Unde se aruncă măștile și mănușile după folosire. Ce spun medicii
În lipsa unor cutii destinate deșeurilor infecțioase, așa cum se întâmplă în spitale sau în centrele de carantină, pe stradă sau acasă oamenii aruncă masca și mănușile în primul coș de gunoi pe care îl întâlnesc în drum sau mai rău pe jos.
Medicii atrag atenția că există riscul contaminării pentru cei din jur, dacă astfel de obiecte nu sunt depozitate separat.
Doar în cazul elevilor, autoritățile au spus clar că măștile vor fi aruncate în locuri special destinate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După ce nu mai folosesc masca, oamenii o aruncă pur și simplu la gunoi. Fie că este vorba despre cel menajer de acasă, fie în pubelele stradale.
Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar: ”Se depozitează ideal într -un recipient din plastic, într o pungă, care ulterior se depune într-un coș de gunoi cu capac. Este complicat să ai coșuri pentru deșeuri biologice în spații publice, motiv pentru care este important să respectăm aceste principii simple”.
Măști purtate și posibil contaminate sunt aruncate și pe marginea șoselelor, în apropierea unor mormane de gunoaie. În lipsa unor cutii speciale pentru colectare, pe stradă sau acasă, oamenii ar trebui să respecte măcar câteva reguli simple.
Mihai Drăgan, purtător de cuvânt Ministerul Mediului: ”Ele nu sunt tratate în momentul de față ca deșeuri medicale. Ce e important să facem, să legăm foarte bine sacul de gunoi de acasă, eventual să-l mai punem într-un nou sac. Reporter: dacă vedeți pe cineva că aruncă o mască pe jos, garda de mediu îl poate amenda? Sigur că îl poate amendă la fel cum poate amenda un cetățean care aruncă o țigară pe jos sau un alt deșeu".
În unele hypermarketuri există deja cutii speciale pentru astfel de deșeuri periculoase, unde cei care ies de la cumpărături își pot arunca masca purtată. Decizia aparține însă doar patronilor magazinelor, și nu este prevăzută de autorități, Acum există o singură reglementare clară: în școli vor există locuri special amenejate pentru ca elevii și profesorii să arunce deșeurile infecțioase.
Până când autoritățile vor găsi o soluție legală pentru această problemă, măștile și mănușile potențial contaminate ajung la groapă de gunoi, în loc să fie incinerate, așa cum se întâmplă cu deșeurile medicale din spitale.
Daniel Botez, patronul unei firme de distrugere a deșeurilor: ”Noi, în momentul de față, nu avem o reglementare oficială din partea autorităților. Din acest motiv am ales să le incinerăm, fiind calea cea mai sigură, din punctul nostru de vedere, pentru eliminarea lor”.
Deși nu li s-a impus încă acest lucru, unele primării iau în calcul să monteze coșuri speciale pentru astfel de deșeuri în parcuri și zone aglomerate.
Sursa: Pro TV
Etichete: deseuri, carantina, masti, manusi, cos de gunoi,
Dată publicare:
19-05-2020 08:38