Un român care voia să plece în Italia a fost reținut de polițiști pe aeroportul din Timișoara. Ce au aflat oamenii legii
Un urmărit general şi mai mulţi cetăţeni străini aflaţi în şedere ilegală în spaţiul Schengen au fost depistaţi cu ajutorul aplicaţiei eDAC, a informat, duminică, Poliţia de Frontieră.
Sâmbătă, la Aeroportul Internaţional Traian Vuia Timişoara, o echipă mixtă de control - formată dintr-un poliţist de frontieră din cadrul aeroportului şi un poliţist de la Biroul Poliţiei Transporturi Aeriene - a verificat cu aplicaţia eDAC, în zona publică a terminalului plecări Schengen, un cetăţean român în vârstă de 38 ani care călătorea în direcţia Treviso, Italia.
"Echipajul a constatat că persoană era căutată atât de autorităţile din România, cât şi de cele din Italia pentru a fi arestată în vederea predării sau extrădării, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Bărbatul a fost reţinut şi preluat de colegii de la Biroul Poliţiei Transporturi Aeriene în vederea luării măsurilor legale ce se impun", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră.
Totodată, pe Aeroportul Internaţional 'Henri Coandă' din Bucureşti au fost depistaţi patru cetăţeni străini, din India, Bangladesh şi Sri Lanka, ce se aflau în şedere ilegală pe teritoriul spaţiului Schengen.
Şi poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul Internaţional Sibiu au depistat în zona terminalului Schengen un cetăţean din Indonezia care dorea să meargă la Viena, deşi în urma verificărilor cu aplicaţia eDAC a reieşit faptul că acesta nu mai avea dreptul legal de a sta în spaţiul Schengen.
De la integrarea în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, poliţiştii de frontieră au efectuat peste 263.600 de verificări în aplicaţia eDAC, aproximativ 30.000 doar în ultima săptămână. Cu ajutorul aplicaţiei, poliţiştii de frontieră efectuează verificări într-un timp scurt în bazele de date relevante ale autorităţilor române, dar şi în cele din spaţiul Schengen, pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor, dar şi pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale, subliniază Poliţia de Frontieră.