Vacanțele de anul acesta, cele mai scumpe din ultimii 10 ani. Prețurile pentru biletele de avion au explodat

×
Codul embed a fost copiat

În ciuda prețurilor mai mari la transport, cazare și mâncare, turismul în Europa dă semne că își revine la nivelul de dinaintea pandemiei. Și stă cel mai bine față de Statele Unite și Asia.

Potrivit datelor Google, intenția românilor de a călători în 2022 este în creștere față de acum trei ani. Luna trecută, de exemplu, volumul căutărilor pentru vacanțe a fost cu 35% mai mare decât în aceeași lună din 2019. Vor fi însă cele mai scumpe vacanțe din ultimii 10 ani, spun analiștii.

Indiferent de oră, aeroportul Henri Coandă, cel mai mare din țară, este mereu plin: străini care ne vizitează și români care merg în vacanță.

Excursie la Londra

Reporter: „Unde plecați?”
Fată: „La Londra”.
Reporter: „Și ce faceți acolo?”
Fată: „Păi plănuim să vizităm, să mergem la teatru, facem și o excursie culturală.”
Reporter: „Și bugetul pentru Londra?”
Fată: „Destul de mare, neașteptat de mare.”

Tinerele, eleve în clasa a 11-a, vor sta șase zile. Pentru hotel plătesc 117 euro pe noapte, 300 de euro avionul plus bani de cheltuială 600 de euro pentru fiecare.

Citește și
zboruri avion UE Romania bilete pret
Zborurile s-ar putea scumpi, după un vot al Uniunii Europene împotriva poluării
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Din Londra, Lucica și Franco au venit la noi în vacanță.

Ce spune o româncă din Londra despre vacanța în Mamaia

Lucica Triță, româncă stabilită la Londra: „Mamaia... am fost dezamagită. Hotelul nou foarte bun, clădirile una peste alta, prețurile pentru noi nu-s mari, dar pentru românii cu salariile de aici sunt piperate. Noaptea la hotel a fost 600, fiecare masă n-a fost mai puțin de 250 de lei, cam 2.000 pe zi.”

Avem din ce în ce mai mulți străini care ne vizitează țara. Numărul turiștilor care au venit în România a crescut cu 189% în aprilie 2022.

În acelaşi timp, si numărul românilor care au ieşit din ţară a crescut cu 137%, adică cu 1,4 milioane de persoane. Așadar, vara acestui an ar putea fi startul relansării turismului, însă acolo unde e cerere mare sunt și preturi mai mari, asta înseamnă că vom da bani mai mulți pentru vacanțe.

Cele mai scumpe țări pentru vacanțe

Cele mai scumpe țări pentru vacanțe sunt în continuare: Elveția, Franța, Italia, Grecia, Spania. România este pe locul 34, mai scumpă ca Turcia care e pe locul 41.

Bogdan Maioreanu, analist Etoro: „În acest moment, conform ultimelor date statistice, asistăm la o creștere de 225% a venirilor turiștilor în Turcia dacă comparăm cu anul trecut. Anul acesta vacanțele vor fi mai scumpe decât în alți ani. În momentul în care pleci în vacanță cu masina, comparativ cu anul trecut, combustibilul va fi mai scump. Dacă pleci cu avionul, avem creșteri și estimări de creșteri a biletelor la avion pentru vara aceasta, pentru că companiile aeriene se confruntă în acest moment cu o creștere a combustibilului pentru avioane, iar acest preț este între 30 și 60% din total costuri legate de operarea avionului”.

Potrivit datelor Google, intenția românilor pentru vacanțe este mult mai mare chiar și față de 2019. În topul destinațiilor de vacanță, conform căutărilor pentru cazare sunt: Grecia, Turcia, Bulgaria și Egipt. Iar cele mai căutate zboruri sunt spre țări ca Italia, Spania și Marea Britanie.

Este o cerere mare acum și pentru croaziere, cu o treime comparativ cu ultimii doi ani.

Conform organizației mondiale a turismului, Europa este prima care își revine, înaintea Asiei care încă suferă din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

Marius Berca, director agenție de turism: „Sunt turiști care își aleg și câte două sau trei vacanțe pentru Grecia, Turcia, Spania, Bulgaria. Încercăm să păstrăm prețurile, e adevărat că n-o să reușim să păstrăm la toate pachetele. Nu cred că vor fi creșteri mai mari de 8%.”

Prețuri crescute pentru Grecia

Pentru Grecia, autoritățile spun că va fi o creștere de 15% a rezervărilor individuale, din cauza inflației care a depășit 10%.

Drăgan Dan Adrian, reprezentant Forum Grecia: „Prețurile au crescut în medie cu 10%, atât la taverne, cât și la cazare. Dacă un fel de mâncare era înainte șapte euro, acum e la opt euro. cele mai mari scumpiri sunt la caracatiță, că nu se găsește în Egee și vedem trei-patru euro în plus la miel, ied la rotisor, că kilogramul nu mai e 25 de euro și 34 de euro.”

S-au scumpit și transportul cu feribotul și închirierea unei mașini.

CITEȘTE ȘI: Când vom fi opt miliarde de oameni pe Pământ. Țările cu cei mai mulți locuitori

Călătorii vor putea plăti cu cardul în toate mijloacele de transport în comun din București. Când va avea loc schimbarea

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Vanuatu a declarat stare de urgență: „Planeta noastră este deja prea fierbinte și periculoasă. Suntem în pericol.”
Vanuatu a declarat stare de urgență: „Planeta noastră este deja prea fierbinte și periculoasă. Suntem în pericol.”

Premierul unei țări din Oceanul Pacific de Sud a avertizat că planeta noastră este deja prea fierbinte și periculoasă din cauza crizei climatice.

Zborurile s-ar putea scumpi, după un vot al Uniunii Europene împotriva poluării
Zborurile s-ar putea scumpi, după un vot al Uniunii Europene împotriva poluării

Călătorii ar putea să plătească mai mult pentru zboruri, după ce o măsură împotriva poluării a fost votată de comitetul de mediu din Parlamentul European (PE).

Studiu: Cauza morții premature a milioane de oameni. Provoacă cancere și boli cardiace grave
Studiu: Cauza morții premature a milioane de oameni. Provoacă cancere și boli cardiace grave

Un studiu publicat miercuri în revista științifică The Lancet a dezvăluit cauza morții premature a nouă milioane de oameni în 2019.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.