UE ne critică pentru interzicerea exporturilor de produse agricole. Câți bani face România din vânzările de cereale

UE critică România pentru interzicerea exporturilor de cereale: ”Măsuri disproporționate”
StirilePROTV

Comisia Europeană critică decizia României de a interzice exporturile de produse agricole, despre care susține că reprezintă ”măsuri disproporționate”. Țara noastră a suspendat prin ordonanță militară exporturile de acest gen în statele non-UE.

 

Comisia Europeană (CE) și-a exprimat dezaprobarea față de decizia României de a interzice exporturile de produse agrolimentare, precizând că va analiza impactul pe care îl va avea această interdicție asupra schimburilor comerciale din interiorul pieței unice, scrie Bloomberg.

Executivul european susține că nu există motive de piață pentru limitarea schimburilor comerciale în interiorul sau afara pieței unice, iar restricțiile impuse de România plasează o povară excesivă asupra exportatorilor de produse agricole, care va afecta securitatea alimentară.

”Comisia nu dispune de niciun fel de informații care să arate că România se confruntă sau se va confrunta în scurt timp cu deficiențe în aprovizionarea cu produse agricolae destinate consumului uman. Măsurile par să fie disproporționate”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură.

Citește și
Locuitorii unui sat din Indonezia, obligați de fantome să nu iasă din casă pentru se feri de coronavirus
Locuitorii unui sat din Indonezia, speriați de ”fantome” să nu iasă din casă pentru se feri de coronavirus

CE a adăugat că poartă discuții cu autoritățile române și evaluează impactul interdiciției, subliniind că menținerea unui lanț functional de aprovizionare cu alimente este o prioritate în contextul pandemiei de coronavirus.

Ce prevede Ordonanța Militară nr. 8 cu privire la exportul de produse agricole

România a interzis prin Ordonanța Militară nr. 8 de pe 10 aprilie exportul de produse alimentare în afara spațiului comunitar.

Pe perioada stării de urgență se interzice/se suspendă exportul pentru produsele agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr.2 la prezenta ordonanță militară”, se arată la art. 7 al ordonanței militare, în timp ce la art. 8 se arată următoarele: ”Achiziționarea intracomunitară a produselor agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr.2, se poate face numai dacă statul membru face dovada faptului că produsele achiziționate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului”.

”Pe perioada stării de urgenţă se interzice şi se suspendă exportul pentru următoarele produse agroalimentare: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea-soarelui, ulei de seminţe, zahăr, produse de brutărie, de patiserie, biscuiţi, turte sau alte reziduuri solide rezultate din produsele din domeniul panificaţiei, tot ceea ce ţine de zona acesta care se referă la reziduuri inclusiv pentru alimentarea industriei sau agriculturii”, a declarat ministrul Marcel Vela la prezentarea ordonanței militare.

Ulterior, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a precizat că săptămâna aceasta ar putea fi modificată ordonanța 8, astfel încât să fie permis exportul de produse agricole procesate. 

Bloomberg: ”Decizie dramatică”

Anunțul României de interzicere a exporturilor extracomunitare de cereale a fost văzut drept o ”decizie dramatică” într-un material publicat de Bloomberg, chiar dacă este nai degrabă una simbolică, în condițiile în care mai puțin de 1% din exporturile UE.

”Aceasta este o manifestare a unei noi tendinţe - protecţionismul alimentar - şi confirmă că există temeri privind aprovizionarea”, a apreciat Sergey Feofilov, director general al UkrAgroConsult, Kiev.

Exporturile de cereale ale României, în cifre

România este unul dintre cei mai mari exportatori europeni de grâu, porumb şi orz, deservind pieţe importante din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Exporturile de cereale ale Românie s-au ridicat în primele 10 luni ale anului 2019 la 2,145 miliarde de euro, cu 16% mai mult decât în aceeași perioadă a anului anterior.

Exporturile de grâu şi meslin au totalizat 1,016 miliarde de euro, reprezentând 47,36% din total exporturi de cereale, iar cele de porumb 955,66 milioane de euro (45,55% % din total).

Valoarea exporturilor de cereale în țările din Uniunea Europeană s-au ridicat în intervalul menționat la 764,5 milioane de euro.

Principalele destinații au fost Spania (183,4 milioane de euro), Italia (152,9 milioane de euro și Olanda (93,8 milioane de euro).

 

 

Citește și...
Cum sărbătoresc Paștele românii catolici din diaspora. ”Nu uitați, totul va fi bine!”
Cum sărbătoresc Paștele românii catolici din diaspora. ”Nu uitați, totul va fi bine!”

E a doua zi de Paște pentru creștinii catolici, iar românii din diaspora sărbătoresc departe de cei dragi.

Locuitorii unui sat din Indonezia, speriați de ”fantome” să nu iasă din casă pentru se feri de coronavirus
Locuitorii unui sat din Indonezia, speriați de ”fantome” să nu iasă din casă pentru se feri de coronavirus

Satul indonezian Kepuh este bântuit de ceva timp de ”fantome”, apariții albe misterioase care sar asupra trecătorilor apoi se fac nevăzute.

Coronavirus România, LIVE UPDATE 13 aprilie. 13 noi decese, anunțate luni seară
Coronavirus România, LIVE UPDATE 13 aprilie. 13 noi decese, anunțate luni seară

Coronavirus România, LIVE UPDATE 13 aprilie. 331 decese în România au fost provocate de Covid-19, 6.633 de oameni sunt infectaţi cu noul virus şi 231 persoane sunt internate la terapie intensivă.

Recomandări
Lăsate fără pensii alimentare, rusoaicele își denunță foștii soți:
Lăsate fără pensii alimentare, rusoaicele își denunță foștii soți: "Luați-i pe front, așa primim bani pentru copii"

Când a decretat mobilizare militară parțială, Vladimir Putin a promis că bărbații care vor fi trimiși pe front vor fi remunerați, iar în caz de rănire sau de deces, familiile lor vor primi despăgubiri.

Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022
Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022

Preşedinţia de la Kiev a afirmat că populaţia Ucrainei este un ''artizan al păcii'', la puţin timp după ce organizaţia nonguvernamentală ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022.

Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac, copilul a început să plângă”
Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac, copilul a început să plângă”

Tatăl unui copil care a fost considerat mort la naştere şi ”aruncat într-o tavă” de către medicul de la Polizu, acuzat că ar fi lăsat un copil născut prematur să moară, a făcut mai multe declarații șocante.