De ce cactușii sunt plantele ideale pentru împodobirea casei și sunt folosiți tot mai des ca mărturii de nuntă
Dacă doriți să vă împodobiți casa cu plante rezistente și spectaculoase în același timp, cactușii sunt ideali.
Cer puțină apă și la fel de puțină atenție, așa că nu le veți duce grijă când plecați în concediu. Iar vremea caniculară le priește de minune.
De ce cactușii sunt oferiți ca mărturii la nunți
În ultimii ani, și românii au descoperit aceste plante extrem de adaptabile, cu forme și dimensiuni nebănuite. Cactușii de mici dimensiuni sunt oferiți și ca „mărturii” invitaților la nunți, pentru că rezistă multă vreme.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Vrăjitorul zburător” ori „steaua șerifului”. Sunt doar două dintre cele aproape 2.000 de specii de cactus pe care un colecţionar din Mureș le-a strâns în ultimul deceniu.
Cristian Gavriloaie, colecționar: „Undeva peste 1.800 de specii unice și peste 4.000 de plante. Numai săptămâna asta am primit în jur de 120 de plante în colecție. Sunt mulți cactuși din America de Sud, Peru, Bolivia, Argentina, Anzi, Ecuador.”
Fiecare plantă are povestea ei.
Cristian Gavriloaie, colecționar: „Ăsta e un hibrid pe care îl am de mai exact din 2015, l-am achiziționat, prețul 50 de euro. E un hibrid creat de oameni. I se zice 'vrăjitorul zburător'.”
Pentru că în pandemie oamenii au început să dea mai multă atenţie grădinilor şi atmosferei din locuinţe, colecționarul se gândește acum să cultive cactuşi şi să îi vândă.
Cristian Gavriloaie, colecționar: „Oamenii vrând nevrând au cam stat în casă, mulți a trebuit să facă ceva cu timpul lor și mulți au început să cumpere cactuși. Am un vecin care a zis, ce vrei mă cu cătuşii ăia, că înfloresc o dată la 40 de ani, am adus din seră, i-am arătat, a zis, aoleu, acum înțeleg de ce îţi plac.”
Vecin: „Nu am mai văzut așa ceva în viața vieții mele. Niște culori, flori, deosebite”.
Cactușilor le priesc temperaturile ridicate și terenul arid
Plantele suculente sunt din ce în ce mai apreciate şi la noi, mai ales că le priesc temperaturile ridicate şi terenul arid.
O tânără şi-a deschis o afacere cu plante în urmă cu patru ani. Acum are propria seră și în jur de 7.000 de exemplare.
Galfi Gyurka Emoke, producător plante suculente: „E chiar un trend, anul acesta am făcut foarte multe mărturii pentru nuntă, dar și decorațiuni pentru nuntă. E plantă suculentă își reține foarte multă apă în frunză și nu necesită foarte multă udare. Putem să avem o plantă mulți ani.”
Cactuşii cer minimum de atenţie. Nu doar că au nevoie de puţină apă, dar specialiştii spun că plantei îi prieşte „statornicia”. Pământul din ghivece nu trebuie fertilizat ori schimbat prea des, dacă vrem că planta să se dezvolte frumos.