Judecatori din toata tara, convocati la un seminar de "drept bancar" de catre BNR. Secretomania din spatele usilor inchise
Mai multi judecatori din toata tara au participat la sfarsitul acestei saptamani la un seminar de "drept bancar" tinut de specialisti ai Bancii Nationale in vila BNR de la Sinaia.
Printre temele abordate se afla si cea a comisioanelor abuzive din contracte. Vestea a starnit proteste din partea unor avocati precum Gheorghe Piperea, cunoscut pentru procesele sale impotriva bancilor.
Avocatul este de parere ca se incearca manipularea judecatorilor, care decid soarta proceselor intre banci si clienti. BNR neaga acuzatiile.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Seminarul se desfasoara in spatele usilor inchise si nici macar temele abordate nu sunt publice. Organizatorii ne-au spus ca aceasta secretomanie se explica prin faptul ca magistratii participanti au identitatea protejata
Seminarul are ca subiect dreptul bancar si este al doilea din acest an organizat in colaborare cu BNR.
Gheorghe Piperea, avocat: Sunt absolut convins ca judecatorii din romania sunt suficient de maturi ca sa nu se lase manipulati in felul acesta ieftin , cu semnarii tinute in vilele BNR. Mai putin in regula este faptul ca se desfasoara aceste lectii cu una din partile litigiului, pentru ca se discuta de clauze abuzive, iar BNR este si ea parte in aceste procese."
Purtatorul cuvant al BNR recunoaste ca in cadrul seminarului se va discuta, printre altele, si despre clauzele abuzive din contracte de imprumut.
Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR: E o jignire pentru corpul judecatoresc ca banca nationala le da sfaturi. nici prin gand nu le trece asa ceva. Vrem sa vedem cum de exemplu decizii ale instantei se pot transfera in contractele existente asa incat bancile sa inteleaga mai bine riscul pe care il au in momentul in care ajung intro instanta
Consiliul Suprem al Magistraturii a fost sesizat despre faptul ca la aceste seminarii participa doar reprezentanti ai BNR si judecatori, nu si avocati din partea clientilor sau reprezentanti ai protectiei consumatorilor.
Daniela Pantazi, purtator de cuvant CSM: “Pentru acest an nu se mai poate inteveni in felul de desfasurare a seminariilor. plenul a hotarat ca incepand cu anul viitor sa se tina cont de posibilitatea participarii si a avocatilor la seminariile in domeniul dreptuuli bancari"
Potrivit purtatorului de cuvant al CSM , aceste seminarii sunt organizate de Institutul National al Magistraturii si se aproba de plenul CSM la inceputul fiecarui an. Anul acesta Autoritatea Pentru Protectia Consumatorilor a castigat in prima instanta primul proces colectiv impotriva unei banci si pe rolul instantelor se afla alte zeci de asemenea procese.