Un parapantist a rămas agăţat de cablurile telecabinei din Poiana Braşov, apoi s-a prăbuşit de la înălţime, doborât de vânt
Momente dramatice în Poiana Brașov. Un bărbat care și-a luat zborul de pe pârtie cu o parapantă rapidă a rămas prins între cablurile telecabinei.
O rafală vânt a desprins aripa, iar bărbatul a căzut în gol. Salvarea a venit de la același echipament, care s-a deschis parțial și i-a atenuat aterizarea. Bărbatul, care practică acest sport de mai mulți ani, are răni la coloană și bazin și a fost transportat la Spitalul Județean din Brașov.
Când aripa s-a desprins, bărbatul de 49 de ani a căzut în gol aproximativ 40 de metri. Chiar înainte să atingă pământul, parapanta s-a deschis și a întârziat astfel impactul cu solul. Salvamontișii care se pregăteau să urce pe piloni până la sportiv erau la doar câțiva metri.
Alegeri 2024
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
Cătălin Petrescu, salvator montan: „O echipă de prim răspuns a mers la fața locului, a evaluat situația, în același timp s-au și pregătit pentru evacuarea de pe cablu. Aripa parapantistului s-a desprins de pe cabluri, norocul lui fiind că în cădere aripa s-a mai deschis de câteva ori”.
Bărbatul decolase din vârful pârtiei, dar vântul puternic l-a abătut de la traseu și nu a mai reușit să controleze aripa. A rămas agățat de cablul telegondolei, între piloane.
Căderea, deși atenuată de deschiderea aripii și de zăpadă, i-a provocat bărbatului traumatisme la bazin și la coloană.
Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt al ISU Brașov: „I s-a acordat asistență medicală de către personalul medical, iar ulterior acesta a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare”.
Sportul practicat de bărbat, unul riscant și cu puțini adepți în România, este denumit „speed fly”. Aripa folosită este mai mică decât o parapantă, drept urmare mai rapidă și mai greu de controlat.
Marius Duță, pilot de parapantă: „În general, cu speed fly-ul se decolează de pe schiuri, cu schiuri sau efectiv pe picioare. În toate zonele din Europa, în stațiunile de schi, zborul cu speed fly-ul este interzis, deci în momentul în care te prinde poți să ajungi la amenzi foarte mari, chiar confiscarea echipamentului”.
În România, în schimb, nu există restricții. Bărbatul rănit are experiență și practică acest sport de mai mulți ani.