Un baietel de 2 ani dintr-un sat din Guineea, "pacientul zero" al epidemiei de Ebola

Ultima actualizare: 14-08-2014 07:11
Ebola

Un baietel in varsta de doi ani dintr-un sat izolat din Guineea, care a decedat la 6 decembrie dupa ce a manifestat simptomele infectarii cu Ebola, ar fi "pacientul zero" in aceasta epidemie, consideră specialistii.

Baietelul din satul Meliandou, in provincia Gueckedou, avea febra si a vomitat timp de patru zile inaintea decesului. Dupa sapte zile a murit si mama lui, urmata de sora acestuia in varsta de trei ani, care a inceput sa se simta rau in ziua de Craciun si a decedat inainte de Anul Nou.

Provincia Gueckedou este situata la granita cu Sierra Leone si Liberia. Intr-o regiune in care granitele sunt poroase, aceasta a deschis calea virusului Ebola catre cele trei natiuni in care infrastructura medicala este in dificultate.

Cercetatorii au descoperit ca virusul s-a raspandit in comunitatile invecinate prin intermediul a doi participanti la funerariile bunicii copilului, care a murit la 1 ianuarie, si ale moasei satului, care a decedat la 2 februarie dupa ce a infectat o ruda ce avea grija de ea.

Abia in martie misterioasa boala a fost identificata ca fiind Ebola si, la vremea respectiva, zeci de persoane murisera in opt comunitati din Guineea si existau cazuri suspecte in Liberia si Sierra Leone.

La noua luni de la acest caz, descris in The New England Journal of Medicine, epidemia de Ebola din Africa de Vest, care se concentreaza in Guineea, Sierra Leone si Liberia, este cea mai grava din istorie, cu aproximativ 1.000 de victime pana in prezent.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO