Un barbat fara adapost a fost salvat de la moarte de medici, dar ar putea fi ucis de birocratie. "Duca-se la moarte"
"Am salvat de la moarte un om, acum ce facem cu el?" se intreaba medicii brasoveni care, vreme de 2 luni, au ingrijit un pacient cu arsuri foarte grave.
Este vorba de un barbat de 54 de ani din Dambovita, ajuns in spital cu rani pe 40 la suta din suprafata corpului. Omul nu are insa nici adapost, nici venituri, iar doctorii nu-l pot arunca in strada. De doua saptamani, chirurgul care i-a salvat viata da telefoane pentru a gasi o solutie. In Romania insa, sistemul de asistenta sociala nu pare pregatit pentru asemenea situatii.
Ion Piroiu lucra cu ziua la o ferma, pentru hrana si adapost, cand i s-a intamplat nenorocirea: un bidon de benzina a explodat in apropierea lui. Omul a ajuns la Spitalul Judetean Brasov pe 29 septembrie, aproape fara nici o sansa la viata. Chirurgul care l-a ingrijit a tinut pe facebook un jurnal al razboiului dus cu moartea care dadea tarcoale acestui pacient. Povesteste ca, timp de aproape 2 luni, toate rapoartele de garda si toate vizitele s-au incheiat cu bolnavul aflat in stare extrem de grava. La ultima operatie, in jurul lui au fost 7 medici.
"Ne-am mobilizat cu totii si l-am ingrijit ca pe ai nostri si fiecare a contribuit cu cate putin, munca fizica si psihica multa, colegii i-au adus mancare, diverse obiecte", povesteste o asistenta.
"Sincer nici nu ma asteptam. Am ramas asa surprins de cata atentie mi-au dat si atata curaj si atentie, au fost foarte apropiati de mine, chiar nu ma asteptam", spune Ion Pioriu.
Lupta pentru viata lui Ion s-a terminat. In cateva zile, el poate fi externat insa de acum incepe o alta batalie: pacientul, care are doar pansamentele de pe el, pare a fi "condamnat la viata". Nu are incotro sa apuce, nu e asigurat, iar recuperarea sa va mai dura multa vreme. "O sa caut, daca o sa fiu mai bine sa gasesc o munca mai usoara, ca il intreb pe omul ala ce fel de munca are. Pai am cutare. Vezi sa ma lasi un pic mai incet ca eu sunt asa, o sa-i explic ca vin din spital"
Ion Piroiu are o mama batrana si o sora care locuiesc intr-o camaruta construita din mila vecinilor. Nici gand sa-l poata adaposti, hrani si ingriji.
“Ce sa ii fac, domne, unde sa stea aici, zi-mi si dumneata. Cine sa stea in picioare, sa mai suporte cu el? Du-ca-se la moarte!” spun acestea.
Medicul Dan Grigorescu povesteste ca a incercat sa-l dea pe Ion in grija asistentilor sociali, insa pana si el s-a pierdut in cinismul hatisului birocratic. " Sa ceri tu asistent social de la comuna Iedera ca pacientul sa vina personal sa-si depuna un dosar cu acte si asa mai departe ca sa beneficieze de asistenta sociala, mi se pare o exagerare"
Desi medicul sustine ca a vorbit personal la primarie, la directiile de asistenta sociala Dambovita si Brasov si chiar la Ministerul Muncii, abia acum rotitele ruginite ale sistemului incep sa se miste. Prima solutie oferita e insa greu de crezut.
Gabriela Nitulescu, secretarul comunei Iedera, jud.Dambovita: “Ne vom implica, eu stiu, prin constructia unui imobil pentru ca acesta sa poata sa vina si sa locuiasca dupa externare sau ceva de genul...”
Sefa Directiei de Asistenta Sociala din Dambovita spune ca abia acum a aflat despre caz si va gasi un centru care sa-l preia pe barbat pana cand acesta se va face bine.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, dambovita, medic, ars, asistent social,
Dată publicare:
23-11-2016 16:07