Vacanțele ar putea fi garantate de stat. Cum îți poți primi înapoi banii plătiți
Vacanțele cumpărate prin agențiile de turism ar putea fi garantate de stat. De exemplu, dacă operatorul dă faliment sau intră în insolvență, oamenii își vor primi banii înapoi, de la buget.
Este vorba însă, doar de pachetele care includ două servicii, de exemplu cazare și transport. Totuși, Comisia Europeană recomandă țărilor afectate de pandemie să găsească soluții de garantare a tuturor serviciilor turistice.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Prin această schemă de ajutor de stat, turistului i se returnează integral banii plătiți pentru o vacanță anulată din cauza pandemiei.
Însă doar în cazul în care optează pentru un voucher - adică un document oficial garantat de stat.
Cu acest tichet, turistul își va putea reprograma concediul în următoarele 18 luni sau își va primi toți banii înapoi dacă operatorul dă faliment sau intră în insolvență.
Călin Ile: ”Noi sugerăm operatorilor să ofere vouchere de o valoare mai mare decât ceea ce au primit inițial pentru a fi stimulați turiștii să primească aceste vouchere: un upgrade de cameră, un mic dejun, linia aeriană să primească un serviciu suplimentar”.
Reprezentanții Direcției de Turism din cadrul Ministerului Economiei susțin că o Ordonanță de Guvern din 2018 nu permite statului să garanteze pachetele unice de servicii - adică doar cazarea sau doar transportul.
Răzvan Pârjol, secretar de stat: ”Există acea ordonanță care obligă operatorul să ramburseze integral un pachet de servicii, dar care să fie compus din minim două servicii. Dar ce facem cu sejururile interne? Cele mai multe sunt fară transport. Dacă sunt servicii unice de călătorie, vor intra în această incidență și obligativitate a operatorului de a rambursa serviciul neprestat”.
Comisia Europeană recomandă însă decontarea de către stat a tuturor pachetelor turistice, indiferent dacă vorbim de un serviciu sau mai multe.
Câți bani au încasat până acum agențiile de turism
În România, sunt în jur de 1.200 de agenții de turism care vând pachete turistice.
Dintre acestea, 700 au declarat în luna martie că au vândut până la sfârșitul anului vacanțe în valoare totală de 50 de milioane de euro, bani încasați.
Folosind aceste date, cei de la Ministerul Turismului estimează că statul ar trebui să garanteze pachete turistice în valoare de 70-80 de milioane de euro.
Atenție însă! Toate aceste măsuri nu șterg obligativitatea operatorului de a da turistului banii înapoi, fie că vorbim de zboruri, cazare sau alte servicii.
În cât timp îi vor primi însă, este greu de zis. Pe de altă parte, operatorii din turism spun că dacă toată lumea ar cere rambursarea sumelor plătite pe vacanță, întreaga industrie ar intra în colaps.