Turiștii care vor să viziteze Cetatea Devei urcă pe jos deși există o telecabină nou-nouță care urcă până acolo
Telecabina care urcă la Cetatea Devei e nou-nouță, dar stă nefolosită. De aproximativ 3 luni, turiștii care se încăpățânează să viziteze fortăreața urcă pe jos.
Pentru că telecabina să fie pornită, e nevoie de liftieri. Însă angajările la stat au fost blocate.
Deşi noua telecabină a fost amplasată la finele anului trecut, vizitatorii urcă şi acum pe jos până la Cetatea Devei. Decizia de a schimba telecabina a fost luată în 2021, pentru ca cea veche era uzată și nesigură, spun reprezentanții administrației locale.
Alegeri 2024
18:37
Presa externă: „Lovitură de teatru în România”. „Adept al teoriilor conspiraţioniste, Georgescu a încălcat legislația”
18:28
BEC a făcut anunțul oficial: Încetează de îndată operaţiunile de votare şi cele de pregătire a votării
18:25
Ludovic Orban, reacție după anularea alegerilor: „CCR a distrus democraţia din România”
18:19
CNA: După ce Guvernul va stabili data alegerilor, va fi emisă o nouă decizie privind regulile de desfăşurare a campaniei
În plus, au fost modernizate sistemele de comandă, stațiile de plecare și sosire, rampele pentru persoanele cu dizabilități şi au fost montate automate pentru bilete. Însă regulile ISCIR s-au modificat chiar pe durata lucrărilor.
Noua telecabină are o capacitate dublă față de cea veche. În ea încap 30 de persoane. Pentru a se primii autorizația ISCIR, una dintre condiții a fost angajarea unui liftier.
Problema e că deocamdată nu poate fi angajat personal calificat...
Dana Golea, purtător de cuvânt Primăria Deva: ”Angajările în sistemul public sunt deocamdată suspendate, atunci cea mai urgentă soluție a fost încheierea unui contract cu o firmă care deține personal specializat, deci liftieri, pentru a opera telecabina„.
După încheierea procedurilor, telecabina ar urma să funcţioneze la finele acestei luni, etimează responsabilii. Până atunci, se merge pe jos.
Băiat: ”Am venit pe aici, pe poteca turistică, am urcat și a fost ok”.
Reporter: Cam cât timp ați făcut?
Băiat; Cam o jumătate de oră”.
Tot de aproximativ doi ani sunt lucrări și la cetate.
Vasile Marghinean, constructor proiect: ”Amenajările s-au făcut cu piatră cubică. Se poate observa din adezid. Treptele la fel și lemn de stejar”.
Proiectul - de aproape 5 milioane de euro - face parte din strategia de dezvoltare a orașului pentru promovarea turismului și valorificarea patrimoniului cultural.