Ungaria ia măsuri concrete împotriva inflației. Banca centrală de la Budapesta a majorat dobânda cheie
Banca Centrală a Ungariei (NBH) a majorat marţi rata dobânzii, pentru a opta lună consecutiv, după ce inflaţia nu a încetinit în linie cu estimările NBH, transmit Reuters şi Bloomberg, citate de Agerpres.
Rata dobânzii a fost majorată de la 2,4% la 2,9%, cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani şi peste estimările analiştilor.
De asemenea, Banca Centrală a Ungariei a ridicat plafonul pentru coridorul ratelor de dobândă de la 4,4% la 4,9%.
NBH este prima bancă centrală din Uniunea Europeană care a început să majoreze costul creditului de la debutul pandemiei de coronavirus.
În decembrie, rata anuală a inflaţiei în Ungaria s-a situat la 7,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, chiar dacă NBH estima o încetinire.
Inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani.
Analiştii se aşteaptă ca avansul economiei ungare să încetinească anul acesta la 4,8% de la un nivel de peste 6% aşteptat pentru 2021, în timp ce rata anuală a inflaţiei pe parcursul anului ar urma să crească la 5,5% de la 5,1%, cel mai ridicat nivel din 2012.
BNR întârzie o majorare semnificativă a dobânzii deși inflația este mult peste estimări
Banca centrală a României, BNR, a majorat dobânda de politică monetară cu un sfert de punct procentual, până la 2% cu ocazia celei mai recente întâlniri a Consiliului de Administrație, din 10 ianuarie a.c. În România, conform estimărilor BNR, inflația va atinge un vârf de 8,6% în iunie anul acesta după care va urma un trend descendent.