Urmasii lui Vlaicu Ionescu revendica un tablou de Rafael, estimat la 100 de mil. de euro
Creditorii bat cu putere in poarta Muzeului de Arta. Urmasii romanului Vlaicu Ionescu, unul dintre cei mai mari experti in Nostradamus, revendica un tablou semnat Rafael care ar putea fi evaluat la 100 de milioane de euro.
Este vorba, despre "Madona di Nerucci", o panza din perioada renascentista, vanata si de fosta Securitate. De altfel, Vlaicu Ionescu a dat-o cu forta, ca sa-si scape familia din temnita. Raspunsul autoritatilor, te lasa fara grai. "Pictura veche de 400 de ani ar fi ars la Revolutie si oricum nu era valoroasa".
"Madona di Nerucci" are 1,70 m pe 1,30 m si o infatiseza pe Fecioara cu pruncul pe tron, intre sfintele Margherita de Colonia si Apollonia. Potrivit celor care o revendica ar fi una dintre capodoperele lui Rafael Sanzio si a fost adusa in Romania de un disident rus refugiat. In 1966 a fost cumparata de Vlaicu Ionescu.
Marele expert in intepretarea previziunilor lui Nostradamus si fiul duhovnicului lui Corneliu Zelea Codreanu, pictorul si profesorul Vlaicu Ionescu avea sa-si lege destinul de aceasta opera extrem de valoroasa.
In 1973, el a predat de nevoie panza Statului Roman in sediul Ambasadei Romaniei din Washington. Doar asa a reusit sa isi elibereze din inchisoare cele doua fiice arestate dupa fuga sa din tara.
In anii '70, celebra panza renascentista, spun legendele fostei Securitati, ar fi ajuns chiar in domitorul lui Nicolae Ceausescu.
Dupa 1989, Vlaicu Ionescu si copiii sai au revendicat lucrarea dar si alte capodopere. In urma unor procese indelungate, actul de donatie prin care Madona a ajuns in proprietatea Muzeului National de Arta a fost anulat.
Oficialii Muzeului National de Arta al Romaniei ridica din umeri: Madona di Nerucci ar fi ars la Revolutie chiar in timp ce se afla in laboratorul de restaurare.
Mai mult, "Madona di Nerucci nu avea vreo valoare artistica de vreme ce era evaluata la 5.000 de lei. Or, daca ar fi fost atribuita lui Rafael, chiar deterioarata fiind, lucrarea ar fi fost evaluata la o valoare comparabila cu celelalte lucrari importante detinute de MNAR". (Sursa: Muzeul National de Arta)
In lumea expertilor romani exista voci care spun mai mult in soarta ca tabloul pentru care rudele lui Ionescu s-ar multumi si cu 15 milioane de dolari ar fi ajuns intr-o colectie privata din strainatate.
Presedintele Societatii Colectionarilor de Arta din Romania, Vasile Parizescu spune ca la ora actuala, un Rafael orginal valoreaza cam 100 de milioane de euro.
Procesul se va incheia in toamna.
Citeste si:
Dieta ucigasa: culturistul roman Viorel Ristea a murit in SUA. Nu a mancat si nu a baut cateva zile
Locuinte de lux cu un pret SOC de la Fisc: 20.000 de euro. VEZI cine sunt executatii silit