Un român a pierdut 10.000 de lei. Ce a pățit după ce a primit un ”apel de la Microsoft”


Ultimul update: Marti 05 Februarie 2019 20:11
Data publicarii: Marti 05 Februarie 2019 20:05
Categorie: Stiri actuale

Mare atenţie dacă primiţi apeluri telefonice sau mesaje suspecte pe calculator.

Poliţia Română trage un semnal de alarmă privind un val de escrocherii cibernetice internaţionale, asemănător cu "Metoda Accidentul", care a ajuns şi în România.

Reclamaţie victimă: "În ultimele zile suntem sunaţi de persoane care se recomandă a fi de la Microsoft vorbind într-o română aproximativă, bălmăjind ceva despre probleme cu calculatorul."

Reclamaţie victimă: "De peste trei luni sunt deranjat de pe un număr de fix. O reprezentantă Microsoft. Nu ştiu ce vrea."

Acestea sunt doar câteva dintre reclamaţiile pe care mai mulţi români le-au trimis companiei Microsoft. Fie că sunt sunaţi, fie că sunt alertaţi printr-un astfel de mesaj care apare pe ecranul calculatorului, hackerii încearcă să îi păcălească şi le spun că au computerul infectat şi riscă să piardă toată datele. Apoi, tot hackerii se oferă să îi ajute să rezolve pas cu pas problema, ghidându-i prin telefon. Fără să îşi dea seama, oamenii le oferă pe tavă accesul în propriul calculator.

Magda Popescu, avocat Microsoft: "Se induce ideea de urgenţă, că acum trebuie să acţioneze. Sunt foarte convingători, prezintă legitimaţii, stau zeci de minute la telefon ca să îşi convingă vinctima şi în mod treptat să obţină ce îşi doresc."

Comisar Sorin Stanica, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, IGPR: "Prin aşa-zisa curăţare, se curăţa fiecare aplicaţie până se ajunge la aplicaţia de cont banking. Odată ce au datele bancare, transfera banii în conturi din străinătate."

Deocamdată 7 oameni au făcut plângeri la poliţie. Doi dintre ei au pierdut 10.000, respectiv 3.000 de lei din conturi. Autorităţile se tem că aceste cazuri deocamdată izolate pot deveni un fenomen, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări, unde sunt mii de victime. Unii oameni au pierdut zeci de mii de euro.

Ca să nu ajungeţi în această situaţie, protejaţi-vă computerul.

Ovidiu Prismac, specialist în securitate Microsoft: "Windows-ul trebuie actualizat pe zi. Al doilea pas şi foarte important pentru că mulţi îl ignoră, actualizarea la zi a aplicaţiilor: playere de filme, browser, pdf reader."

Şi încă ceva, nu vă panicaţi şi încercaţi să vă păstraţi calmul. O companie precum Microsoft nu vă va suna niciodată să vă anunţe că aveţi probleme cu laptopul. Aceasta este responsabilitatea utilizatorilor.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO