Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 19 mai. Țările europene continuă relaxarea restricțiilor

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 19 mai. Comisia Europeană a salutat propunerea franco-germană cu privire la relansarea economiei europene după pandemia noului coronavirus.

Relaxarea restricțiilor vine la pachet cu o creștere a infectarilor în diferite țări europene. De exemplu, Republica Cehă a raportat cel mai mare număr zilnic de noi cazuri de mai bine de o lună - 111.

Pe de altă parte, carantina a luat sfârșit în Italia. Așa că abia acum rudele au ocazia să-și ia rămas bun, așa cum se cuvine, de la cei răpuși de Covid în ultimele două luni.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 19 mai

 

UPDATE 20:55 - Rusia va primi din SUA 200 de ventilatoare promise de Donald Trump

 

Citește și
spital uk
Focar de infecție cu COVID-19 la Buzău. Secția de boli interne a Spitalului Județean a fost închisă

Statele Unite au anunţat marţi că în această săptămână vor începe livrarea către Rusia a 200 de ventilatoare pentru respiraţie asistată, transmite agenţia Reuters.

Potrivit ambasadei americane la Moscova, preşedintele Vladimir Putin a cerut asistenţă din partea SUA, iar omologul său american Donald Trump a oferit aceste 200 de ventilatoare de producţie americană, un prim lot de 50 de aparate urmând să fie miercuri pregătit pentru expediere şi la scurt timp apoi şi celelalte 150.

Rusia a raportat marţi 9.263 de noi infecţii cu noul coronavirus şi încă 115 decese, numărul contagierilor ajungând în această ţară la aproape 300.000 şi cel al deceselor la 2.837. Rusia este a doua ţară cu cele mai multe cazuri de COVID, după Statele Unite, care au ajuns la mai mult de 1,5 milioane de infectări.

Potrivit ministrului rus de externe Serghei Lavrov, cele 200 de ventilatoare vor fi transportate în Rusia cu două avioane şi Washingtonul va acoperi costurile. ''Sper că (ventilatoarele) ne vor ajuta să depăşim actuala situaţie'', a spus Lavrov în timpul unei videoconferinţe de presă.

UPDATE 20:10 - Suedia vrea să extindă testele de depistare a COVID-19

 

Suedia a anunţat marţi că doreşte să extindă testele de depistare a noului coronavirus la orice persoană care prezintă simptome moderate - şi intenţionează să pună mai multe teste la dispoziţia personalului considerat "esenţial" pentru ţară, pentru ca acesta să nu rămână în mod inutil izolat la domiciliu, relatează AFP.

De la începutul crizei sanitare, autorităţile suedeze le-au cerut locuitorilor să rămână în case în caz că prezintă simptome legate de COVID-19. Însă dacă situaţia persistă, aceste persoane trebuie să ştie când să revină, a declarat ministrul sănătăţii, Lena Hallengren, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Nu putem avea o situaţie în care oamenii rămân acasă la cele mai uşoare simptome dacă ei nu au nevoie să fie acolo", a declarat ea.

Testele de depistare, care până la jumătatea lunii aprilie au fost făcute doar în cazul pacienţilor din spitale şi a personalului medical, au fost extinse la persoane care ocupă posturi considerate "esenţiale" pentru societate - precum poliţiştii şi pompierii - astfel încât aceştia să-şi poată relua munca mai rapid după ce au prezentat simptome.

Guvernul suedez a anunţat de asemenea la jumătatea lunii aprilie că doreşte să-şi testeze populaţia la o scară mai largă, sperând să poată testa până la 100.000 de persoane pe săptămână, un obiectiv încă dificil de atins.

Circa 32.000 de teste au fost efectuate săptămâna trecută.

Modul în care Suedia gestionează criza sanitară, excluzând izolarea la domiciliu a populaţiei sale, a ridicat critici atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Marţi, ţara a înregistrat 3.743 de decese dintr-un total de aproximativ 30.800 de cazuri de infecţie.

În Suedia se înregistrează în prezent 371 de decese legate de COVID-19 la un milion de locuitori, potrivit Worldometer, site de colectare a datelor statistice. În Danemarca, această cifră se ridică la 95, în Finlanda la 54 şi în Norvegia la 43.

UPDATE 19:10 - Pandemia a decimat generația vârstnică din Lombardia

 

Pandemia de coronavirus a decimat generația vârstnică din Lombardia, lăsând în urmă un potop de lacrimi, durere și regrete.

Raportat la populație, comunitatea din orășelul Nembro, de la poalele Alpilor a fost poate cel mai greu lovită.

În Italia media de vârstă a victimelor pandemiei a rămas ridicată, la 80 de ani.

Ben Wedeman, corespondent CNN: Pentru orașelul Nembro, martie a fost luna morții. E de-ajuns să revezi anunțurile mortuare. Această femeie a murit pe 7 martie. Acest bărbat - pe 8, femeia aceasta tot pe 7 martie, iar cealaltă - pe 9. Încă un bărbat - pe 7.”

Zeci și zeci de oameni s-au stins în căminele de bătrâni. Din păcâte, autorităților locale le-a luat peste 6 săptămâni să înceapă testarea tuturor vârstnicilor.

Și în azilurile din Milano, noul virus a comis ceea ce localnicii numesc un masacru.

Localnică: „Sfâșietor pentru cei care am pierdut pe câte cineva este că nu am avut posibilitatea să le fim alături în ultimele lor momente de suferință. Aveau nevoie să ne strângă mâinile. Și asta nu e tot. Nici măcar funeralii cum se cuvine nu le-am putut face.”

Cum spitalele erau arhipline, unor cămine li s-a cerut să accepte și pacienți cu COVID-19, ceea ce a crescut semnificativ mortalitatea în aceste așezăminte.

Ben Wedeman, corespondent CNN: „Aici sunt îngropate victimele pandemiei pe care nu le-a recuperat nimeni din spitale ori aziluri. Asta pentru că mulți nu aveau familii. Au murit singuri și nu-i jelește nimeni.”

Francezii se pot deplasa oriunde în țară. Care sunt condițiile
Chiar dacă criza sanitară e dublată acum de o criză economică, oamenii se gândesc la vacanță de vara. Francezii se pot deplasa peste tot în țară. Există însă și un "dar".

Jean-Baptiste Djebarr: „Dacă situația epidemiologică o permite, da... Deplasările în perioada vacanței de vară sunt permise peste tot în Franța, inclusiv în teritoriile de peste mări.”

UPDATE 19:00 - Rusia a depășit pragul de 300.000 de cazuri de infectare cu coronavirus

 

Între timp, Rusia a trecut de 300.000 de cazuri de infectare depistate. Doar Statele Unite au raportat mai multe, pe glob.

Ministerul rus al apării a amenajat un spital de campanie la cea mai mare mină de aur din Siberia, pentru a-i trata pe minerii care au contractat Sars-Cov-2.

Alexander Uss, guvernatorul regiunii Krasnodar: „Sunt disponibile 1000 de paturi, sperăm să nu fie nevoie de toate acestea dar ne pregătim și pentru un potențial cel mai rău scenariu.”

Însă tot mai multe cadre medicale se plâng că nu au primit bonusurile generoase promise de guvern pentru cei din linia întâi a luptei cu pandemia - respectiv echivalentul a 1.100 de dolari pentru medici și jumătate din această suma pentru asistenți medicali.

UPDATE 16:00 - Beijingul îl acuză pe Trump că ''se sustrage de la obligaţiile sale'' faţă de OMS

 

China i-a reproşat marţi preşedintelui american Donald Trump că "se sustrage de la obligaţiile sale" faţă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după ameninţări ale preşedintelui american că va îngheţa pe termen nedefinit finanţarea pentru această agenţie a ONU, transmite AFP.

Acest demers al şefului Casei Albe, care reproşează OMS că este prea indulgentă cu Beijingul, urmăreşte "să întineze eforturile Chinei faţă de epidemia" de COVID-19, a denunţat în faţa presei un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian.

Trump a ameninţat luni să reconsidere apartenenţa SUA la OMS dacă agenţia nu se angajează să aplice "îmbunătăţiri substanţiale" în funcţionarea sa în decurs de 30 de zile, denunţând această instituţie că ar fi demonstrat o "lipsă alarmantă de independenţă" faţă de China.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, a declarat presei marţi că SUA încearcă să denigreze China şi au calculat greşit încercând să dea vina pe China pentru a evita să recunoască propria responsabilitate pentru modul de gestionare a crizei de către Washington.

UPDATE 08:00 Noi măsuri de relaxare în deplasarea cehilor şi slovacilor

 

Republica Cehă şi Slovacia au anunţat luni că vor relaxa restricţiile la călătorie impuse la jumătatea lui martie pentru a opri răspândirea noului coronavirus.

Cele două ţări, care au format Cehoslovacia până în 1993, se numără printre cei mai eficienţi membri ai UE în lupta împotriva COVID-19.

Cu începere de la 21 mai, slovacii vor putea face deplasări de 24 de ore în Austria, Croaţia, Republica Cehă, Elveţia, Germania, Polonia, Slovenia şi Ungaria, fără să fie băgaţi în carantină.

De asemenea, nu vor avea nevoie de un test negativ la revenire, a declarat premierul slovac, Igor Matovic, a cărui ţară înregistra luni un total de 1.495 de cazuri confirmate de COVID-19 şi 28 de morţi.

Țările europene continuă să relaxeze restricțiile

 

Președintele Emmanuel Macron și cancelarul Angela Merkel au propus luni un plan de relansare în Europa, de 500 de miliarde de euro, în cadrul viitorului buget al Uniunii Europene. Între timp, mai multe țări, continuă relaxarea restricțiilor, deși la nivel mondial s-a ajuns la 320 de mii de decese cauzate de coronavirus.

Zeci de oameni au fost infectaţi cu coronavirus în două focare nou descoperite în abatoare din Franţa. În cel de lângă Orleans, s-au molipsit 34 dintre cei 400 de angajaţi, iar la abatorul din Bretagne, în nord-vestul ţării, s-au infectat cel puţin 63 de angajaţi. Reprezentanţii unităţilor asigura că a fost respectat cu stricteţe protocolul de igienizare.

În Bulgaria, după 2 luni de pauză, s-au redeschis mallurile şi sălile de fitness. În centrele comerciale, oamenii sunt obligaţi să poarte măşti, să păstreze o distanţă de un metru şi jumătate pe scările rulante, să nu urce mai mult de 4 persoane în lift şi sunt încurajaţi să achite cu cardul.

În sălile de sport, purtarea măştii nu este obligatorie, dar fiecare aparat trebuie să fie la o distanţă de 4 metri de următorul. Este interzisă pornirea aerului condiţionat, iar clienţii sunt rugaţi să-şi aducă de acasă prosoape.

De luni s-au redeschis şi localurile din Danemarca. Totul însă în condiţii stricte, menite să limiteze o eventuală contaminare.

Rikke Hemmingsen, Reporter TV 2: "Asta înseamnă că nu ai voie să stai aici. La fiecare masă sunt maximum 4 scaune, în loc de 8. Cu totul, în local se pot afla în acelaşi timp 18 persoane, 19 cu tot cu barmanul. Un afiş cu diversele restricţii instituite este pus la vedere, pe perete. De pildă, aici se spune că oamenii nu pot muta scaunele".

Şi în Italia, după aproape 3 luni, afacerile mai mari sau mai mici, inclusiv barurile, cafenelele, saloanele de frumuseţe şi magazinele de haine s-au pus din nou în funcţiune.

În schimb, pe străzile oraşului Genova a avut loc primul marş de protest de la ridicarea măsurilor de carantină în peninsulă. Protagoniştii au fost sute de muncitori ai combinatului Arcelor Mittal.

Conducerea Arcelor Mittal a anunțat că intenţionează să disponibilizeze 200 de muncitori ai fabricii din Genova, plătindu-le salarii compensatorii. Dar angajaţii au ameninţat cu grevă.

Probleme în Spania

 

În Spania, autorităţile încă dezbat dacă să facă obligatorie purtarea măştilor în spaţiul public. 70 la sută dintre iberici au ieşit deja din izolare. Dar, acum apare o altă problemă.

Madridul, o bună parte din regiunea vecină Castilia şi Leon, precum şi Barcelona îşi menţin restricţiile de izolare cel puţin până la sfârşitul acestei săptămâni.

Reclamanţii vor să fie despagibiti pentru neglijenţa autorităţilor austriece, pe care le acuză că au lansat avertismente şi au luat măsuri prea târziu. Ancheta realizată de responsabilii austrieci a scos la iveală câteva practici mai mult decât imprudente, ce explica numărul mare de infectări: clienţii barurilor se amuzau folosind toţi acelaşi fluier şi, mai rău, jucau asanumitul "beer pong" care presupune să scuipi mingi de ping/pong, ca să nimereşti halbe de bere.

Încă din 4 martie, autorităţile din diferite ţări europene au anunţat că mai multe persoane s-au întors din Ischgl infectate cu noul coronavirus. Însă barurile din Ischgl au fost închise abia pe 10 martie, iar staţiunea a fost plasată cu totul în carantină pe 13 martie.

Înainte de criza Ischgl şi staţiunile dimprejur atrăgeau în fiecare iarnă în jur de o jumătate de milion de turişti, inclusiv celebrităţi precum Paris Hilton, Naomi Campbell ori Bill Clinton.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat imediat după ce au învins România la handbal
Ungurii au reacționat imediat după ce au învins România la handbal
Citește și...
Donald Trump șochează din nou. Ce medicament ia ca să se protejeze de COVID-19
Donald Trump șochează din nou. Ce medicament ia ca să se protejeze de COVID-19

Preşedintele Donald Trump şochează din nou. Liderul de la Casă Albă a anunţat că ia hidroxiclorochină.

Focar de infecție cu COVID-19 la Buzău. Secția de boli interne a Spitalului Județean a fost închisă
Focar de infecție cu COVID-19 la Buzău. Secția de boli interne a Spitalului Județean a fost închisă

Secția de boli interne a Spitalului Județean din Buzău a fost închisă. Măsura a fost luată după ce ieri a fost descoperit un nou focar de coronavirus.

Avertismentul lui Raed Arafat: Trebuie să învățăm să conviețuim cu acest virus
Avertismentul lui Raed Arafat: Trebuie să învățăm să conviețuim cu acest virus

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că oamenii trebuie să se obişnuiască cu măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului, între care măsurarea temperaturii.

Recomandări
Horațiu Potra, după ce a fost prins în mașină cu un pistol, topor, 10 cuțite, un pistol cu gaze și un box: ”Voiam să votez”
Horațiu Potra, după ce a fost prins în mașină cu un pistol, topor, 10 cuțite, un pistol cu gaze și un box: ”Voiam să votez”

Horațiu Potra, fost membru al Legiunii Străine și susținător al lui Călin Georgescu, cel care îi asigura și protecția prin intermediul contractorilor săi militari, a fost ridicat duminică de forțele speciale ale poliției, în drumul său spre Capitală.

S-a aflat unde a fugit președintele Siriei, Bashar al Assad. O sursă de la Kremlin susține că a primit azil în Rusia
S-a aflat unde a fugit președintele Siriei, Bashar al Assad. O sursă de la Kremlin susține că a primit azil în Rusia

Presa de stat din Rusia afirmă că președintele Siriei, Bashar al Assad, se află la Moscova împreună cu familia sa.

FOTO. Cine e Horaţiu Potra, apropiat de Călin Georgescu şi ridicat de poliţie. Declarația sa de avere are 21 de pagini
FOTO. Cine e Horaţiu Potra, apropiat de Călin Georgescu şi ridicat de poliţie. Declarația sa de avere are 21 de pagini

Horaţiu Potra, despre care se spune că este personajul care se află în spatele gărzilor de corp ale lui Călin Georgescu, este un fost luptător în Legiunea Străină, devenit politician.