Pasapoartele romanesti din Ucraina aprind spiritele intre cele doua tari. "E un act neprietenos"

parlament ucraina

Romania nu duce o politica de acordare a cetateniei romane in masa sau pe criterii etnice, nici in privinta cetatenilor Ucrainei si nici in privinta cetatenilor altor state, precizeaza MAE.

Legislatia romana in materie de cetatenie este conforma pe deplin cu practicile internationale in acest domeniu, se arata in pozitia MAE referitoare la declaratia lui Oleg Volosin, directorul Departamentului de informare din Ministerul ucrainean de Externe, despre "actul neprietenos" al Romaniei prin distribuirea de pasapoarte romanesti in regiunile de granita.

De asemenea, MAE roman subliniaza ca legislatia Romaniei nu vizeaza un anume stat sau o anumita comunitate in privinta acordarii cetateniei.

"Legea cetateniei romane nu prevede un regim diferit, mai favorabil, bazat pe criteriul etnic, ci doar stabileste anumite facilitati de natura procedurala, care se aplica fostilor cetateni romani (precum si descendentilor acestora pana la gradul III de rudenie), indiferent de originea etnica a acestora, care si-au pierdut cetatenia din motive istorice, independent de vointa lor", se precizeaza in pozitia MAE.

"Romania a analizat cele mai importante sisteme europene in materie de acordare a cetateniei, concluzia fiind ca exista numeroase legislatii nationale similare, care prevad conditii mai putin stricte pentru acordarea cetateniei, in cazuri justificate de relatia speciala existenta intre potentialul solicitant si statul respectiv; principiile pe baza carora Romania acorda cetatenia romana in regim procedural simplificat se regasesc si in legislatiile altor state, inclusiv Ucraina", evidentiaza Ministerul roman de Externe.

Citește și
Ștefan Lobodă, tânărul care la 19 ani a adus aurul României la MMA: „Dacă aș putea, aș lua toți tinerii în sală să facă sport”

Totodata, MAE precizeaza ca "partea romana a dat permanent dovada de deplina transparenta si de disponibilitate la dialog, inclusiv fata de Ucraina, cu privire la prevederile legislatiei romane in domeniul cetateniei".

MAE precizeaza si ca "redobandirea cetateniei romane nu este echivalenta cu dobandirea automata a unui document de calatorie (pasaport)".

"Conditiile si procedurile pentru dobandirea unui document de calatorie sunt reglementate distinct sub aspect legislativ de cele privind dobandirea cetateniei romane, fiind necesara parcurgerea unor etape subsecvente in acest scop. De altfel, nu toate persoanele care redobandesc cetatenia romana solicita si eliberarea unui document de calatorie", se mai arata in precizarea MAE transmisa MEDIAFAX.

Relatiile dintre Ucraina si Romania s-au imbunatatit in ultimii ani, dar mai exista unele dispute, cum este cea privind livrarea de pasapoarte romanesti cetatenilor ucraineni, "un act neprietenos", a declarat Volosin, citat de postul national de radio NRCU in pagina online.

Potrivit lui Oleg Volosin, in relatiile dintre Bucuresti si Kiev exista o serie de neintelegeri, in special din cauza livrarii de pasapoarte romanesti in Ucraina, tara care, potrivit Constitutiei, nu admite dubla cetatenie.

"Le-am explicat in mod repetat colegilor nostri romani ca distribuirea de pasapoarte romanesti in regiunile de frontiera este un act neprietenos", a subliniat Volosin.

El a precizat ca Ucraina nu le interzice cetatenilor sai sa opteze pentru cetatenia romana, daca doresc acest lucru. Insa, conform procedurilor, este necesara in prealabil renuntarea la cetatenia ucraineana. "Este o problema de securitate nationala", a afirmat acesta.

Volosin a mai declarat ca autoritatile ucrainene fac tot posibilul pentru a tine sub control problema dublei cetatenii in regiunile de frontiera. Conform oficialului, negocierile pe aceasta tema cu Romania inregistreaza progrese.

Articol recomandat de sport.ro
Vladimir Putin îl sfidează din nou pe Macron! Mesaj clar înaintea Jocurilor Olimpice: "Tu trebuie să respecți regulile"
Vladimir Putin îl sfidează din nou pe Macron! Mesaj clar înaintea Jocurilor Olimpice: "Tu trebuie să respecți regulile"
Citește și...
Promisiunea lui Kim Jong-un după ce Coreea de Nord a testat o rachetă balistică tactică.
Promisiunea lui Kim Jong-un după ce Coreea de Nord a testat o rachetă balistică tactică. "Inamicii se vor teme"

Coreea de Nord a confirmat, sâmbătă, că a testat o rachetă balistică tactică, a transmis agenţia oficială de presă KCNA, liderul Kim Jong-un promiţând că va spori forţa nucleară a ţării, relatează AFP.

Noi informații despre starea de sănătate a premierului Slovaciei, Robert Fico.
Noi informații despre starea de sănătate a premierului Slovaciei, Robert Fico. "Următoarele două-trei zile vor fi cruciale"

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă.

Un campion mondial a fost arestat după un incident în trafic. „A fost o situaţie foarte haotică”
Un campion mondial a fost arestat după un incident în trafic. „A fost o situaţie foarte haotică”

Jucătorul american de golf Scottie Scheffler, numărul unu mondial, a fost reţinut vineri de poliţia din Louisville (Kentucky), în timp ce încerca să intre în Valhalla Golf Club pentru a disputa turul al doilea al Campionatului PGA, informează EFE.  

Recomandări
Fenomen alarmant în Armata Română. Motivul pentru care tot mai mulți ingineri militari aleg să renunțe la carieră
Fenomen alarmant în Armata Română. Motivul pentru care tot mai mulți ingineri militari aleg să renunțe la carieră

Tot mai mulți ingineri militari aleg să renunțe la uniformă și la beneficiile unei cariere în Armata Română. 

Barbaria armatei ruse nu cunoaște limite. Modul în care forțele Moscovei profită de civilii ucraineni care sunt capturați
Barbaria armatei ruse nu cunoaște limite. Modul în care forțele Moscovei profită de civilii ucraineni care sunt capturați

Forţele ruse au capturat zeci de civili în oraşul de graniţă Vovchansk, a declarat un oficial ucrainean, un ofiţer de poliţie regional acuzând că oamenii au fost folosiţi ca „scuturi umane”, relatează CNN.

Ambasadoarea SUA în România, concluzii după întâlnirea dintre Iohannis și Biden. Capitolele la care ne asemănăm cu americanii
Ambasadoarea SUA în România, concluzii după întâlnirea dintre Iohannis și Biden. Capitolele la care ne asemănăm cu americanii

Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu Joe Biden a decurs „excelent”, crede ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la București.