Corneliu Dobritoiu cere audierea ministrului Apararii in cazul lui Robert Turcescu
Presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Corneliu Dobritoiu (PNL), a declarat, marti, ca va cere audierea ministrului Apararii, Mircea Dusa, pentru a lamuri cazul jurnalistului Robert Turcescu.
”Daca Turcescu a fost acoperit, categoric ca nu vom primi nicio informatie. Daca Turcescu nici nu a existat in evidentele Directiei Generale de Informatii Militare sau Directiei Generale de Informatii a Armatei, categoric asta se poate spune: «Nu a existat Turcescu in evidentele noastre, punct»”, a declarat Dobritoiu.
Fostul ministru al Apararii a mentionat ca va propune audierea atat a lui Mircea Dusa, cat si a ”responsabililor din minister care s-au ocupat cu plati, cu state de plata, sefului DGIA”, pentru a obtine lamuriri asupra cazului Turcescu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Aceasta va fi o propunere pe care o voi supune votului si, in masura in care colegii mei din comisie vor agrea audierea, categoric ca se va intampla”, a spus Dobritoiu, mentionand ca propunerea va fi facuta marti sau miercuri.
”E o chestiune care trebuie rezolvata, in sensul de a avea si opinia formala a reprezentantului institutiei (...) Vom solicita Ministerului Apararii sa fie prezent la discutii pe aceasta tema, sa vedem si noi care este pozitia oficiala si in detaliu a ministerului”, a mai spus Dobritoiu.
Citeste si: Semne mari de intrebare dupa ce Robert Turcescu a "dezvaluit" ca a fost "ofiter sub acoperire". De ce nu e inca nimic clar
El a mentionat ca este vorba despre un ”act formal” pe care il face din ”dorinta de a avea argumente in plus, de natura politica, pentru a desfiinta atitudinea aberanta a domnului Turcescu”. Senatorul PNL a respins posibilitatea ca un agent de informatii sa utilizeze calitatea de cadru militar ca acoperire.
”Au aparut niste fluturasi de plata (...) sa vedem, si-i asuma cineva? Oricum, suma respectiva este ridicola, nu reprezinta nici macar, cred, solda de grad a unui locotenent-colonel, e prea mica. Un ofiter in rezerva primeste retributii numai pe timpul concentrarilor, atat. In rest niciun ofiter in rezerva nu primeste niciun ban de la Ministerul Apararii”, a mai declarat Dobritoiu.
De asemenea, el a refuzat sa se pronunte in cazul sanctiunilor pe care le-ar risca Robert Turcescu. ”Parchetul militar ar trebui sa se autosesizeze, daca are agenda incarcata, probabil sa se va autosesiza mai tarziu. Daca lucrurile vor fi lasate asa... Pentru ca noi nu ne putem transforma in instanta sa analizam deliratiile domnului Turcescu”, a precizat senatorul PNL.
La randul sau, fostul ministru de Interne Traian Igas (PDL), membru al Comisiei de aparare, a declarat ca sustine demersul lui Dobritoiu.
”Sunt pentru a veni domnul ministru Dusa in interiorul comisiei (de aparare - n.r.), si acest lucru am sa-l spun si in sedinta de astazi (...) Ma alatur demersului facut public de catre presedintele Comisiei, domnul Dobritoiu, de a-l invita pe domnul Dusa in interiorul comisiei si eu spun ca este nevoie pentru a face anumite precizari, pentru ca in ultimele doua zile presa si opinia publica asteapta noi informatii si noi clarificari”, a spus Igas.
Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu declara, luni, ca Robert Turcescu face ”o mascarada”, el precizand ca livretul militar atesta calitatea de cadru militar in rezerva, si nu activ, iar cadrele in rezerva nu primesc solda decat pentru perioadele de concentare pentru pregatire militara.
”Ce ofiter acoperit, spun eu, ii atesta gradul si functia intr-o institutie sau specialitatea militara? Deci, ce pot sa spun... Aceasta este o mascarada a domnului Turcescu in care incearca sa atraga institutii ale statului, inclusiv raspunderea penala din partea domniei sale, pentru a tine cald un subiect. Referitor la informatiile care au aparut ieri pe presa, cu fotografii anexate, am niste comentarii de facut in sensul ca livretul militar atesta calitatea de cadru militar in rezerva, si nu activ, a celui care il poseda. Din cate stiu, si-mi aduc aminte bine, domnul Turcescu nu mai avea calitate de ofiter in rezerva a Ministerului Apararii Nationale. Ori, de aici pana la ofiter acoperit... Am vazut si niste hartiute acolo prin care erau prezentate niste cifre, ma rog”, a spus Dobritoiu, presedinte al Comisiei de aparare din Senat.
El a mentionat ca in cazul ofiterilor in rezerva acestia ”primesc solda doar in situatia in care sunt concentrati pentru activitati de pregatire militara, si numai pentru perioada respectiva”.
”In rest, nimeni nu primeste niciun leu de la Ministerul Apararii, ori eu nu-mi aduc aminte in calitatea de ministru sa fi semnat vreun ordin de concentrare pentru domnul Turcescu. Am semnat, e adevarat, un ordin pentru retragerea gradului de locotenent-colonel, avand in vedere faptul ca acesta a fost obtinut in mod oneros. Mai departe, toata povestea cu ofiter acoperit, descoperit.... cred ca este o tema recurenta celei lansate de catre presedinte si probabil ca intr-un puseu asa de constiinta domnul Turcescu a tinut sa genereze senzatie”, a mai spus Dobritoiu.
MApN a precizat luni ca nu face niciun fel de comentariu legat de cazul jurnalistului Robert Turcescu - care a dezvaluit ca a fost ofiter acoperit -, ministerul precizand ca aplica legile tarii si ca, daca se vor constata nereguli, alte institutii ale statului sunt abilitate sa se pronunte.
”In legatura cu informatiile referitoare la Robert Turcescu, aparute in spatiul public in ultimele zile, facem urmatoarele precizari: Ministerul Apararii Nationale nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect. MApN aplica legile tarii si considera ca dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei Romaniei nu sunt benefice. Daca se vor constata nereguli, alte institutii ale statului sunt abilitate sa se pronunte”, se arata intr-un comunicat al MApN.