Dublă tragedie aviatică în Constanța, după ce un elicopter a pornit în căutarea unui avion MiG. 8 persoane au murit
Un avion tip MiG care a decolat de la baza militară Mihail Kogălniceanu a pierdut legătura cu turnul de control și a dispărut de pe radar, în județul Constanța, miercuri seară.
Ministerul Apărării Naționale a confirmat incidentul aviatic.
Aeronava dispărută de pe radar aparținea Bazei 86 Aeriene Borcea.
Avionul MiG 21 LanceR a dispărut de pe radar la ora 20:03 - la 13 minute după ce a decolat de la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Potrivit Ministerului Apărarii, aeronava era într-o misiune de patrulare deasupra Dobrogei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Inițial, a pierdut legătura radio, și ulterior un martor a anunțat la 112 că s-a auzit o bubuitură și apoi a observat un incendiu puternic la sol.
La 40 de minute după ce aeronava MiG 21 Lancer a dispărut de pe radar, Ministerul Apărării Naționale a comunicat un al doilea incident aviatic.
Elicopterul IAR 303 - PUMA, trimis în misiune de căutare - salvare, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut si el de pe radar. Pilotul raportase condiți de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.
Elicopterul avea la bord un echipaj format din șapte militari. Toți au decedat, inclusiv pilotul avionului.
”Astăzi este o zi tristă pentru familia Armatei Române. Cei cinci membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate. Dumnezeu să îi odihnească în pace. În continuare se desfășoară misiuni de căutare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR” - a scris pe Facebook ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
Tragedie aviatică. Desfășurarea evenimentelor:
UPDATE 1.45 Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri în judeţul Constanța, a decedat
”Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanța, şi-a pierdut viaţa. Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR. O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul. Conducerea Ministerului Apărării îşi exprimă regretul pentru tragicul accident şi este alături de familia îndoliată a căpitanului Costinel Iosif Niță, căzut la datorie. Joi, 3 martie, în toate unităţile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie. Aeronava prăbușită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei. Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbușită a fost pierdută la ora 20.00, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei. Toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor”, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale.
UPDATE 1:20 MApN: Exerciţiul demonstrativ de Poliţie Aeriană Întărită de la Mihail Kogălniceanu şi Feteşti a fost anulat
Ministerul Apărării Naţionale informează că, în urma celor două catastrofe aeriene ce au avut loc în seara zilei de miercuri, exerciţiul demonstrativ privind modul de executare în comun a unei misiuni de Poliţie Aeriană Întărită, care trebuia să aibă loc în bazele militare de la Mihail Kogălniceanu şi Feteşti, a fost anulat.
Un exerciţiu demonstrativ de Poliţie Aeriană Întărită trebuia să aibă loc joi la Baza "Mihail Kogălniceanu".
Potrivit MApN, militarii aliaţi care execută misiuni de Poliţie Aeriană Întărită, împreună cu militari ai Forţelor Aeriene Române, în Baza 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu", urmau a fi vizitaţi de şefii Forţelor Aeriene din Germania, Italia şi România.
Cu acest prilej, trebuia să se desfăşoare o activitate demonstrativă privind modul de executare în comun a unei misiuni de Poliţie Aeriană Întărită, la care urmau să participe aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Germane, Forţelor Aeriene Italiene şi Forţelor Aeriene Române.
Scenariul exerciţiului prevedea interceptarea unei aeronave "ţintă", reprezentată de un avion de transport C-27 J Spartan din dotarea Forţelor Aeriene Române, care pleca de la Baza 90 Transport Aerian Otopeni.
Exerciţiul de Poliţie Aeriană Întărită fusese programat iniţial pentru luni, însă el a fost amânat pentru ziua de joi din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
UPDATE 00:30 Ministerul Apărării anunţă că, în cursul zilei de joi, vor avea loc ceremonii militare şi religioase în toate unităţile militare, pentru comemorarea celor şapte militari care au murit în accidentul aviatic din judeţul Constanţa, în timpul unei misiuni.
”Joi, 3 martie, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru militarii căzuţi la datorie”, a anunţat, Ministerul Apărării.
UPDATE 23:20 Ministerul Apărării anunță decesul a 7 militari din elicopterul IAR 330-Puma. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române
Comunicatul transmis de Biroul de Presă al MApN:
„În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, miercuri, 2 martie, şi-au pierdut viaţa 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.
Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.
Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.
Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.
Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.
Reamintim că elicopterul militar, tip IAR 330-Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR.
Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom.
Operațiunile de căutare –salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR sunt încă în desfășurare.
Ministrul apărării naţionale și șeful Statului Major al Apărării îşi exprimă profundul regret pentru tragicul eveniment şi este alături de familiile celor militarilor.”
UPDATE 22:50 Au apărut primele imagini de la locul prăbușirii elicopterului IAR 330-Puma, accident produs, miercuri seara, în județul Constanța.
Elicopterul IAR 330-Puma decolase în jurul orei 20.21 și se afla în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR care pierduse legătura cu turnul de control. Detalii AICI
În imaginile surprise pe camere de supraveghere se observa cum camera tremură, iar apoi cerul se luminează. VIDEO AICI
UPDATE 22:00 Martorii din zonă au povestit ce au văzut pentru Știrile PRO TV.
Reporter: Ce ați auzit?
Martor 1: ”Focuri, explozii foarte mari dintr-o dată. S-au auzit avioane.”
Martor 2: ”Deci de fapt 2 avioane și după aia un elicopter. Acum... cum s-au ciocnit ele, nu știm.”
Reporter: Mai spuneți o dată.
Martor 2: ”Deci două avioane. A trecut mai întâi un avion, după aia al doilea și la un moment dat un elicopter.”
Reporter: S-a auzit puternic?
Martor 2: ”Foarte puternic.”
UPDATE 21:55 Spînu (MApN): Cei 5 membri ai echipajului din elicopterul IAR 330-Puma au decedat
Toţi cei 5 membri ai echipajului din elicopterul IAR 330-Puma, care plecase în misiune de căutare a aeronavei MIG-21 Lancer, şi-au pierdut viaţa.
''Am pierdut două aeronave. În cazul elicopterului care a plecat în căutarea şi salvarea pilotului MIG-ului 21 Lancer se confirmă din păcate prăbuşirea la 11 km de aerodrom în zona localităţii Gura Dobrogei. Din păcate, toţi cei 5 membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa'', a anunţat, miercuri seara, purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu.
Potrivit acestuia, în continuare se execută operaţiunile de căutare salvare pentru pilotul aeronavei MIG-21 Lancer.
UPDATE 21:45 Un alt elicopter a fost trimis în căutări
Aeronavele au dispărut într-o zonă greu acesibilă. De la Baza Mihail Kogălniceanu au plecat mai multe autospeciale de intervenţie.
UPDATE 21:35 Potrivit celor mai noi informații, elicopterul care a plecat în căutarea avionului a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20:44.
„Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.
Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.
Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare.
Nu sunt încă informații certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR.”
-----
„Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.
Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.
Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei.
Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.
Vom reveni cu informații suplimentare, de îndată ce vor fi disponibile”, transmite MApN.
Conform unor surse, apelantul la 112 a declarat că ar fi auzit avioane, apoi o bubuitură, urmată de un incendiu puternic.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: constanta, avion, mihail kogalniceanu, mig,
Dată publicare:
03-03-2022 01:04