Urmasii lui Vlaicu Ionescu revendica un tablou de Rafael, estimat la 100 de mil. de euro

×
Codul embed a fost copiat

Creditorii bat cu putere in poarta Muzeului de Arta. Urmasii romanului Vlaicu Ionescu, unul dintre cei mai mari experti in Nostradamus, revendica un tablou semnat Rafael care ar putea fi evaluat la 100 de milioane de euro.


Este vorba, despre "Madona di Nerucci", o panza din perioada renascentista, vanata si de fosta Securitate. De altfel, Vlaicu Ionescu a dat-o cu forta, ca sa-si scape familia din temnita. Raspunsul autoritatilor, te lasa fara grai. "Pictura veche de 400 de ani ar fi ars la Revolutie si oricum nu era valoroasa".

"Madona di Nerucci" are 1,70 m pe 1,30 m si o infatiseza pe Fecioara cu pruncul pe tron, intre sfintele Margherita de Colonia si Apollonia. Potrivit celor care o revendica ar fi una dintre capodoperele lui Rafael Sanzio si a fost adusa in Romania de un disident rus refugiat. In 1966 a fost cumparata de Vlaicu Ionescu.

Marele expert in intepretarea previziunilor lui Nostradamus si fiul duhovnicului lui Corneliu Zelea Codreanu, pictorul si profesorul Vlaicu Ionescu avea sa-si lege destinul de aceasta opera extrem de valoroasa.

In 1973, el a predat de nevoie panza Statului Roman in sediul Ambasadei Romaniei din Washington. Doar asa a reusit sa isi elibereze din inchisoare cele doua fiice arestate dupa fuga sa din tara.

Citește și
portret
Chipul raului. Portretul-robot al celui mai rafinat hot din Romania
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

In anii '70, celebra panza renascentista, spun legendele fostei Securitati, ar fi ajuns chiar in domitorul lui Nicolae Ceausescu.

Dupa 1989, Vlaicu Ionescu si copiii sai au revendicat lucrarea dar si alte capodopere. In urma unor procese indelungate, actul de donatie prin care Madona a ajuns in proprietatea Muzeului National de Arta a fost anulat.

Oficialii Muzeului National de Arta al Romaniei ridica din umeri: Madona di Nerucci ar fi ars la Revolutie chiar in timp ce se afla in laboratorul de restaurare.

Mai mult, "Madona di Nerucci nu avea vreo valoare artistica de vreme ce era evaluata la 5.000 de lei. Or, daca ar fi fost atribuita lui Rafael, chiar deterioarata fiind, lucrarea ar fi fost evaluata la o valoare comparabila cu celelalte lucrari importante detinute de MNAR". (Sursa: Muzeul National de Arta)

In lumea expertilor romani exista voci care spun mai mult in soarta ca tabloul pentru care rudele lui Ionescu s-ar multumi si cu 15 milioane de dolari ar fi ajuns intr-o colectie privata din strainatate.

Presedintele Societatii Colectionarilor de Arta din Romania, Vasile Parizescu spune ca la ora actuala, un Rafael orginal valoreaza cam 100 de milioane de euro.

Procesul se va incheia in toamna.

Citeste si:

Dieta ucigasa: culturistul roman Viorel Ristea a murit in SUA. Nu a mancat si nu a baut cateva zile

Locuinte de lux cu un pret SOC de la Fisc: 20.000 de euro. VEZI cine sunt executatii silit

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Muzeul Brukenthal gazduieste cel mai scump tablou din Romania:
Muzeul Brukenthal gazduieste cel mai scump tablou din Romania: "Fata cu margele rosii" de Grigorescu

Proprietarul lucrarii "Fata cu margele rosii", de Nicolae Grigorescu, a oferit 270 de mii de euro si, sub acoperirea anonimatului, l-a daruit muzeului din Sibiu pentru o perioada de 5 ani.

Chipul raului. Portretul-robot al celui mai rafinat hot din Romania
Chipul raului. Portretul-robot al celui mai rafinat hot din Romania

Politia are portretul robot al hotului, autorul celui mai spectaculos jaf de opere de arta din Romania. Cazul incredibil aduce in discutie faptul ca marii colectionari nu au posibilitatea de a-si asigura valorile.

Tablourile de patrimoniu furate din Piatra Neamt, cautate cu caini de urma
Tablourile de patrimoniu furate din Piatra Neamt, cautate cu caini de urma

Un jaf la comanda, se pare, pune politia in fata unei imense incercari. Trebuie sa afle rapid cine a plecat cu 9 tablouri de pictori celebri, 4 de patrimoniu national, din casa unei femei de 72 de ani.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.