Un an de inchisoare cu suspendare pentru fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu. Condamnarea este definitiva
Fostul ministru liberal al Apararii din Guvernul Ponta a fost condamnat definitiv la un an de inchisoare cu suspendare in dosarul "Case pentru generali".
Hotararea a fost luata marti de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Judecatorii au respins apelul declarat de DNA, dar si de inculpatii din acest dosar si au mentinut sentinta data in luna martie a anului trecut in cazul lui Dobritoiu, membru PNL si ministru al Apararii intre mai si decembrie 2012.
Fostul ministru al apararii si alti zece generali si colonei, au fost trimisi in judecata in septembrie 2013, pentru ca au cumparat locuintele de serviciu pe care le foloseau, la un pret subventionat, in baza unor declaratii false. Prejudiciul se ridica la peste 1,2 milioane de lei, iar inculpatii au fost obligati sa plateasca despagubiri catre MApN.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1999-2005, Traian Pigui, in calitate de sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din Ministerul Apararii Nationale, s-a implicat in atribuirea, in conditii nelegale, a unor locuinte de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumparate la pret subventionat, in baza Legii 562/2004, de catre beneficiari - cadre militare cu functii de conducere din MApN.
Traian Pigui ar fi intocmit nelegal adrese de repartitie a unor locuinte de serviciu si ar fi acordat avize de repartizare ce nu erau in concordanta cu legea, prin care i-a indus in eroare pe membrii comisiilor de auditare formate in vederea vanzarii in regim subventionat a acestor locuinte. Prin urmare, membrii comisiilor respective au intocmit, in fals, mai multe documente oficiale, in baza carora s-au vandut locuintele in regim subventionat inculpatilor Floarea Serban, Francisc Radici, Constantin Nastase, Sergiu Tudor Medar si Gheorghe Rotaru.
"Vanzarea in regim subventionat a acestor locuinte a fost de natura sa aduca Ministerului Apararii Nationale un prejudiciu cumulat de 962.330,37 lei, inculpatul Traian Pigui inlesnind obtinerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumparare in regim subventionat", au scris procurorii in documentul citat. Totodata, Dobritoiu, Serban, Radici, Nastase, Medar, Rotaru, precum si Gheorghe Gonciaruc, Ionel Vizitiu, Corneliu Duta si Mihaela Matei au inchiriat si ulterior au cumparat, in regim subventionat, o locuinta de serviciu de la MApN, cu incalcarea prevederilor legale, mai spun procurorii.
"Concret, inculpatii au depus la dosarul de cumparare acte false si astfel, i-au determinat membrii comisiei de vanzare si ai comisiei de auditare in vederea vanzarii, sa-si incalce atributiile de serviciu si sa intocmeasca documente oficiale false, pe baza carora, prevalandu-se de prevederile Legii 562/2004, si-au cumparat locuintele de serviciu in regim subventionat, in conditiile in care detineau sau detinusera, una, doua sau chiar trei alte locuinte proprietate personala", au aratat procurorii.
Potrivit legii, cadrele militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei actului normativ, locuinte de serviciu apartinand Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care: titularul contractului de inchiriere sa detina aceasta calitate de chirias in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul Romaniei si sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat. Prejudiciul stabilit in acest dosar este de 1.207.670 de lei, din care 1.095.682,56 lei reprezinta prejudiciul suferit de Ministerul Apararii Nationale ca urmare a vanzarii la un pret diminuat fata de valoarea de inventar, a fiecarei locuinte si 111.988 de lei este contravaloarea chiriei platita de MApN unei parti vatamate, incepand din luna ianuarie 2005 pana la zi, mai spuneau procurorii.
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, mapn, armata, ministru, iccj, Corneliu Dobritoiu,
Dată publicare:
25-05-2016 07:46