Urși pozați în premieră pe o autostradă în România. Reacția CNAIR
Situaţie incredibilă petrecută pe autostrada Orăştie - Sibiu. Un şofer a fotografiat o ursoaica şi doi ursuleţi alergând pe şoseaua de viteză.
Sălbăticiunile caută mâncare în prag de iarnă şi călătoresc departe de arealul lor, explică specialiştii. Cei de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere susţin în schimb că este o situaţie unică şi doar dacă ne vom cofrunta cu un fenomen vor construi ecoducte.
Dimineaţă devreme, la ieşirea de pe autostrada Sibiu-Orăştie, aproape de aeroportul din Sibiu un şofer a fotografiat ursoaică şi puii în timp ce traversează şoseaua de viteză. Este pentru prima dată când un urs apare pe... o autostradă din România, dar nu va fi ultima, spun specialiştii.
Localnic: "Au fost livezile alea şi ele sunt plini de huşi şi mere şi ursul vine la mere acolo. E o zona întinsă şi pustie unde nu mai circulă nimeni."
Mihai Proca, preşedinte Aociatia "Tură în natură":"E un obicei firesc al animaleleor mari, în special al urşilor, în special toamna să coboare din zonele montane către zonele colinar, acolo unde găsesc hrană din abundenţă.”
Localnic: ”Înainte când nu erau drumurile, nu era atâta animal sălbatic aici, nu cobora. Doar că nu au mâncare la pădure"
În această perioada urşii coboară din zonele montane în pădurile de stejar din apropierea Sibiului, în mod normal ar trebui să poată traversa autostrada, însă nu au pe unde. Soluţia ar fi construirea unor pasaje dar a fost considerată prea costisitoare pentru noi românii.
Specialiştii spun că un drum pe care circulă 10 000 de vehicule pe zi este o barieră de netrecut în calea animalelor sălbatice.
Autostrada Orăştie-Sibiu nu este prevăzută cu ecoducte pentru urşi iar gardurile de sârmă împletită nu pot reprezenta un obstacol pentru aceste mamifere mari.
Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR: "Doar dacă va fi un fenomen vom încerca să facem ecoducte..."
Uşor de zis, greu de făcut. Autorităţile se chinuie de ani buni să construiască ecoducte peste autostrada Lugoj - Deva, aflată la rândul ei în construcţie, după ce specialiştii au stabilit că şoseaua de viteză va tăia culoarele pe care circulă urşii. Din păcate, până acum aceste elemente de protecţie a animalelor nu au fost scoase la licitaţie.
Pe de altă parte, Ministerul Mediului a adoptat un ordin care permite recoltarea urşilor ce pun în pericol aşezările umane. Ceea ce presupune inclusiv omorârea lor. Ecologiştii spun că ordinul lasă portiţe deschise vânătorilor de trofee, care ar da şi 15.000 de euro ca să vâneze un urs.
În plus, spun ecologiştii, procesul nu este deloc transparent şi nu vom află dacă ursul este cu adevărat periculos.