Cum recunoaștem uleiul de măsline de calitate. Sfaturile specialiștilor
Alegeți cu grijă uleiul de măsline atunci când mergeţi la magazin. Potrivit degustătorilor autorizați din România multe produse sunt contrafăcute și râncede, adică de calitate slabă.
Iar dacă-l aduceți în recipiente mari cu mașina, din vacanțele petrecute în străinătate nu îl lăsați în portbagaj mai mult de 10 ore. Culmea este că mai multe uleiuri de măsline, recent premiate, sunt făcute în Grecia de români.
Acum îl înghițim și cam în 3-4 secunde începe să usture.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
O lecție pe care o simte din plin chiar și un degustător cu experiență.
Cel mai bun ulei de măsline presat la rece, adică extravirgin, trebuie să fie picant. Culoarea nu contează, mirosul da.
Federația Degustătorilor Autorizați din România a început recent o colaborare cu cea mai veche organizație de producători de ulei. Scopul e de a educa populația, care s-a ars cel puțin o dată cu produse făcute din boască sau tescovină de măsline, prezentate ca ulei premium. Așadar, contrafăcute.
Experții spun că piața noastră este saturată și cu amestecuri de uleiuri industriale.
Marian Timofti, Președintele Degustători: ”Există pe piață ulei lampant. Se folosea la lămpi. Amestecat două treimi cu o treime de măsline. Uleiul de şansă, chiar așa scrie, care la fel, are un preț foarte ridicat. La noi, lumea nu știe, și am văzut prețuri la raft mai mari decât la extravirgin”.
De altfel, un lot de ulei contaminat a fost retras acum câteva zile dintr-un lanț de magazine, sub suspiciunea că a fost contaminat cu pesticide.
Consumatorii sunt sfătuiți să lase pe raft produsele ambalate în pet, indiferent de preț. Iar dacă vreți să aduceți ulei din concediul petrecut în Spania, Italia sau Grecia, lăsați-l pentru scurt timp în portbagaj.
Culmea, chiar dacă nu avem culturi de măslin, avem doi producători. Au plantații cu mii de măslini în Grecia, care vor rodi în câțiva ani, între timp, cumpără măsline de la localnici, și extrag un ulei deja premiat.
Cătălin Adam, Producător ulei: ”Am reușit să luăm trei medalii, argint la concursul internațional de la Atena, o medalie de aur la Berlin și o medalie de aur la concursul de la Londra”.
La fiecare competiție au fost jurizate peste 500 de mostre de ulei, inclusiv din Argentina, Brazilia și China.