Motivul pentru care „aurul lichid” este falsificat. Uniunea Europeană anunță un număr record de cazuri

Ulei de măline
Shutterstock

Numărul de cazuri de fraudă în cazul uleiului de măsline  a avut parte de o creștere semnificativă în ultimii ani.

UE a înregistrat un număr record de cazuri potențiale de fraudă și etichetare greșită a uleiului de măsline în primul trimestru al acestui an, deoarece presiunile inflaționiste au alimentat o creștere a cererii pe toate piețe, fie ele legale sau nu, pentru acest produs, arată The Guardian.

Costul uleiului de măsline a crescut de peste două ori din 2018, producția fiind afectată de condițiile meteorologice extreme cauzate de criza climatică și de alți factori. Pe măsură ce prețul a crescut, a crescut și numărul de „notificări transfrontaliere ale UE”, care includ etichetarea greșită, frauda potențială și cazurile de siguranță care implică uleiuri contaminate.

În primul trimestru din 2018, UE a înregistrat doar 15 astfel de cazuri. În primele trei luni ale acestui an, acest număr a crescut la 50 de cazuri, ceea ce reprezintă o creștere de peste trei ori mai mare.

Cu toate acestea, aceste cazuri sunt doar cele care au fost detectate și raportate de statele membre către Direcția generală pentru sănătate a UE. Cifra omite cazurile interne, iar amploarea reală a fraudei este probabil mult mai mare.

Citește și
supermarket
"Aurul lichid", cel mai furat produs în multe dintre supermarketurile spaniole
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene. Explozia a fost atât de puternică, încât seismografele au înregistrat un cutremur

Reacția Comisiei Europene

Rapoartele au inclus cazuri de loturi de ulei contaminate cu substanțe neautorizate, cum ar fi pesticide, uleiuri minerale și un caz în care au fost descoperite fragmente de sticlă. Au existat, de asemenea, multe cazuri în care uleiul de măsline extravirgin a fost considerat falsificat, de exemplu prin amestecarea acestuia cu uleiuri de calitate mai slabă sau mai ieftine, cazuri în care uleiul de măsline virgin a fost etichetat ca extravirgin (un ulei nerafinat de calitate superioară cu o aciditate mai scăzută) și mai multe cazuri de etichetare înșelătoare sau falsă a originii.

În iulie 2022, UE a introdus noi norme privind controalele de conformitate ale standardelor de comercializare a uleiului de măsline, precum și metode de analiză a acestuia.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că numărul mai mare de notificări din sistem nu indică o creștere a riscurilor pentru consumatori. „Numărul anual mai mare de notificări raportate este dovada unor schimburi mai bune între autoritățile competente ale statelor membre și a vigilenței acestora față de fraudele din lanțul agroalimentar”, au transmis oficialii.

„Comisia are toleranță zero față de fraudă. Pentru a oferi consumatorilor din UE ulei de măsline de bună calitate, Comisia organizează ateliere anuale și încurajează colaborarea între țările UE pentru a se asigura că aceste controale sunt puse în aplicare corect și asigură schimbul de informații relevante pentru cei care lucrează în domeniul uleiului de măsline”, a mai adăugat oficialitățile.

Producția de ulei de măsline, mai mică din cauza încălzirii globale

Încălzirea globală a dus la o scădere a producției de ulei de măsline în ultimii ani. Culturile din Spania, care au produs mai mult de jumătate din uleiul de măsline din lume în 2018-19, au fost afectate de secetă și de valuri de căldură de peste 40 grade Celsius.

Cifrele provizorii ale Consiliului internațional al măslinelor (IOC) arată că nivelurile de producție la nivel mondial ar trebui să scadă la 2,4 milioane de tone în 2023-24, cu 27% mai puțin decât în 2018-19 și mai puțin decât nivelurile de consum estimate la 2,6 milioane de tone.

Din această cauză, prețurile au crescut vertiginos. O sută de kilograme de ulei de măsline extravirgin din Jaén, Spania, costau 787 euro în luna noiembrie a anului trecut, față de 262,50 euro cu cinci ani în urmă, ceea ce face din uleiul de măsline o piață mai atractivă pentru escroci.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Cum recunoaștem uleiul de măsline de calitate. Sfaturile specialiștilor
Cum recunoaștem uleiul de măsline de calitate. Sfaturile specialiștilor

Alegeți cu grijă uleiul de măsline atunci când mergeţi la magazin. Potrivit degustătorilor autorizați din România multe produse sunt contrafăcute și râncede, adică de calitate slabă.

"Aurul lichid", cel mai furat produs în multe dintre supermarketurile spaniole

Uleiul de măsline este cel mai furat produs în multe dintre supermarketurile spaniole, bandele vizând "aurul lichid" în contextul în care preţurile au crescut brusc după seceta de anul trecut din sudul ţării, care a afectat recolta de măsline. 

"Un produs ideal de furat". Magazinele din Spania adoptă noi măsuri pentru a se proteja de hoţii de ulei de măsline

Supermarketurile din Spania au decis să sigileze sticlele de ulei, în urma majorării preţurilor şi a creşterii furturilor.

Recomandări
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”

Nicolae Ciucă este absolut convins că va trece de primul tur al alegerilor prezidențiale, unde se va „duela” cu Marcel Ciolacu sau cu Mircea Geoană.

Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă
Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă

Bărbatul care a pus pe jar forțele de securitate pentru că a provocat intenționat un incendiu la Palatul Parlamentului a fost identificat și arestat preventiv pentru 30 de zile.

Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa
Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa

Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească rapid apărarea, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în şase până la opt ani, a declarat Andrius Kubilius, desemnat pentru a deveni primul comisar al UE pentru apărare.