Tudorel Toader a publicat în Financial Times o scrisoare deschisă în care o atacă pe Kovesi


Ultimul update: Joi 07 Martie 2019 10:12
Data publicarii: Joi 07 Martie 2019 09:19
Categorie: Stiri actuale
Tudorel Toader, Codruta Kovesi

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a publicat o scrisoare în Financial Times, în care susține că nu are nimic personal cu Laura Codruța Kovesi, dar că, din toate dovezile pe care le-a analizat, ea nu ar trebui să fie numită procuror-șef european.

Redăm mai jos scrisoarea lui Tudorel Toader:

Nu am nimic personal împotriva Laurei Codruța Kovesi, unul dintre cei trei candidați pentru conducerea Biroul Procurorului Public European. Dar, din toate dovezile pe care le-am văzut - de la judecători, procurori și alte surse credibile, ea nu ar trebui să fie numită în funcția de procuror-șef european.

Doamna Kovesi nu a fost revocată, anul trecut, de la conducerea DNA pentru că țintea politicienii corupți. Ea a fost demisă pentru că DNA încălca legea, iar Curtea Constituțională a spus nu. Strategia de investigație a doameni Kovesi era bazată pe constrângere.

După plecarea doamnei Kovesi de la DNA am descoperit că, în cei patru ani în care a condus instituția, Direcția Anticorupție a deschis 3.420 de doare împotriva unor procurori și judecători – adică jumătate din magistrații din țară. Aceste investigații au fost începute, dar nu au fost trimise niciodată în judecată. Ele erau folosite doar pentru a constrânge sistemul judiciar.

Secția specială nou-înființată pentru investigarea abuzurilor magistraților, care este independentă de DNA, a raportat că a preluat un număr de 1.422 de dosare de la Direcția Anticorupție. În jur de 70 de procente dintre ele au fost inițiate intern – nu în urma unor denunțuri externe sau a unor acuzații. Multe dintre aceste dosare erau începute de cel puțin doi ani și, potrivit raportului instituției, au fost inițiate împotriva celor care nu erau de acord cu dorințele DNA

Dana Garbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, a numit raportul ‘șocant’. Și când, ocazional, acest gen de presiune nu reușea să îngenuncheze un anumit judecător sau procuror, aceștia erau inculpați pentru a fi eliberați din funcție și, astfel, îndepărtați de dosarele de care DNA era interesată.

Judecătorii care au verificat aceste dosare au mai găsit și transcrieri alterate ale unor înregistrări, dovezi falsificate, denunțuri false făcute de martori și dovezi circumstanțial deliberat ascunse de acuzați.

Aceasta nu este justiție. Procurorul-șef european trebuie să urmărească și să aducă în fața justiției pe cei care încalcă legea, dar nu sacrificând respectul pentru drepturile omului și dreptul la un proces corect”, scrie Tudorel Toader, în Financial Times.

Săptămâna trecută, Financial Times a publicat un material în care board-ul editorial al ziarului își arată susținerea pentru Laura Codruța Kovesi.

Scrisoarea Tudorel Toader vine în contextul în care Laura Codruța Kovesi candidează pentru funcţia de procuror-şef european.

La sfârşitul lunii februarie, ea a fost audiată de comisiile CONT şi LIBE din Parlamentul European pentru ocuparea acestei funcţii, clasându-se pe prima poziţie între candidaţi după votul dat separat de ambele comisii.

Laura Codruţa Kovesi a fost citată, joi. la Secţia de investigare a magistraţilor, ca să fie audiată în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Tot joi, Conferinţa Preşedinţilor va decide paşii de urmat pentru alegerea procurorului-șef european, înaintea negocierilor cu Consiliul UE.

Procurorul-şef european, care va conduce Biroul Procurorului Public European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu. Propunerea rezultată din votul Comisiei LIBE şi din recomandarea Comisiei CONT este trimisă Conferinţei Preşedinţilor (preşedintele PE şi liderii grupurilor politice) de către preşedintele Comisiei LIBE.

Parchetul European, care ar urma să devină operaţional până la sfârşitul lui 2020, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro.

Sursa: Financial Times

Kovesi acuză o campanie de hărţuire.
Kovesi acuză o campanie de hărţuire. "A spus că nu o interesează, mă citează când vrea ea"
Kovesi, inclusă de Harvard pe lista femeilor cu „contribuții majore” în domeniul dreptului
Kovesi, inclusă de Harvard pe lista femeilor cu „contribuții majore” în domeniul dreptului
Când ar putea fi dat votul pentru numirea lui Kovesi în funcția de procuror-șef european
Când ar putea fi dat votul pentru numirea lui Kovesi în funcția de procuror-șef european
Kovesi, inclusă de Harvard pe lista femeilor cu „contribuții majore” în domeniul dreptului
Kovesi, inclusă de Harvard pe lista femeilor cu „contribuții majore” în domeniul dreptului
Când ar putea fi dat votul pentru numirea lui Kovesi în funcția de procuror-șef european
Când ar putea fi dat votul pentru numirea lui Kovesi în funcția de procuror-șef european
Dragnea, despre funcția de procuror-șef al Parchetului European: „NU va avea legitimitate”
Dragnea, despre funcția de procuror-șef al Parchetului European: „NU va avea legitimitate”
VIDEO PROTVPLUS.RO
muncitori
Şcoală din Buzău, reparată de vietnamezi şi indieni. "Pentru ei e o mină de aur"
Descoperire şocantă făcută de poliție în casa unui belgian stabilit în România
Alertă cu bombă pe Calea Victoriei, la o bancă. 2000 de angajați au fost evacuați
Un bărbat din Bistriţa a găsit o sabie veche de 2.000 de ani. Ce descoperire a făcut apoi
Fermierii maramureşeni preferă zilieri din Somalia sau Irak. "Ne înţelegem prin semne"
Alertă de pestă în Argeş. "Nu ştim cum a ajuns virusul la coteţe"
gunoi prahova
Şi-a umplut casa cu atâtea gunoaie că a ajuns să doarmă în curte. "Sunt cam multe, aşa e"
Şoferi jefuiţi în trafic de o bandă din Argeş. Suma uriaşă strânsă din furturi
Dăncilă spune că va fi "necruţătoare" în scandalul Tarom. "Nu cred că cineva poate fi aşa inconştient"
Război între interlopii din clanul Sportivilor şi Corduneni. Ce a declanşat conflictul
Șantaje și extorcări în Timișoara. DIICOT a aflat cum fac interlopii trafic de cocaină în oraș
Adolescentă de 17 ani din Prahova, dispărută în timp ce se întorcea de la școală