Un sat din Alba ține în viață tradiția cultivării cânepii. Beneficiile aduse de această plantă
A fost însemânțată în primăvară, iar acum e vremea recoltei. Cei curioși au putut descoperi cum se transformă cânepa, rar cultivată acum la noi în țară, în fibre din care se fac ștergare, saci sau chiar costume populare.
În satul Geoagiu de Sus din Alba, nu era gospodar care să nu cultive, pe vremuri, cânepă. Iarna, la șezători, se țesea pânza pentru haine, ștergare și saci. Însă, tradiția a fost abandonată, mai ales după ce cultivarea plantei, din care unele specii sunt halucinogene, a fost strict reglementată.
Oamenii au fost încântați să descopere meșteșugul.
Turistă din Olanda: „Mă simt privilegiată să mă aflu aici și să văd că oamenii cultivă planta și fac textile și ulei care este versatilă, utilă și o plantă foarte importantă”.
Localnică: „Am crescut pe asememea cearceafuri și tin mult, spală ușor, sunt ușor de întreținut. Are rezistență foarte mare”.
Cânepa se poate folosi cu totul, de la tulpină și până la semințe.
Înainte de 1989, România era pe primele locuri din lume la exportul produselor din cânepă. Acum, însă, planta mai e cultivată doar pe câteva sute de hectare.
Rodica Maxi, cultivator de cânepă Satu Mare: „Până în 1989 erau 36 de topitorii. Din cânepă se făceau țesături, frânghii, sfoară. Sunt construcțiile din puzderie de cânepă și partea medicinală care este extraordinară”.
Mariana Mereu, organizator: „Cânepa asta a dat-o Dumnezeu să crească și în România ca o plantă binecuvântată și de aceea mă încăpățânez să cultiv”.
Pentru a cultiva cânepă, fermieri au nevoie de o autorizație specială.