Un teren cu lavandă în județul Iași face senzație pe rețelele sociale. Sute de români îl vizitează zilnic
Un colț de natură din județul Iași a devenit viral pe rețelele sociale. Pe șase hectare de teren, lavanda înflorită face senzație.
Cele mai bune fotografii devin poze de profil pe conturile online ale vizitatorilor. Oamenii spun că uită de griji după câteva ore petrecute în lanul mov, cu aromă inconfundabilă.
Nu departe de forfotă din 'dulcele târg', florile de lavandă s-au deschis în lumina generoasă a lunii lui cuptor. Lanul mov a fost „invadat” de albine și de turişti care colecţionează senzaţii şi amintiri de vară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ce spun turiștii care au vizitat lanul de lavandă din județul Iași
Femeie: „Momentele acestea ne dau o încărcătură aparte, ne simţim astăzi ca şi cum ne-am încărca bateriile pentru toată săptămâna.”
Băiat: „E super fain. În partea asta chiar se aud şi albinele foarte frumos, cum zumzăie. Aş fi curios şi de mierea de lavandă, dacă iese pură, fiind doar lavanda în zonă.”
Câmpul cu lavandă atrage zilnic sute de oameni. Peste 800 doar în acest weekend.
Femeie: „Am avut, tot timpul, o dorinţă de a face poze în lavandă. Am stat foarte mult, pentru că avem un copilaş pe care l-am pus şi să doarmă. Şi a dormit aici, în aer liber? Da, da.”
Femeie: „Tot ce e frumos încarcă sufletul. Îmi place culoarea, mirosul este extraordinar, am şi eu o tufă acasă, dar una este un lan.”
Inițial, pe această întindere generoasă, proprietarii au vrut să planteze nuci. Însă planurile s-au schimbat și, după patru ani, lavanda are aproape o jumătate de metru înălţime.
Ce produse se pot face din lavandă
Monica Balla, antreprenor: „În fiecare an muncim cu sapa, ca să o menţinem curată şi frumoasă. Din lavandă, prin distilare, prima oară iese uleiul esenţial de lavandă, cu apa florală de lavandă hidrolată natural, de acolo pleacă şi restul produselor. Nu este atât de pretenţioasă la ploi, se vede frumos, dar nu are nici atât de mulţi dăunători ca celelalte plante.”
Pentru cei care vor să facă poze cât mai interesante au fost amplasate băncuțe, rame, leagăne şi arcade împodobite cu văluri în culoarea lavandei. Iar cei care vor să ducă aroma verii şi acasă pot cumpăra buchete, uleiuri şi săpunuri cu mireasmă de lavandă.