Un tablou de Chagall furat de nazişti a fost vândut pentru o sumă fabuloasă
Un tablou de Marc Chagall, care figurează printre 15 opere furate de nazişti şi restituite de Franţa moştenitorilor familiilor jefuite, a fost vândut marţi seară pentru 7,4 milioane de dolari.
Licitația a fost organizată de casa Phillips, la New York, potrivit News.ro.
Vânzarea a avut loc în cadrul sesiunii de toamnă, la care principalele companii din sector vând sute de opere de artă pentru câteva miliarde de dolari în câteva zile, în cartierele de lux din Manhattan.
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Marţi, 46 de opere au fost vândute pentru aproape 139 de milioane de dolari de către Phillips. Cea mai scumpă, un tablou monumental de Cy Twombly, „Untitled” (2005), care i-a aparţinut pentru un timp omului de afaceri francez François Pinault, a fost achiziţionat contra sumei de 41,6 milioane de dolari.
Tabloul de Chagall, un ulei pe pânză din 1911, „Le Père”, a fost cumpărat în 1928 de un tutier polonez evreu, David Cender, care şi-a pierdut bunurile atunci când a fost obligat să meargă în ghetoul de la Lodz. Deportat la Auschwitz, unde soţia şi fiica sa au fost ucise, acest muzician a supravieţuit şi s-a stabilit în Franţa în 1958, unde a murit în 1966 fără a-şi recupera tabloul. Între timp, opera a reapărut în expoziţii şi Marc Chagall a cumpărat-o, probabil între 1947 şi 1953 neglijând originea, potrivit Phillips şi Ministerului francez al Culturii. După moartea în Franţa în 1985 a artistului de origine rusă, „Le Père” a intrat în colecţiile naţionale în 1988, apoi a ajuns la Centrul Pompidou şi depozitată la Muzeul de artă şi de istorie a iudaismului din Paris.
Franţa adoptase o lege la începutul anului, în unanimitate în Parlament, pentru a restitui cincisprezece lucrări familiilor evreieşti jefuite de nazişti. Un text „istoric” şi „un prim pas”, pentru că „operele de artă şi cărţile furate sunt încă păstrate în colecţii publice”, spunea atunci ministrul Culturii, Roselyne Bachelot.
Moştenitorii lui David Cender au decis să vândă tabloul, un scenariu obişnuit „când o lucrare este returnată după atât de mult timp” pentru că „sunt mai mulţi moştenitori şi opera nu poate fi împărţită”, a explicat AFP vicepreşedintele Phillips, Jeremiah Evarts. Tabloul, un portret colorat şi expresiv al tatălui său, a fost pictat de Chagall în anul în care a ajuns la Paris. Lucrările sale de atunci sunt „rare” pentru că „multe dintre ele au fost distruse când a părăsit Parisul pentru a se întoarce în Rusia în 1914”, a adăugat Jeremiah Evarts.
Casa Phillips nu a furnizat informaţii despre cumpărător, aşa cum se obişnuieşte.