Locuitorii unui sat din Indonezia, speriați de ”fantome” să nu iasă din casă pentru se feri de coronavirus
Satul indonezian Kepuh este bântuit de ceva timp de ”fantome”, apariții albe misterioase care sar asupra trecătorilor apoi se fac nevăzute.
Satul de pe insula Java a desfăşurat pe străzi mai multe patrule de ”fantome”, cu speranţa că o superstiţie străveche îi va ţine pe oameni în case, departe de coronavirus.
”Am vrut să fim diferiți și să cream un efect de intimidare, pentru că ”pocong” sunt caudate și înspăimântătoare”, a declarant Anjar Pancaningtyas, liderul unui grup de tineri din sat care desfășoară cu susținerea poliției această metodă neconvențională de a păstra distanțarea social în contextul pandemiei de coronavirus, scrie Reuters.
Cunoscute sub numele de ”pocong”, aceste apariții fantomatice sunt de obicei învelite într-un giulgiu alb, au fețele pudrate și conturați cu rimmel. În folclorul indonezian, acestea reprezintă sufletele rămase captive ale morților.
La început, fantomele stârneau curiozitatea
Primele lor apariții pe străzi au avut efectul contrar. În loc să-i țină pe oameni la distanță, i-au făcut să iasă din case, de curiozitate.
Organizatorii au schimat atunci tactica, lansând patrule- supriză de ”pocong”, alcătuite din voluntari din sat care joacă rolul fantomelor.
Preşedintele indonezian Joko Widodo s-a opus măsurilor de izolare la nivel naţional pentru stoparea răspândirii coronavirusului, îndemnându-i în schimb pe oameni să practice distanţarea socială şi să respecte igiena.
În prezent, în Indonezia sunt 4.241 de cazuri confirmate de coronavirus şi 373 de decese, existând temerea că cifrele vor creşte semnificativ.
Se estimează 1,5 milioane de cazuri în Indonezia
Cercetătorii de la Universitatea din Indonezia estimează că s-ar putea ajunge la 140.000 de morţi şi 1,5 milioane de cazuri de contaminare până în luna mai în lipsa unor măsuri mai dure pentru limitarea deplasărilor.
Când Reuters a vizitat recent satul Kepuh, strategia neobişnuită părea să dea roade, sătenii fugind înspăimântaţi când îşi făceau apariţia ”fantomele”.
”De când au apărut pocong, părinţii şi copiii nu au mai ieşit din case”, a declarat un locuitor din sat, care a adăugat că ”oamenii nu se mai adună şi nu rămân pe străzi după rugăciunile de seară”.