Un deputat vrea introducerea orelor de educație sexuală. Biserica se opune

Ultimul update: Vineri 19 Octombrie 2018 20:00
Data publicarii: Vineri 19 Octombrie 2018 19:23
Categorie: Educatie

Un nou proiect prevede introducerea educației sexuale ca materie obligatorie în școli.

Pentru că mai multe încercări de modificare a legii educației au fost respinse în ultimii ani, de această dată, un deputat USR, vrea să introducă această disciplină, în legea protecției copilului.

Suntem pe primul loc, în Europa, în ceea ce privește rata sarcinilor nedorite, dar şi fruntaşi, la mame minore. În România, pe lângă lipsa unei strategii școlare, mulți părinți confundă educația sexuală cu o educație pentru sex, spun profesorii.

Educaţia sexuală îi învăţă pe elevi despre corpul uman, care sunt modificările prin care trece, despre emoţiile din jurul modificărilor din adolescenţă.

Miruna Pătrașcu predă educaţie sexuală la cursuri private, atât copiilor mici, cât şi adolescenţilor. Părinţii îşi înscriu copiii la astfel de lecţii pentru că vor ca ei să fie corect informaţi despre schimbările prin care vor trece.

Miruna Pătrașcu, trainer de educaţie sexuală: "Maximul la care ar trebui să începem este vârsta de opt ani de zile, în jurul vârstei de opt ani încep să circule hormonii, se produc modificări structurale în corp şi modificări emoţionale şi copiii încep să simtă lucruri diferite."

În România au fost traduse recent mai multe cărţi despre educaţie sexuală, însă în Occident ele există de zeci de ani. Ilustrațiile şi poveştile sunt folosite pentru a transmite copiilor, într-o formă prietenoasă, informaţii despre propriul corp.

Miruna Pătrașcu, trainer de educaţie sexuală: "Ursuleţul de pluș e cel care spune fetei şi apoi băiatului povestea cum circulă hormonii prin corpul tău, povestind de ce se modifică corpul."

Deocamdată, educaţia sexuală este acceptată în şcolile de stat din România doar ca materie opţională. În Canada, ea se preda încă din anii 60'.

La noi, atât Biserica Ortodoxă Română, cât şi asociaţiile de părinţi se opun introducerii ei ca materie obligatorie. Cu toţii ignoră datele statistice şi avertismentele organizaţiei mondiale. Avem mii de adolescente, acum mame minore sau care au trecut prin experienţe nedorite.

Iulian Cristache, preşedintele federaţiei asociaţiilor de părinţi: "Avem o programă foarte încărcată. Sunt tot felul de păreri că trebuie să introducem educaţie sexuală, educaţie juridică, educaţie financiar bancară şi aşa mai departe. Nici noi nu ştim câte educaţii trebuie să introducem."

Chiar şi părinţii au nevoie de o educaţie parentală, spun specialiştii. Prima strategie de educaţie parentală, pusă anul acesta în dezbatere de Ministerul Educaţiei, ar putea reveni în centrul atenţiei, mai ales după rezultatul referendumului.

Reporter: "La ce se referă, mai exact, educaţia parentală?"

Daniela Gheorghe, psiholog de copii: "În primul rând la pregătirea părinţilor pentru a-şi putea ajuta copiii. Am văzut că se promovează ideea asta că dacă nu vorbeşti cu copilul despre ceva, copilul nu va şti. E o greşeală. Nu putem vorbi despre asta în epoca informatizării."

Specialiştii spun că părinţii trebuie să ştie că şi fără acordul lor, copii îşi vor căuta singuri informaţii şi vor trăi singuri experienţe pentru care ar fi bine să fie pregătiţi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
scoala
Motivul pentru care peste 1.200 de elevi tremură de frig la ore: „Abia dacă pot să scriu”
O familie ar trebui să dea 550 de lei/lunar pentru educația copilului, lucru aproape imposibil
Un liceu din România, printre laureaţii premiilor de excelenţă în domeniul educaţiei
Şcoala unde profesorii din România merg să înveţe, alături de elevi
Cum arată modelele de subiecte pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat Sesiunea 2019
Profesorii demonstrează, cu exemple, cât de ”absurde” sunt modelele testelor grilă
Bac
Ideea testelor grilă la examene ar putea fi retrasă. Acuzațiile profesorilor
Ministerul Educației a retras de pe site modelele de subiecte cu teste grilă pentru BAC și Evaluarea Națională
BAC și Evaluare Națională 2019 se modifică. Testele grilă vor fi introduse în subiecte
Primarul sectorului 5, unde o şcoală a ars şi alta s-a dărâmat: "Facem lucruri bune"
Învățământul din Capitală, lăudat de oficiali, în ciuda avertismentului CE. ”Sistemul devine ce trebuie”
Matematica, predată cu ajutorul scobitorilor, legendelor și aplicațiilor: „Am eliminat momente inutile”