Turiștii care vor să viziteze Cetatea Devei urcă pe jos deși există o telecabină nou-nouță care urcă până acolo
Telecabina care urcă la Cetatea Devei e nou-nouță, dar stă nefolosită. De aproximativ 3 luni, turiștii care se încăpățânează să viziteze fortăreața urcă pe jos.
Pentru că telecabina să fie pornită, e nevoie de liftieri. Însă angajările la stat au fost blocate.
Deşi noua telecabină a fost amplasată la finele anului trecut, vizitatorii urcă şi acum pe jos până la Cetatea Devei. Decizia de a schimba telecabina a fost luată în 2021, pentru ca cea veche era uzată și nesigură, spun reprezentanții administrației locale.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În plus, au fost modernizate sistemele de comandă, stațiile de plecare și sosire, rampele pentru persoanele cu dizabilități şi au fost montate automate pentru bilete. Însă regulile ISCIR s-au modificat chiar pe durata lucrărilor.
Noua telecabină are o capacitate dublă față de cea veche. În ea încap 30 de persoane. Pentru a se primii autorizația ISCIR, una dintre condiții a fost angajarea unui liftier.
Problema e că deocamdată nu poate fi angajat personal calificat...
Dana Golea, purtător de cuvânt Primăria Deva: ”Angajările în sistemul public sunt deocamdată suspendate, atunci cea mai urgentă soluție a fost încheierea unui contract cu o firmă care deține personal specializat, deci liftieri, pentru a opera telecabina„.
După încheierea procedurilor, telecabina ar urma să funcţioneze la finele acestei luni, etimează responsabilii. Până atunci, se merge pe jos.
Băiat: ”Am venit pe aici, pe poteca turistică, am urcat și a fost ok”.
Reporter: Cam cât timp ați făcut?
Băiat; Cam o jumătate de oră”.
Tot de aproximativ doi ani sunt lucrări și la cetate.
Vasile Marghinean, constructor proiect: ”Amenajările s-au făcut cu piatră cubică. Se poate observa din adezid. Treptele la fel și lemn de stejar”.
Proiectul - de aproape 5 milioane de euro - face parte din strategia de dezvoltare a orașului pentru promovarea turismului și valorificarea patrimoniului cultural.