nu putem efectua experimente pe oameni. Aceasta este o încălcare gravă a Codului internațional de la Nurnberg. Acest vaccin ne poate aduce multe probleme”, a declarat el.

Rușii nu au prezentat un studiu detaliat al rezultatelor studiilor clinice

 

 

Rușii nu au prezentat un studiu detaliat al rezultatelor studiilor clinice

Cercetătorii de la centrul Gamaleia au fost criticați după ce s-au injectat personal cu prototipul vaccinului, o procedură care ocolește protocoalele obișnuite și are ca scop accelerarea procesului științific.

Până în prezent, Rusia nu a publicat vreun studiu detaliat al rezultatelor testelor clinice făcute.

Organizația Mondială a Sănătății a cerut apăsat Rusiei să respecte protocoalele și reglementările în vigoare în dezvoltarea și producerea vaccinurilor.

După anunțul de marți, OMS și-a reiterat rezervele, avertizând că "nu sunt acceptabile compromisuri față de siguranță".

Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate recent de OMS ca fiind "avansate în procesul testelor clinice".

Dintre acestea, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane şi unul este realizat în colaborare cu Universitatea Oxford.

Cine vor fi primii vaccinați

 

Statul rus va începe imediat imunizarea cadrelor medicale, urmând ca la începutul anului viitor să aibă deja câteva milioane de doze disponibile pentru alte categorii vulnerabile.

Numeroși cercetători străini, dar și Organizația Mondială a Sănătății, și-au exprimat rezervele față de rapiditatea cu care a fost obținut serul.

OMS a avertizat marți că vaccinul rusesc trebuie evaluat în privința eficacității și a siguranței înainte să obțină girul instituției.

De ce se numește Spunik V

 

Numele preluat de la primul satelit trimis pe orbita Pământului aminteşte de cursa către spaţiul cosmic în care s-au angajat Rusia şi Statele Unite în perioada războiului rece.

Kirill Dimitriev, şeful fondului suveran de investiţii RDIF implicat în cercetarea respectivă, a declarat că Rusia a primit deja cereri din peste 20 de ţări, pentru un miliard de doze de vaccin.

Preşedintele rus Vladimir Putin anunţase cu câteva ore mai devreme că vaccinul a fost aprobat după mai puţin de două luni de testare pe pacienţi umani.

Rapiditatea cu care Rusia a obţinut vaccinul a creat suspiciuni în rândul specialiştilor din alte ţări. Mulți se întreabă dacă Moscova nu pune prestigiul naţional mai presus de ştiinţă şi siguranţă.

Semnal de alarmă din parte OMS

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie.

Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

''Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă'', a declarat după anunţul preşedintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

''Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea'', a explicat el.

Citește și...
Incendiu în Sectorul 5. Patru case au fost cuprinse de flăcări
Incendiu în Sectorul 5. Patru case au fost cuprinse de flăcări

Pompierii acţionează duminică seara pentru stingerea unui incendiu care a cuprins patru case situate pe strada Frt. Ilie Guriţă din Sectorul 5 al Capitalei.  

Anamaria Prodan l-a reclamat la poliție încă din februarie pe Laurențiu Reghecampf. Ce s-a întâmplat cu dosarul
Anamaria Prodan l-a reclamat la poliție încă din februarie pe Laurențiu Reghecampf. Ce s-a întâmplat cu dosarul

Anamaria Prodan a făcut, în luna februarie, o plângere prealabilă pentru ameninţare împotriva soţului său, Laurenţiu Reghecampf, Poliţia Ilfov precizând că nu au fost întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu.

Mai multe sortimente de crenvurşti, retrase de la vânzare din magazinele din România după detectarea unei bacterii
Mai multe sortimente de crenvurşti, retrase de la vânzare din magazinele din România după detectarea unei bacterii

Mai multe sortimente de crenvurşti Wudy comercializate în România sunt retrase de la vânzare din toate magazinele din ţară, furnizorul solicitând rechemarea voluntară a produselor după depistarea bacteriei Listeria Monocytogenes.

Recomandări
România, țara care „plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaz”
România, țara care „plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaz”

„Petrolul roșu”, partea a II-a. România are o istorie spectaculoasă în industria petrolieră. Am fost pionieri în extracția țițeiului, în rafinare și în utilizarea combustibililor în iluminat sau transport.

SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina

SUA vor răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi au transmis Moscovei că se va confrunta cu „consecinţe catastrofale”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe.

Alegeri în Italia. Extrema dreaptă speră să obțină victoria și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi
Alegeri în Italia. Extrema dreaptă speră să obțină victoria și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi

Peste 50 de milioane de italieni au fost chemați, duminică, la vot, pentru a-și alege parlamentarii, iar observatorii se așteaptă ca extrema dreaptă să câștige în forță și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi.