Dosarul "Case pentru generali". Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu, condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare

dobritoiu

Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a fost condamnat, luni, de ICCJ, la un an de inchisoare cu suspendare.

Francisc Radici a primit o pedeapsa de doi ani, doua luni si 20 de zile de inchisoare, iar Floarea Serban si Traian Pigui au fost achitati, in dosarul "Case pentru generali".

Corneliu Dobritoiu a primit o pedeapsa de un an de inchisoare pentru participatie improprie la abuz in serviciu si doua luni pentru participatie improprie la fals intelectual.

Pedepsele au fost contopite, iar fostul ministru al Apararii a fost condamnat, in final, la un an de inchisoare. Instanta a dispus suspendarea pedepsei pe o perioada de incercare de trei ani.

In cazul lui Francis Radici, instanta a decis condamnarea la doi ani de inchisoare pentru participatie improprie la abuz in serviciu si opt luni de inchisoare pentru participatie improprie la fals intelectual. Dupa contopirea pedepselor, ICCJ a mentinut condamnarea cea mai grea, la care instanta a adaugat un spor de doua luni si 20 de zile. In final, judecatorii au dispus suspendarea executarii pedepsei de doi ani, doua luni si 20 de zile de inchisoare, pe o perioada de trei ani.

Citește și
Ministrul Mircea Dusa si secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen
Corneliu Dobritoiu cere audierea ministrului Apararii in cazul lui Robert Turcescu
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Generalul Radici a fost achitat pentru participatie improprie la abuz in serviciu.

In ceea ce il priveste pe Constantin Nastase, instanta a stabilit o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru participatie improprie la abuz in serviciu si opt luni pentru participatie improprie la fals intelectual. Pedepsele au fost contopite, iar dupa aplicarea unui spor a rezultat o pedeapsa de doi ani, doua luni si 20 de zile de inchisoare, care a fost suspendata pe un termen de incercare de trei ani.

Instanta a dispus ca Radici si Nastase sa nu paraseasca tara fara sa informeze organele judiciare, iar in termenul de supraveghere ei trebuie sa execute o munca neremunerata, timp de 60 de zile, la Amenajare Edilitara si Salubrizare SA sau la Centrul de plasament Ciresarii, din Capitala.

Sergiu Tudor Medar a fost condamnat la un an de inchisoare pentru participatie improprie la abuz in serviciu si doua luni de inchisoare pentru participatie improprie la fals intelectual. ICCJ a contopit cele doua pedepse, urmand ca el sa execute un an de inchisoare cu suspendare, pe un termen de incercare de trei ani.

Instanta suprema l-a achitat pe Traian Pigui pentru infractiunile de abuz in serviciu si participatie improprie la fals intelectual. Floarea Serban a fost achitata pentru participatie improprie la abuz in serviciu si fals intelectual.

Gheorghe Rotaru a primit o pedeapsa de un an si sase luni pentru participatie improprie la fals intelectual si doua luni de inchisoare pentru participatie improprie la abuz in serviciu. In urma contopirii, instanta a decis sa suspende pedeapsa de un an si sase luni pe un termen de incercare de trei ani si sase luni.

ICCJ a mai dispus condamnarea lui Gheorghe Gonciaruc la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, a lui Ionel Vizitiu la un an de inchisoare cu suspendare, a lui Corneliu Duta la un an si doua luni de inchisoare cu suspendare, precum si a Mihaelei Matei la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu si alti zece generali si colonei, persoane care au detinut functii de conducere in MApN la data faptelor, au fost trimisi in judecata de DNA, in septembrie 2013, pentru cumpararea unor locuinte de serviciu, la un pret subventionat, in baza unor declaratii false.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1999-2005, Traian Pigui, in calitate de sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din Ministerul Apararii Nationale, s-a implicat in atribuirea, in conditii nelegale, a unor locuinte de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumparate la pret subventionat, in baza Legii 562/2004, de catre beneficiari - cadre militare cu functii de conducere din MApN.

Traian Pigui ar fi intocmit nelegal adrese de repartitie a unor locuinte de serviciu si ar fi acordat avize de repartizare ce nu erau in concordanta cu legea, prin care i-a indus in eroare pe membrii comisiilor de auditare formate in vederea vanzarii in regim subventionat a acestor locuinte.

Prin urmare, membrii comisiilor respective au intocmit, in fals, mai multe documente oficiale, in baza carora s-au vandut locuintele in regim subventionat inculpatilor Floarea Serban, Francisc Radici, Constantin Nastase, Sergiu Tudor Medar si Gheorghe Rotaru.

"Vanzarea in regim subventionat a acestor locuinte a fost de natura sa aduca Ministerului Apararii Nationale un prejudiciu cumulat de 962.330,37 lei, inculpatul Traian Pigui inlesnind obtinerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumparare in regim subventionat", au scris procurorii in documentul citat.

Totodata, Dobritoiu, Serban, Radici, Nastase, Medar, Rotaru, precum si Gheorghe Gonciaruc, Ionel Vizitiu, Corneliu Duta si Mihaela Matei au inchiriat si ulterior au cumparat, in regim subventionat, o locuinta de serviciu de la MApN, cu incalcarea prevederilor legale, mai spun procurorii.

"Concret, inculpatii au depus la dosarul de cumparare acte false si astfel, i-au determinat membrii comisiei de vanzare si ai comisiei de auditare in vederea vanzarii, sa-si incalce atributiile de serviciu si sa intocmeasca documente oficiale false, pe baza carora, prevalandu-se de prevederile Legii 562/2004, si-au cumparat locuintele de serviciu in regim subventionat, in conditiile in care detineau sau detinusera, una, doua sau chiar trei alte locuinte proprietate personala", au aratat procurorii.

Potrivit legii, cadrele militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei actului normativ, locuinte de serviciu apartinand Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care: titularul contractului de inchiriere sa detina aceasta calitate de chirias in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul Romaniei si sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat.

Prejudiciul stabilit in acest dosar este de 1.207.670 de lei, din care 1.095.682,56 lei reprezinta prejudiciul suferit de Ministerul Apararii Nationale ca urmare a vanzarii la un pret diminuat fata de valoarea de inventar, a fiecarei locuinte si 111.988 de lei este contravaloarea chiriei platita de MApN unei parti vatamate, incepand din luna ianuarie 2005 pana la zi, mai spuneau procurorii.

Ministerul Apararii Nationale se constituie parte civila in cauza, revendicand cei 1.207.670 de lei. Pentru recuperarea prejudiciului a fost instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile apartinand Floarei Serban, lui Radici, Nastase, Medar, Rotaru, Matei, Vizitiu si Gonciaruc.

Corneliu Dobritoiu a consemnat la dispozitia organului judiciar suma retinuta ca prejudiciu in sarcina sa, respectiv 15.846 lei, procurorii dispunand ridicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile ale acestuia, care fusese instituit in cursul urmaririi penale.

Procurorii au decis sa continue cercetarile, intr-un dosar separat, pentru Mircia Chelaru, general corp de armata in rezerva, si Cornel Julea, colonel in rezerva.

Dobritoiu: Demisionez din functia de presedinte al Comisiei de aparare, in urma deciziei ICCJ 

Senatorul Corneliu Dobritoiu a anuntat, luni, ca demisioneaza din functia de presedinte al Comisiei de aparare, in urma deciziei ICCJ, prin care a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, in dosarul "Case pentru generali".

"Ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, imi anunt demisia din functia de presedinte al Comisiei pentru Aparare, Ordine publica si Siguranta Nationala din Senat", a precizat Dobritoiu, intr-un comunicat de presa transmis luni.

"Consider ca se impune un astfel de gest de onoare pentru ca nu vreau ca din cauza unei spete juridice personale sa pun presiune pe colegii mei din PNL, partid care mi-a oferit sprijinul sau si m-a desemnat sa-l reprezint in functii inalte de demnitate publica. Voi continua sa lupt pentru demonstrarea nevinovatiei mele in fata instantei, convins fiind de impatialitatea judecatorilor si a principiilor statului de drept", a continuat el.

Corneliu Dobritoiu mai spune ca va ramane loial PNL si politicilor sale, iar la momentul intrarii in vigoare a modificarilor statutare, le va respecta "ad-literam".

Vicepresedintele PNL Theodor Atanasiu a declarat, luni, la Senat, ca fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu este suspendat din partid in urma condamnarii la un an de inchisoare cu suspendare. Intrebat ce face PNL legat de Dobritoiu, vicepresedintele partidului Theodor Atanasiu a declarat: "O sa facem exact ce prevede Statutul PNL, toti cei care au o condamnare definitiva pierd calitatea de membru".

La observatia jurnalistilor ca nu este o condamnare definitiva, Atanasiu a precizat ca, "daca este prima instanta, este doar suspendat".

Intrebat cum se aplica Statutul daca nu este inca in vigoare, vicepresedintele PNL a spus ca "Statutul este in vigoare din momentul in care se hotarasc membrii partidului, nu dupa ce e validat de Tribunalul Bucuresti".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Dosarul
Dosarul "Case pentru Generali". Fostul ministru Corneliu Dobritoiu asteapta sentinta magistratilor

Emotii mari, luni, pentru fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu si alti 10 generali din Armata Romana.

Corneliu Dobritoiu cere audierea ministrului Apararii in cazul lui Robert Turcescu
Corneliu Dobritoiu cere audierea ministrului Apararii in cazul lui Robert Turcescu

Presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Corneliu Dobritoiu (PNL), a declarat, marti, ca va cere audierea ministrului Apararii, Mircea Dusa, pentru a lamuri cazul jurnalistului Robert Turcescu.

Dobritoiu si alti zece generali si colonei, trimisi in judecata in dosarul locuintelor de serviciu
Dobritoiu si alti zece generali si colonei, trimisi in judecata in dosarul locuintelor de serviciu

Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu si alti zece generali si colonei au fost trimisi in judecata in dosarul privind cumpararea unor locuinte de serviciu in baza unor declaratii false.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.