Trei angajati ai fabricii de lactate Bradet, depistati cu E.coli care duce la SHU. Rezultatele, ASCUNSE timp de 4 zile
Atentia in scandalul imbolnavirilor bebelusilor cu bacteria ecoli se indreapta din nou catre fabrica de lactate Bradet.
Analize de laborator arata ca 7 dintre angajati sunt purtatori ai bacteriei, iar 3 dintre ei chiar cu gene care produc toxina, ce a dus la aparitia sindromului hemolitic uremic la bebelusi. Si mai grav e ca rezultatele au fost gata in urma cu 4 zile, dar autoritatile nu au spus nimic pana acum.
Potrivit datelor transmise de Directia de Sanatate Publica Arges catre Ministerul Sanatatii si Prefectura, 7 dintre cei 19 angajati ai fabricii, care au fost testati, au cel putin unul dintre tipurile de E.coli patogen, iar la 3 dintre ei au fost identificate genele care provoaca sindromul hemolitic uremic, confirmat in cazul mai multor copii din Arges.
Cristian Soare, prefect Arges: "Institutia prefectului a primit in data de 11 martie o informare spre stiinta de la DSP Arges. E foarte limpede ca aceste rezultate au fost transmise catre Ministerul Sanatatii, institutie abilitata ca sa stabileasca cauza si sa analizeze aceste rezultate. Acest lucru e in sarcina ministerului Sanatatii."
Patronul fabricii de lactate Bradet povesteste ca a cerut chiar el, pe cheltuiala societatii, efectuarea analizelor.
Marius Badea, patron: "Pana la aceasta ora noi nu avem rezultatele oficiale. Ni s-a spus de atunci ca aceste analize nu sunt elocvente pentru ca majoritatea oamenilor au E.coli in intestin. Daca erau elocvente, ele se regaseau in nomenclator si erau obligatorii. Am intrebat ce trebuie sa le fac? Ce tratament? Si au spus ca azi pot sa aiba si maine sa nu mai aiba. Nu mi-a spus nimeni nimic clar. In acest moment vorbim clar despre un singur lucru: niciun produs nu a fost contaminat chiar daca acesti oameni au fost purtatori de E.coli."
Cei depistati pozitiv lucrau cu produse ambalate - sustine el.
Intre timp, la Florenta, in Italia, un copil roman, de un an si doua luni, este suspect de sindrom hemolitic uremic. Parintii au declarat ca i-au dat branza Bradet.
Marius Badea, patron: "Legatura dintre acel copil bolnav si produse e datorita scandalului mediatic in care am fost angrenati in Romania. Si suspiciunea la ei a venit dupa ce noi am retras marfa din Italia."
In ceea ce priveste lactatele Bradet, productia a fost complet oprita si toate produsele retrase de pe piata si distruse.
Copilul de doar 14 luni a fost internat la Spitalul Pediatric Meyer din Florenta cu sindrom hemolitic uremic provocat de bacteria E.coli. Medicii presupun ca o branza din Romania ar sta la baza infectiei, scrie la Repubblica.
Reactia patronului firmei Bradet, Marius Badea
Este vorba de un copil de 1 an si 2 luni ai carui parinti au declarat ca a consumat branza de la noi, cumparata pe 9 februarie. Branza ar fi trebuit sa fie de mult expirata. Acel parinte grijuliu presupun ca a spus tot ce a mancat in ultima perioada. Noi am retras toata marfa si am sistat productia, ma bucur ca am facut asta. Cred ca nu poate sa fie nicio legatura intre imbolnavirea copilului si produsele noastre.
Branza a fost cumparata de la noi a fost pe 5 februarie si a fost vanduta in magazin pe 9 februarie, nu are nicio legatura cu lotul incriminat in Romania.
Analizele facute produselor noastre au fost bune, Institutul Cantacuzino a rupt legatura dintre noi si imbolnavirea copilului, ma doare sufletul ca astazi apare din nou o acuzatie la adresa noastra."
Directia de Sanatate Publica Arges a transmis ca in urma analizelor recoltate de la sapte angajati ai fabricii Bradet a fost depistata bacteria E-coli, patogen.
In cazul a trei dintre acestia a reiesit ca sunt purtatori de E.coli cu gene care produc toxina, care duce la aparitia sindromului hemolitic uremic in cazul bebelusilor. Patronul fabricii spune ca el a fost cel care a cerut analizele.
Ce spun autoritatile din Italia
"Autoritatea Sanitar-Veterinara din Florenta a initiat o ancheta epidemiologica in urma careia a ajuns la concluzia ca la baza imbolnavirii s-ar putea afla consumul de paste cu branza originara din Romania. Toti cei care au cumparat produse pe baza de lapte de la o firma din Romania sunt invitati sa nu le consume si sa le returneze de unde le-au achizitionat", au anuntat autoritatile locale.
Copilul de 14 luni este intr-o stare grava, dar nu critica, mai noteaza publicatia italiana.
Produsul care ar fi provocat imbolnavirea copilului ar fi fost cumparat de la unul dintre magazinele care vand produse romanesti in regiunea Toscana.
Cel mai probabil produsul ar fi fost cumparat inainte de 9 martie, cand firma respectiva, asa cum au precizat autoritatile sanitare italiene, a retras propriile produse, ca masura de precautie, mai precizeaza ANSA.