Un sat din Suceava sufocat de fabrica de cauciucuri. Cum a ajuns Slobozia "groapa de gunoi"
O zona din nordul judetului Suceava este afectata de poluarea produsa de ani de zile de o fabrica de cauciuc, insa nici garda de mediu, nici agentia Apele Romane nu au reusit sa rezolve problema.
Oamenii se plang ca fabrica de resapat anvelope emana un fum inecacios si provoaca depuneri de funingine in gospodariile lor, dar nimeni nu ia nici o masura. In plus, satenii ii acuza pe patronii fabricii ca au ingropat in vecinatatea satului cantitati mari de deseuri toxice, unele, se pare aduse din strainatate.
Satenii din satul Slobozia spun ca tone de deseurile toxice sunt ingropate in pamant, pe malul raului Suceava, in gropile unei balastiere care a prelucrat pietrisul.
Dragos Hreniuc, satean: "Au bagat murdaria aici, pe locul asta si pe urma au astupat cu balastru."
Irimie Koracson, satean: "Uitati ce negreala e, de la praful de cauciuc de la centrala lor cum a mers. Peste tot, peste tot si asta noi dam la animale si imbolnavim animalele si ne imbolnavim si noi".
Problema s-a discutat si in consiliul local al comunei, insa fara niciun rezultat.
Gheorghe Paslaru, satean: "Pur si simplu le e frica. Domnule, si noi vrem sa traim, nu cerem altceva decat sa ne lase sa traim, sa respiram un aer curat, sa mancam o leguma".
Inspectorii de la Garda de Mediu au excavat zona, acum cateva zile, si au gasit ingropate la un metru sub pamant sute de kilograme de furtunuri, curele de transmisie si saci cu pudra fina din cauciuc.
Gheorghe Paslaru, satean: "Va dati seama, este un dezastru ecologic."
Satean: "Suntem tratati ca o colonie, ca niste indezirabili, cu toate ca autoritatile cunosc situatia din teren, nu iau nici o masura."
Cei de la Apele Romane au venit si au plecat, spunand ca nu tine de competenta lor, intrucat albia raului e la cativa metri departare, iar panza freatica nu ar fi afectata de aceste deseuri.
Florin Boer, reprezentant al Agentiei Apele Romane: "Nu ne putem constitui parte civila cu tot ce s-a degradat aici.Trebuie sa se sesizeze proprietarul terenului.... "
Adriana Iordache, comisar sef Garda de Mediu Suceava: "Vom intocmi o nota de constatare, vom aplica din nou sanctiuni. Aceste deseuri vor fi scoase din pamant si vor fi valorificate, date la firme in vederea eliminarii lor. "
Localnicii spun ca exista mai multe astfel de gropi, unele chiar in apropierea caselor. Reprezentantii balastierei si cei ai fabricii de resapat cauciucuri si cei ai balastierei nu au vrut sa comenteze situatia.
Fabrica a fost de mai multe ori in atentia autoritatilor. Acum cativa ani, aici au avut loc doua incendii puternice, soldate cu poluari grave ale aerului si moartea a doi oameni.