„Un colos cu picioare de lut”. Ce spun experții în securitate cibernetică despre atacul care a lovit spitalele din țară
Prăbușirea platformei a lovit majoritatea spitalelor mari din țară ca o undă de șoc. Ne place sau nu ca pacienți suntem de fapt o sumă de fișiere atașate, în sistem, unui CNP.
Care, dispărute subit, i-au obligat pe medici să vadă bolnavi cu istoric necunoscut. Zeci de mii de oameni care au mers luni la spital cu probleme urgente ori pentru investigații curente au așteptat mult timp, ca să fie văzuți de medici.
Un „colos cu picioare de lut”, așa numesc experții în securitate cibernetică orice sistem de interes strategic care se prăbușește sub acțiunile hackerilor.
Tot istoricul pacienților cu boli cronice, cu analize, fișe de tratament, intoleranțe și alergii descoperite în timp, a devenit brusc inaccesibil. Verificările s-au făcut așadar, după atac, la fața locului, și nu din câteva click-uri.
Teodor Constantinescu, medic primar chirurg: ”Am mers doar pe anamneză obișnuită. Deci cum se făceau acum 30-40 de ani.Nu am putut să eliberăm rețete compensate. Pentru concediile medicale noi le-am eliberat, dar au fost completate manual”.
Concediile scrise de mână nu sunt acceptate de angajatori, așa că pacienții vor face încă un drum, după redresarea sistemului.
Activitatea nu s-a oprit, dar trecerea de la platforma informatică la documente în format fizic a întârziat consultațiile.
Alina Mărtău, medic UPU Argeș: „Toate analizele noastre, trimiterea la radiologie, toate investigațiile, au coduri de bară. Ni s-a îngreunat foaaarte mult și ducerea pacienților spre alte secții, spre investigații, cât și internările lor, pentru că nu s-au putut face internări”.
4 milioane de locuitori din Capitală și județele limitrofe se bazează pe Spitalul Clinic Bagdasar-Arseni pentru tot ce înseamnă accidente grave și alte urgențe majore, dar și consultații, intervenții chirurgicale și internări ale bolnavilor cronici.
După un scurt moment de panică la 8 dimineața, conducerea spitalului a decis ca toate informațiile de azi să fie stocate pe serverele unității medicale. Hipocrate controlează în timp real și stocul de medicamente din farmacia spitalului, și consumabilele din depozit.
Specialiștii în sisteme cibernetice spun că, după recuperare informațiilor, momentan criptate de hackeri, cel mai important e să aflăm dacă datele expuse au fost clonate.
Toate fiind extrem de sensibile... dosarul medical ne listează problemele medicale, codul numeric personal, reședința curentă, numărul de telefon și datele de contact ale unui aparținător.
Sursa: Pro TV
Etichete: atac, specialisti, securitate cibernetică, spitale,
Dată publicare:
12-02-2024 19:16