Dispozitive asemănătoare unor capcane, montate în pădurile din Mureş, Harghita şi Neamţ pentru urși. Ce rol au
Dispozitive asemănătoare unor capcane au fost montate în pădurile din Mureş, Harghita şi Neamţ.
Iniţiativa aparţine unor biologi care vor astfel să monitorizeze animalele sălbatice. În condiţiile în care pe acolo ar trebui să treacă autostrada Târgu Mureş - Iaşi.
Voluntarii se tem că vieţuitoarele vor fi afectate şi speră că autorităţile vor construi poduri verzi, în funcţie de datele culese de ei. Specialiştii spun că în zonă sunt foarte mulţi urşi.
Astfel de "capcane" au fost instalate pe un traseu care are o lungime de 120 de kilometri. Pe acolo ar urma să treacă autostrada Târgu Mures - Iași, iar biologii care au inițiat proiectul vor să se asigure că animalele sălbatice din zonă nu vor avea de suferit.
Acestea vor fi trimise la un centru de știință din Germania. Acolo, specialistii vor stabili despre ce vietuitoare este vorba, dar si care sunt zonele frecventate de ele.
Domokos Csaba, biolog: "Un pericol reprezintă proiectele autostrazii care traversează habitatele ursilor. Ei practic vor fi blocați în procedurile de hrănire sau iernare. Vrem să diminuam efectele negative."
Datele obținute vor fi prezentate autorităților responsabile de proiectul autostrăzii. Biologii speră ca informațiile vor fi luate în considerare și vor fi construite poduri verzi pentru sălbăticiuni.
Iulia Vizi, biolog: "Aceste proiecte le vom înainta autorităților pentru a construi un dialog care sa aibă efecte pozitive, o autostradă verde, prietenoasă cu oamenii și cu mediul."
Pana acum au fost montate peste 70 de astfel de "capcane".