Corneliu Dobritoiu cere audierea ministrului Apararii in cazul lui Robert Turcescu

Ministrul Mircea Dusa si secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen

Presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Corneliu Dobritoiu (PNL), a declarat, marti, ca va cere audierea ministrului Apararii, Mircea Dusa, pentru a lamuri cazul jurnalistului Robert Turcescu.

”Daca Turcescu a fost acoperit, categoric ca nu vom primi nicio informatie. Daca Turcescu nici nu a existat in evidentele Directiei Generale de Informatii Militare sau Directiei Generale de Informatii a Armatei, categoric asta se poate spune: «Nu a existat Turcescu in evidentele noastre, punct»”, a declarat Dobritoiu.

Fostul ministru al Apararii a mentionat ca va propune audierea atat a lui Mircea Dusa, cat si a ”responsabililor din minister care s-au ocupat cu plati, cu state de plata, sefului DGIA”, pentru a obtine lamuriri asupra cazului Turcescu.

”Aceasta va fi o propunere pe care o voi supune votului si, in masura in care colegii mei din comisie vor agrea audierea, categoric ca se va intampla”, a spus Dobritoiu, mentionand ca propunerea va fi facuta marti sau miercuri.

”E o chestiune care trebuie rezolvata, in sensul de a avea si opinia formala a reprezentantului institutiei (...) Vom solicita Ministerului Apararii sa fie prezent la discutii pe aceasta tema, sa vedem si noi care este pozitia oficiala si in detaliu a ministerului
”, a mai spus Dobritoiu.

Citeste si: Semne mari de intrebare dupa ce Robert Turcescu a "dezvaluit" ca a fost "ofiter sub acoperire". De ce nu e inca nimic clar

El a mentionat ca este vorba despre un ”act formal” pe care il face din ”dorinta de a avea argumente in plus, de natura politica, pentru a desfiinta atitudinea aberanta a domnului Turcescu”.  Senatorul PNL a respins posibilitatea ca un agent de informatii sa utilizeze calitatea de cadru militar ca acoperire.

Citește și
avion Awacs
Romania supravegheaza zilnic granitele cu aeronava AWACS a NATO. Mircea Dusa: Avem misiuni de politie aeriana de 2 saptamani
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

”Au aparut niste fluturasi de plata (...) sa vedem, si-i asuma cineva? Oricum, suma respectiva este ridicola, nu reprezinta nici macar, cred, solda de grad a unui locotenent-colonel, e prea mica. Un ofiter in rezerva primeste retributii numai pe timpul concentrarilor, atat. In rest niciun ofiter in rezerva nu primeste niciun ban de la Ministerul Apararii”, a mai declarat Dobritoiu.

De asemenea, el a refuzat sa se pronunte in cazul sanctiunilor pe care le-ar risca Robert Turcescu. ”Parchetul militar ar trebui sa se autosesizeze, daca are agenda incarcata, probabil sa se va autosesiza mai tarziu. Daca lucrurile vor fi lasate asa... Pentru ca noi nu ne putem transforma in instanta sa analizam deliratiile domnului Turcescu”, a precizat senatorul PNL.

La randul sau, fostul ministru de Interne Traian Igas (PDL), membru al Comisiei de aparare, a declarat ca sustine demersul lui Dobritoiu.

”Sunt pentru a veni domnul ministru Dusa in interiorul comisiei (de aparare - n.r.), si acest lucru am sa-l spun si in sedinta de astazi (...) Ma alatur demersului facut public de catre presedintele Comisiei, domnul Dobritoiu, de a-l invita pe domnul Dusa in interiorul comisiei si eu spun ca este nevoie pentru a face anumite precizari, pentru ca in ultimele doua zile presa si opinia publica asteapta noi informatii si noi clarificari”, a spus Igas.

Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu declara, luni, ca Robert Turcescu face ”o mascarada”, el precizand ca livretul militar atesta calitatea de cadru militar in rezerva, si nu activ, iar cadrele in rezerva nu primesc solda decat pentru perioadele de concentare pentru pregatire militara.

”Ce ofiter acoperit, spun eu, ii atesta gradul si functia intr-o institutie sau specialitatea militara? Deci, ce pot sa spun... Aceasta este o mascarada a domnului Turcescu in care incearca sa atraga institutii ale statului, inclusiv raspunderea penala din partea domniei sale, pentru a tine cald un subiect. Referitor la informatiile care au aparut ieri pe presa, cu fotografii anexate, am niste comentarii de facut in sensul ca livretul militar atesta calitatea de cadru militar in rezerva, si nu activ, a celui care il poseda. Din cate stiu, si-mi aduc aminte bine, domnul Turcescu nu mai avea calitate de ofiter in rezerva a Ministerului Apararii Nationale. Ori, de aici pana la ofiter acoperit... Am vazut si niste hartiute acolo prin care erau prezentate niste cifre, ma rog”, a spus Dobritoiu, presedinte al Comisiei de aparare din Senat.

El a mentionat ca in cazul ofiterilor in rezerva acestia ”primesc solda doar in situatia in care sunt concentrati pentru activitati de pregatire militara, si numai pentru perioada respectiva”.

”In rest, nimeni nu primeste niciun leu de la Ministerul Apararii, ori eu nu-mi aduc aminte in calitatea de ministru sa fi semnat vreun ordin de concentrare pentru domnul Turcescu. Am semnat, e adevarat, un ordin pentru retragerea gradului de locotenent-colonel, avand in vedere faptul ca acesta a fost obtinut in mod oneros. Mai departe, toata povestea cu ofiter acoperit, descoperit.... cred ca este o tema recurenta celei lansate de catre presedinte si probabil ca intr-un puseu asa de constiinta domnul Turcescu a tinut sa genereze senzatie”, a mai spus Dobritoiu.

MApN a precizat luni ca nu face niciun fel de comentariu legat de cazul jurnalistului Robert Turcescu - care a dezvaluit ca a fost ofiter acoperit -, ministerul precizand ca aplica legile tarii si ca, daca se vor constata nereguli, alte institutii ale statului sunt abilitate sa se pronunte.

”In legatura cu informatiile referitoare la Robert Turcescu, aparute in spatiul public in ultimele zile, facem urmatoarele precizari: Ministerul Apararii Nationale nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect. MApN aplica legile tarii si considera ca dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei Romaniei nu sunt benefice. Daca se vor constata nereguli, alte institutii ale statului sunt abilitate sa se pronunte”, se arata intr-un comunicat al MApN.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Semne mari de intrebare dupa ce Robert Turcescu a
Semne mari de intrebare dupa ce Robert Turcescu a "dezvaluit" ca a fost "ofiter sub acoperire". De ce nu e inca nimic clar

Jurnalistul Robert Turcescu a provocat un soc in mass-media dupa ce a scris pe blogul personal ca a fost ofiter acoperit al Armatei, iar apoi a repetat acest lucru intr-o emisiune la postul unde este angajat. Se nasc insa si semne de intrebare.

Romania supravegheaza zilnic granitele cu aeronava AWACS a NATO. Mircea Dusa: Avem misiuni de politie aeriana de 2 saptamani
Romania supravegheaza zilnic granitele cu aeronava AWACS a NATO. Mircea Dusa: Avem misiuni de politie aeriana de 2 saptamani

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, miercuri, ca Romania efectueaza zilnic, cu o aeronava AWACS a NATO, misiuni de supraveghere aeriana si politie aeriana.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.