Un europarlamentar român a cerut CE să atace în justiție vetoul Austriei privind aderarea României la Schengen
Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, a trimis o solicitare oficială Comisiei Europene să atace la Curtea de Justiție a UE decizia din Consiliul JAI de săptămâna a respins aderarea României la spaţiul Schengen.
Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, a solicitat oficial Comisiei Europene să atace la Curtea de Justiție a UE decizia din Consiliul JAI de săptămâna a respins aderarea României la spaţiul Schengen.
„Vetoul Austriei trebuie anulat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, a transmis europarlamentarul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„României și cetățenilor ei le sunt încălcate drepturi fundamentale ale Uniunii Europene: libertatea de circulație a persoanelor și libertatea de circulație a bunurilor. Prin urmare, Comisia Europeană are obligația să acționeze spre a aplica litera și spiritul legii!”, a mai scris Eugen Tomac într-o postare pe Facebook.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi, 8 decembrie, aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate.
Printr-o decizie contestata de toata Europa, România nu a fost acceptată în spaţiul Schengen, după ce Austria s-a opus.
Reuniţi la Bruxelles, miniştrii de interne şi de justiţie ai Uniunii Europene au încercat să-l convingă până în ultima clipă pe oficialul austriac că România şi Bulgaria merită să intre în zona de liberă circulaţie din 2023.
Poziția Austriei a rămas însă nechimbată, invocând fenomenul migrației ilegale, asta deși Germania a încercat chiar să forţeze negocierile în favoarea României.
Și Olanda a dat un vot negativ pentru Bulgaria, vot care a contat și pentru România, pentru că decizia a fost luată la pachet.
Doar croații se pot bucură - din ianuarie, sunt în Schengen, dar și în zona Euro.