Un roman care a fost in Africa povesteste despre dramele de acolo: "Populatia e fara aparare in fata Ebola"

Nigeria

GALERIE FOTO. In Nigeria, unde este stare de urgenta din cauza virusului Ebola, populatia, in mare parte saraca, este ”fara aparare” intrucat nu exista asigurari medicale sau un sistem de sanatate, oamenii fiind sfatuiti sa se spele cu apa sarata.

Aradeanul Gabriel Vitelar, voluntar in misiuni medicale in Nigeria, a calcat pe pamant african, pentru prima data, in 2008, cand isi programase o misiune de doua luni, alaturi de membrii unei fundatii umanitare americane. Nu a mai parasit insa aceasta tara, afirmand ca tot ce credea despre civilizatie si umanitate s-a schimbat. A vazut atatea tragedii in doar doua luni, incat nu ar mai fi putut reveni la viata sa linistita din Arad.

Gabriel Vitelar este inginer electronist, iar in urma cu sase ani, un prieten nigerian care lucrase in anii 2000 la Timisoara, in domeniul cercetarii genetice, i-a cerut ajutorul pentru o misiune umanitara in tara sa de origine.

"Dupa 12 ani petrecuti in Romania, in 2002 prietenul meu a plecat in SUA, iar in 2008 a decis sa se implice in misiuni medicale in Nigeria. El e doctor in genetica si mi-a cerut ajutorul pentru a pune la punct echipamentele medicale. Am plecat in Africa pentru o misiune de doua luni. Nu planuisem sa raman atat de mult, dar nu am mai putut parasi acest loc in care oamenii au nevoie de ajutor mai mult decat oriunde. De atunci, particip ca voluntar la misiuni medicale in mai multe zone in care saracia si chinul sunt greu de descris in cuvinte", povesteste aradeanul.

Citește și
Ebola
Un baietel de 2 ani dintr-un sat din Guineea, "pacientul zero" al epidemiei de Ebola
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

El a umblat cu o caravana medicala prin multe parti ale Africii, intre care Liberia, Togo si Benin. Cand nu este in misiune, locuieste in Nigeria, in Lagos, unde mai lucreaza in domeniul sau, pentru a-si castiga existenta. In aceasta perioada, romanul se afla in Lagos, unde guvernatorul a impus unele reguli in speranta ca epidemia de Ebola nu se va extinde.

"Guvernatorul a cerut ca oamenii sa se salute fara a-si mai atinge manile. Aici, un flacon mic de dezinfectant pentru maini costa acum echivalentul a cinci euro, cand salariul mediu e sub o suta, iar asta in Lagos, cel mai mare oras. Pretul a crescut exponential tocmai pentru ca acum ar fi nevoie de astfel de produse. In sate, nu se pune problema preventiei. Chiar si in Lagos, recomandarea e de a ne spala cu apa sarata", povesteste Vitelar.

Zvonurile cu privire la Ebola au aparut in Nigeria in urma cu cinci-sase saptamani, "dar oamenii nici nu-si permit sa ia in serios amenintarea".

"Se vorbeste despre epidemie, dar in afara de cateva masuri de prevenire puerile, pe alocuri chiar ciudate, nu am observat nimic. Din cauza situatiei economice din regiune, populatia fiind impartita intre un foarte mic procent de oameni bogati, iar restul saraci, putini sunt cei care au sanse la un tratament medical adecvat. Aici nu exista asigurari medicale sau un sistem de sanatate. Trebuie sa platesti pentru orice. Practic, populatia e fara aparare in fata Ebola", spune voluntarul roman.

Alaturi de el, in misiunile medicale sunt implicati si alti romani, iar majoritatea locuiesc in Lagos.

"Dupa aparitia epidemiei, exista ingrijorare, dar niciunul dintre noi nu a plecat de aici. In cazul unei raspandiri in masa a virusului, misiunea diplomatica a Romaniei a comunicat procedurile pe care le avem de urmat. Asta e valabil doar in cazul celor care s-au inregistrat la ambasada", spune Gabriel Vitelar.

Organizatia pentru care lucreaza ca voluntar aradeanul se numeste Glean Ministries si are ca tinta principala zonele rurale si populatia tribala, unde ofera ajutor umanitar, de la cel medical pana la cel social si educational. Voluntarii sunt din diferite tari ale lumii, dar in principal din SUA si Romania. Pana acum, pentru perioade mai lungi sau mai scurte, au lucrat aproximativ 20 de romani in misiunile organizatiei, adica medici stomatologi, asistente, tehnicieni, ingineri, dar si instalatori sau tamplari.

"Misiunile medicale se desfasoara in functie de buget. Am reusit sa aducem un autobuz din SUA si sa-l convertim intr-un spital mobil. Medicii sunt angajati de catre organizatia non-profit, iar medicii stomatologi sunt voluntari mai ales din Romania. Mergem pentru a acorda asistenta medicala in zonele in care oamenii n-au vazut doctor in viata lor si unde vieti de copii sunt pierdute sau distruse doar pentru ca nu au acces la un tratament care costa uneori echivalentul unui leu romanesc", povesteste voluntarul roman.

El spune ca in Africa sistemul medical inseamna mai mult metodele traditionale, tribale, care nu dau insa rezultate, mai ales in cazul virusilor.

"Succesul misiunilor medicale depinde de o multime de factori. Cea mai importanta este resursa financiara, necesara pentru logistica si medicamente. Poate o sa va socati, dar multi bani sunt necesari pentru alte lucruri, cum ar fi plata translatorilor sau plata oficialilor, care ne pun bete in roate chiar daca oferim servicii gratuite conationalilor", sustine Gabriel Vitelar, citat de Mediafax.

Pana acum, organizatia din care face parte aradeanul nu s-a confruntat cu Ebola si nici nu e pregatita logistic pentru a ajuta oameni infectati. Voluntarii sunt implicati si in activitatile sociale, pentru ca spun ca nu pot sta deoparte cand vad saracia crunta, care ucide copii.

"Situatia e tragica adesea. De exemplu, in Africa vezi mame care isi sacrifica un copil pentru a supravietui celalalt. O femeie care are doi copii si mijloace de a intretine doar unul va face acest gest de cele mai multe ori. Isi lasa copilul sa moara, dar ii da o sansa celuilalt. Astfel de imagini nu au cum sa-ti dispara din minte vreodata", spune aradeanul.

Voluntarii incearca sa-i invete pe africani sa se autosustina, sa-si procure singuri mancarea, acolo unde este posibil acest lucru. "Desfasuram si programe sociale dupa modelul «da-le undita si invata-i sa prinda pestele». Dar in tari precum Liberia, nu prea poti sa te astepti la rezultate. Ultima oara cand am fost acolo era un dezastru greu de descris", spune inginerul roman.

Multumita unor oameni care sprijina financiar organizatia umanitara, dar si voluntarilor care isi risca adesea viata in Africa, multe familii au fost salvate de la astfel de situatii.

"Voluntarii se autosustin pe perioada fiecarei misiuni, care dureaza saptamani la rand. Iar costurile nu sunt mici, ajung la echivalentul a 3.000 de euro intr-o luna pentru un voluntar. Dar treaba merge si asa, iar datorita acestor oameni exista o raza de speranta pentru oameni care traiesc de pe o zi pe alta in vaste zone africane, in care civilizatia nu se stie daca va ajunge vreodata", incheie romanul.

Presedintele nigerian, Goodluck Jonathan, a anuntat, vineri, ca lupta cu virusul mortal Ebola, care a provocat deja decese si mai multe imbolnaviri, a devenit "o urgenta nationala". "Controlul si oprirea virusului Ebola in Nigeria este o urgenta nationala", declara presedintele, citat intr-un comunicat.

El a aprobat un plan special de interventie si deblocarea sumei de 1,9 miliarde de naira (11,67 de milioane de dolari) pentru a combate epidemia de Ebola in tara sa, cea mai populata din Africa.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Preotul spaniol infectat cu Ebola a murit. Japonia evacueaza 24 de specialisti din Africa de Vest, din cauza epidemiei
Preotul spaniol infectat cu Ebola a murit. Japonia evacueaza 24 de specialisti din Africa de Vest, din cauza epidemiei

Preotul spaniol infectat cu Ebola in Liberia si repatriat recent a decedat, a anuntat marti presa spaniola, citata de site-ul TheLocal.es.

Un baietel de 2 ani dintr-un sat din Guineea,
Un baietel de 2 ani dintr-un sat din Guineea, "pacientul zero" al epidemiei de Ebola

Un baietel in varsta de doi ani dintr-un sat izolat din Guineea, care a decedat la 6 decembrie dupa ce a manifestat simptomele infectarii cu Ebola, ar fi "pacientul zero" in aceasta epidemie, consideră specialistii.

Totul despre EBOLA: virusul din Africa tine SUA si Europa in teroare. Panica la Londra si mesaje de amenintare in Atlanta
Totul despre EBOLA: virusul din Africa tine SUA si Europa in teroare. Panica la Londra si mesaje de amenintare in Atlanta

Publicatia New York Times a facut o centralizare a tuturor datelor cunoscute despre temutul virus mortal Ebola: cate victime a facut pana acum, cat de periculoasa este epidemia de acum 9comparativ cu celelalte) si cat de contagios este virusul.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.