Universitățile și-au îmbogățit oferta educațională. La Universitatea Suceava s-a obținut acreditare pentru medicină generală
Universitățile din țară și-au îmbogățit oferta educațională cu încă 56 de programe de studii de licență.
Este vorba despre specializări organizate și adaptate nevoilor din piață, spun conducerile instituțiilor de învățământ superior.
La Universitatea din Suceava, de exemplu, s-a obținut acreditare pentru medicină generală, dar și pentru inginerie.
Sabina visează să fie medic, iar vestea că ar putea să studieze la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, aproape de casă, a făcut-o să îşi schimbe planurile.
Sabrina Istrate, viitoare studentă: „M-am pregătit pentru admiterea de la Cluj, dar ivindu-se oportunitatea de aici, m-am gândit să dau şi aici examenul. Va fi mai simplu şi cu transportul şi cu cheltuielile.”
Inițiativa Universității din Suceava vine în contextul deficitului de personal din spitalele din regiune.
Bogdan Bondaru, purtător de cuvânt al spitalului judeţean Suceava: „Este un deficit destul de mare pe anumite secții, UPU adulți şi copii, neurologie, ORL, neonatologie. Între 30 şi 50 la sută este deficitul.”
Roxana Filip, conferențiar Facultatea de Medicină și Științe Biologice: „Vine ca o confirmare a unei necesități pentru această zonă, unde raportul medici-populație este cel mai redus.”
Tot la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava au fost acreditate cinci specializări în sistem dual pentru viitori ingineri.
Mihai Dimian, rectorul Universității Ștefan cel Mare din Suceava: „Învățământul dual înseamnă jumătate de timp petrecut în universitate și jumătate la operatorii economici. Sunt primele programe din România, 18 în total autorizate, iar noi avem 5, atât la inginerie mecanică, dar și la facultatea de inginerie electrică şi ştiinţa calculatoarelor.”
Ilie Muscă, decan Facultatea de Inginerie Mecanică, Autovehicule și Robotică: „Vine ca solicitare la nevoi din piața operatorilor economici. În felul acesta nu numai că își formează specialiștii mai aproape de baza lor materială din întreprindere, dar își fac şi o preselecție a viitorilor angajați.”
Și Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca vine cu încă 60 de locuri pentru tinerii interesați să ajungă asistenți medicali.
Simona Clichici, Prodecan UMF Cluj: „Interesul tinerilor pentru extensia noastră de la Baia Mare pentru acest program de asistență medicală generală este la fel de mare ca cel de anul trecut.”
La nivelul țării, ARACIS a validat 56 de noi programe de studii de licență și 4 pentru masterat. Universitățile așteaptă acum o hotărâre de Guvern pentru a putea organiza sesiunile de admitere.