UDMR amenință cu ieșirea de la guvernare dacă pierde un minister după rotația premierilor PNL-PSD
Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a avertizat că formațiunea politică pe care o reprezintă ia în calcul varianta ieșirii de la guvernare, pe care liderii maghiari o susțin acum împreună cu PSD și PNL.
Cu toate acestea, trebuie precizat faptul că o eventuală ieșire de la guvernare a UDMR-ului nu ar pune în pericol Guvernul PSD-PNL, deoarece social-democrații și liberalii au un număr suficient de senatori și deputați pentru a respinge o eventuală moțiune de cenzură în Parlament.
Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că, luni seara a avut loc o discuție între președintele PNL, Nicolae Ciucă, și președintele UDMR, Kelemen Hunor, în care premierul i-ar fi spus liderului maghiar că nu el ”vrea ministerul Mediului, dar partidul mă împinge să vă cer să cedați ministerul”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Hunor ar fi spus ca poate renunța la Mediu, dar UDMR vrea în schimb Agricultura sau Energia, adică un portofoliu de o anvergură similară.
Însă nici PNL și nici PSD nu vor să cedeze vreunul dintre aceste doua ministere.
Liderii maghiari sunt nemulțumiți de faptul că PNL vrea să ia Ministerul Mediului, care este condus în prezent de UDMR, la următoarea rotaţie a premierilor care ar putea avea loc la sfârşitul lunii mai.
Întrebat într-o emisiune televizată cum comentează faptul că PNL vrea Ministerul Mediului la rotativa guvernamentală, el a afirmat că au aflat oficial acest lucru abia luni, 8 mai 2023.
”Am aflat astăzi oficial, până acum a fost pe surse. Nu suntem de acord, nu cred că există argumente pertinente care să justifice ca rolul UDMR în guvernare să scadă. Cred că la toate ministerele pe care le-am condus, UDMR şi-a făcut treaba bine”, a spus Csoma Botonad, potrivit News.ro.
El a precizat că, dacă UDMR ar avea o abordare pur matematică, atunci ar trebui să se raporteze la momentul 2021.
”Dacă în 2021 valoarea noastră guvernamentată a fost x plus 1, când USR a ieşit de la fuvernatre, nu cred că acum am valora X minus 1. (..) Nu cred că există argumente pertinente care să justifice ca noi să avem mai puţine ministere şi celealte partide să aibă aceeaşi pondere”, a arătat Botond.
Întrebat ce va face Uniunea în scenariul acesta, Csoma Botond a spus:
”Va fi o decizie statutară, dar (..) sunt foarte multe voci care spun că nu ar trebui să ne cramponăm să stăm la guvernare pentru că atunci, în percepţia publică am apărea că vrem să rămânem la ciolan. Pentru că nu se face o evaluare profesională, în acest caz, ci o evaluare de ordin politic şi cu aceasta nu putem să fie de acord şi există foarte multe voci în organizaţia pe care o reprezint care spun că, în atare condiţii, nu ar trebui să stăm. Luăm în calcul şi varianta ieşirii de la guvernare. Eu vă spun care sunt părerile din partid. Nu e o decizie”, a spus reprezentantul UDMR.