Fenomene meteo extreme si tot mai ciudate in Romania. Avertismentele specialistilor pentru urmatoarele trei luni
Urmeaza inca doua luni de seceta extrema in sud si est, un noiembrie ceva mai ploios in toata tara si o luna decembrie cu temperaturi prea ridicate ca sa ne bucuram de zapada.
Anuntul a fost facut de directorul ANM, care a avertizat ca fenomenele extreme, inclusiv tornadele, se vor accentua. Pentru combaterea lor, Academia Romana a adoptat chiar o rezolutie, prin care specialistii trag un semnal de alarma. Prognoza pe trei luni nu vine cu vesti bune pentru agricultori.
Ion Sandu, directorul ANM: "Din pacate va urma o luna octombrie secetoasa, in luna noiembrie temperatura medie este mai mare in partea de sud, pare un pic mai cald, incepe sa se refaca rezerva de umiditate. In luna decembrie putin mai cald si cantitati de precipitatii, din pacate nu putem spune cand va ploua si cand va fi sub forma de zapada."
Vom avea din nou fenomene extreme, poate chiar mai violente ca pana acum, spune directorul ANM.
Ion Sandu, directorul ANM: "In partea de nord, centru si vest a tarii, fenomene meteorologice cu vijelii, furtuni, cu sute de avertizari, chiar daca in iulie si august in sud era seceta, acolo erau furtuni violente, asa va fi si in continuare. N-au devenit devastatoare efectele schimbarilor climatice, dar in acest ritm, in fiecare an temperaturi medii la nivelul Romaniei si globale, din ce in ce mai mari, vor deveni devastatoare."
Cristian Hera, vicepresedintele Academiei Romane: "Schimbarile climatice afecteaza grav economia nationala, agricultura, restrangand zonele favorabile culturilor."
Daniel Botanoiu, secretar de stat ministerul Agriculturii: "Suntem obligati sa devansam perioadele de semanat, sa semanam mult mai devreme, lucrarile nu se mai fac ca in trecut, atacul bolilor si daunatorilor este mult mai frecvent decat il stiam."
Pentru fermieri autoritatile au anuntat ca infiinteaza un fond mutual care sa-i despagubeasca in cazul fenomenelor extreme. Ministrul Mediului vorbeste si de adaptarea proiectelor de infrastructura.
Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului: "Infrastructura mare daca nu o gandim de pe-acum sa fie rezilienta la impactul schimbarilor climatice s-ar putea sa ajungem la situatia in care niste fenomene meteo extreme sa aiba un impact atat de mare sa anuleze investitii de miliarde de lei"
Cel putin doua tornade au devastat mai multe localitati anul acesta. Sute de strazi din peste 50 de orase au fost inundate dupa ploi torentiale, iar cateva vijelii cu grindina de marimea oului de gaina au facut pagube insemnate.