Un profesor din Iasi ii invata pe ministrii Educatiei cum se preda invatamantul gratuit. A schimbat viata a zeci de copii

Ultima actualizare: 05-11-2014 06:43

Un profesor din Iasi ne da o lectie de generozitate. Nu daruieste averi, ci stiinta lui copiilor nevoiasi care se viseaza medici.

Fara nici un ban, Mircea Nedea merge mult mai departe decat o face problematicul nostru sistem educational: ajunge la sufletele copiilor si-i transforma.

Cu vocatie si talent, el a devenit un adevarat model si un lider in comunitatea lui, care astazi ii multumeste pentru marele merit de a schimba viitorul a zeci de copii sarmani.

De mai bine de patru ani isi incepe diminetile de sambata la fel profesorul de biologie Mircea Nedea. Ar fi putut face orice cu timpul lui liber. Sa-si viziteze copii si nepotul de la Bucuresti pe care nu-i vede decat de Pasti si Craciun. A ales sa-si daruiasca gratuit stiinta copiilor din familii nevoiase care se viseaza medici.

Profesorul Nedea impreuna cu sotia, tot profesor de biologie, au inceput sa lupte impotriva abandonului scolar intalnit frecvent in randul copiilor NEVOIASI. Sa mobilizeze comunitatea, sa schimbe mentalitati , sa arate ca sa poate. II mediteaza fara nici un leu, mai ales pe cei care vor sa devina medici.

"Copiii acestia care sunt foarte saraci, nu stiu daca la fel de saraci cum am fost eu si ma bucur ca am fost pentru ca saracia m-a facut un om foarte serios , sincer", spune profesorul.

53 de copii care poate n-ar fi terminat decat liceul sau ar fi plecat la munca strainatate vor deveni medici datorita lor. Pentru ca au refuzat sa se supuna sistemului educational care desi teoretic e gratuit, in practica, obliga sute de mii de familii sa faca eforturi financiare uriase daca au vise marete pentru copiii lor.

Nina Nedea: "E o munca pe care a decis-o Creatorul si nu eu si e o munca care ne place, avem rezultate ne simtim impliniti profesional".

Filosofia de viata a profesorului Nedea avea sa schimbe soarta unei fete care a ajuns la casa de copii cand avea 14 ani, dupa ce parintii ei s-au despartit. In timpul liceului Adina a auzit de profesorul Nedea si s-a inscris la cursurile gratuite. A terminat unul dintre liceele de top din tara cu media 10, iar la Facultatea de Medicina a intrat cu 09:43.

"Prin acesti copii eu imi realizez visul de a fi medic, asa a vrut destinul, situatia asa a fost, nu s-a putut, nu am facut, dar sunt convins ca prin acesti copii visul meu va fi indeplinit si chiar cu multiple specializari: chirurgie , endocrinologei, toate specializarile", explica profesorul.

Pentru ca se adreseaza copiilor sarmani, inainte de a se inscrie la meditatiile lui trebuie sa dovedeasca faptul ca venitul maxim pe membru de familie este de 400 de lei pe luna.

Poate cea mai importanta lectie pe care le-o preda profesorul Nedea elevilor nu este biologia.

Daniel: "La deschidere ne-a spus ca odata ce vom ajunge sa fim medici sa incercam sa daruim si noi altora care nu pot, el este un exemplu pentru noi".

Un profesor exemplu care I-a organizat pe fostii lui elevi intr-o asociatie cu sediul intr-una din cele trei camere ale casutei in care locuieste si-i invata sa aduna fonduri pentru cartile de medicina care-s foarte scumpe, pentru taxele de inscriere la facutlate si pentru tot ce va fi nevoie ca sa-i ajute pe cei care nu indraznesc macar sa se viseze medici. Acelora care iubesc cartea, dar n-au bani sa o cumpere.

Spune cu patos adevaruri dureroase in timp ce pe o ploaie torentiala coace legumele pentru zacusca. Proviziile pentru iarna ale multor profesori care-si dramuiesc putinii bani cu care statul le "rasplateste" munca. De la el, ministrii Educatiei ar trebui sa invete cum se preda invatamantul gratuit, si mai ales, cum le schimbi copiilor mentalitatea.

"Daca as fi la putere i-as ruga sa plece, sa ne vedem noi de ordinea noastra a celor care nu fura, care pot sa dea din bunul lor pentru ceilalti si sa lucrez pentru comunitate, ei nu lucreaza pentru comunitate", spune profesorul.

Educatia este indicatorul care da gradul de civilizatie al unei tari, iar Romania se inscrie in manualele de rele practici privind abandonul scolar care a ajuns la aproape 17% din cauza saraciei.

In slujba lor s-au pus sotii Nedea care prin ceea ce fac le dau copiilor mai mult decat meditatii gratuite. Primesc lectii de viata despre generozitate si cum sa invete sa-si implineaasca visurile.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO