Un bărbat susținea că și-a pierdut degetele și cerea bani enoriașilor la pelerinaj. VIDEO

Ultima actualizare: 26-10-2020 20:10

În București, peste 15.000 de credincioși s-au rugat până acum la moaștele Sfântului Dumitru. Pelerinajul de pe dealul Mitropoliei se desfășoară de două zile, cu reguli stricte, mască de protecție, și distanțare. 

Cu mâinile înfășurate în bandaje, un bărbat le cerea bani pelerinilor și le spunea că are degetele amputate. Dus la ambulanță, medicii au constatat că este perfect sănătos și au chemat jandarmii, care l-au amendat cu 500 de lei.

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București: "Atragem atenția cu privire la posibilitatea că unele persoane să profite de acest eveniment, să stârnească compasiunea celor care participa și să le solicite diverse sume de bani. Nu încurajăm acest lucru întrucât este o fapta ilegală."

În rest, regulile au fost respectate riguros.

Credincios: "Vreau să scăpăm o dată de pandemia asta și Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toată lumea, ca să ne dea minte, înțelepciune."

Pelerinii au venit neîncetat și pe timpul nopții, iar de dimineață coada se întindea până pe strada 11 iunie.

Credincios: "Ne închinăm, da, dar nu dăm masca să ne pupăm, că nu știm. Ne ferim totuși, că avem nepoți, avem nepoței."

Credincios: "Mergem la sfintele moaște. Asta este. Vârsta noastră, la 80 de ani ne cere așa ceva. Sarumana, să va dea Dumnezeu sănătate!"

Oamenii au dus în fața sfântului iconițe și flori.

Credincios: "Chiar dacă le treci pe lângă raclă, ele se sfințesc și trebuie să ai credință asta că ele sunt sfințite și îți ajută pentru sănătate, pentru pace, înțelegere."

Vasile Bănescu, purtător de cuvând BOR: "O surpriză plăcută, foarte plăcută, pentru cei care nu se așteptau la asta. Este o confirmare pentru noi cei care ne așteptăm la o atitudine înțeleaptă, moderată a pelerinilor autentici care sunt oameni credincioși."

În grabă, unii au uitat că trebuie să țină masca și pe nas atunci când sunt în aer liber.

Luni, 26 octombrie, a fost prăznuit Marele Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, considerat făcător de minuni. Martir creștin și sfânt militar, el a trăit în secolul 3.

Marți, Biserica Ortodoxă Română, dar și cea Bulgară, îl prăznuiesc pe Sfântul Dumitru cel Nou, născut în secolul 13, în satul Basarabovo din Bulgaria. A fost canonizat mult mai târziu, în 1955, iar de atunci moaștele sale sunt depuse la Patriarhie și scoase spre închinare în luna octombrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO