Kovesi acuză o campanie de hărţuire. "A spus că nu o interesează, mă citează când vrea ea"

×
Codul embed a fost copiat

Laura Codruţa Kovesi a fost audiată timp de 5 ore la Secţia de investigare a magistraţilor. La ieşire, a făcut o serie de declaraţii, acuzând o procedură ilegală.

UPDATE 17:55 Laura Codruţa Kovesi a ieşit de la audieri. Ea a spus că nu a a văzut învinuirile în detaliu nici măcar în primul dosar şi a primit un proces-verbal care nu este semnat de procurorul de caz, Adina Florea.

PRINCIPALELE DECLARAŢII:

"Am fost împiedicată să dau declarație. Dorința mea a fost să lămuresc cât mai repede acele fabulații din învnuire. Am făcut imediat o cerere prin care am cerut să consult dosarul pentru a avea acces la ordonanţa prin care s-a cerut urmărirea și pentru a cunoaște acuzațiile în detaliu. În 15 februarie s-a încheiat un proces-verbal prin care mi s-a adus la cunoștință că sunt învinuită, dar eu nu am primit detaliile. Am făcut cererea de consultare a dosarului, procurorul a admis-o şi a stabilit să am acces la documente în perioada 8-14 martie.”

“Astăzi am fost în imposibilitate de a da declarație pentru că nu am avut acces la aceste acuzații. În timp ce se derula această activitate am fost anunţată că trebuie să rămân în birou. Am întrebat dacă pot să plec și să aștept citația. Mi a zis că nu că nu, au intrat 9 sau 10 avocaţi în birou şi mi-a spus că sunt învinuită într-un alt dosar, moment în care am spus că nu am fost citată legal decât într-un dosar, nu am avut posibilitatea să îmi angajez un avocat. Nu ştiu care e urgenţa”

Citește și
Codruţa Kovesi
Când ar putea fi dat votul pentru numirea lui Kovesi în funcția de procuror-șef european
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

“A spus că nu o interesează, pentru că ea poate să mă citeze când doreşte, aşa că am rămas în birou. Mi-a adus la cunoştinţă o învinnuire pe care nu pot să o citez, pentru că mi-a fost citită o singură dată.”

"Nu știu dacă e o acuzație oficială la acest moment, pentru că mi-a fost predat un procesul verbal care nu e semnat de procuror, ci doar de o parte din avocați. Nu s-a dispus niciun control, nicio suspendare. Am stabilit că după studierea dosarului să mă prezint şi să dau declaraţii”.

"Nu am citit acuzaţia, nu am văzut ordonanţa, nu am văzut niciun fel de act. Pot doar să vă spun că am contestat această activitate. Nu am fost citată legal, nu mi s-a oferit oportunitatea de a avea un avocat. Nu mi s-au respectat absolut niciunul din drepturile pe care le am, dar asta nu este nicio problemă, oricând pot să explic ce am făcut. Nu am comis niciuna din faptele pentru care s-au formulat aceste acuzaţii. Sunt nişte fabulaţii pe care eu o să mă străduiesc să le demontez şi să le clarific cât mai repede cu putinţă. Dar ca să fac acest lucru trebuie să iau la cunoştinţă pentru ce sunt acuzată. Să ştiu în ce constau faptele, când s-au comis. Nu pot să mă apăr pe un proces verbal de aducere la cunoştinţă a calităţii de suspect"

"Categoric nu e o incidenţă, e o etapă în această campanie de hărţuire care durează de 2 ani

"Stăteam într-un birou şi poliţiştii se plimbau şi îmi citeau documente"

"Toată această campanie are legătură cu candidatura mea. Exact azi am fost citită, nu ştiu încă dacă sunt suspectă oficial".

"Niciodată nu am discutat cu Sebastian Ghiţă despre extrădare. Aceste acuzaţii sunt fabulaţii"

"Am reținut că aș fi condus un grup organizat format din procurori din DNA"

"Am fost împiedicată să dau declaraţii"

"Toţi magistraţii care au avut poziţii publice împotriva modificării Legilor Justiţiei au fost verificaţi de Inspecţia Judiciară."

În timpul audierilor, Kovesi a aflat că trebuie să dea explicații în al doilea dosar.

Astfel, în acest al 2-lea dosar, ea a aflat că este suspectată de grup infracțional organizat și complicitate la represiune nedreaptă - un dosar în care era vizat de acuzații și fostul șef al DNA Ploiești Lucian Onea.

La ora 13.00, când a ajuns la sediul noii secții speciale de investigare a infracțiunilor din justiție, fosta şefă a DNA nu a vrut să răspundă la nicio întrebare din partea jurnaliștilor, precizând însă că va face declarații la ieșire.

La fața locului au fost prezenți atât susținători, care au scandat ”Hai, Codruța!” sau ”Te iubim”, cât și contestatari.

Kovesi a mai fost chemată pe 15 februarie în acest dosar, însă ea nu a fost audiată atunci, deoarece a cerut recuzarea procurorului de caz, Adina Florea, dar şi a şefului Secţiei, Gheorghe Stan, motivul fiind "afectarea imparţialităţii".

Cererea de recuzare a Adinei Florea a fost respinsă în aceeaşi zi de Gheorghe Stan, după care procurorul general Augustin Lazăr a respins şi recuzarea lui Gheorghe Stan.

Dosarul în care este acuzată Laura Codruţa Kovesi a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie. Ghiţă susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea lui Nicolae Popa cu un avion din Indonezia, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Procurorii SIIJ susţin că Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit, în cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa.

"Din probele administrate până în prezent în această cauză s-a reţinut următoarea situaţie de fapt - în cursul anului 2011, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi pretins şi primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vătămată (Sebastian Ghiţă - n.r.) în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia - Jakarta. (...) În perioada 2010 - aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcţiei de procuror general, Laura Codruţa Kovesi ar fi implicat instituţia pe care o conducea în procedura extrădării lui Nicolae Popa, cu încălcarea dispoziţiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementează competenţa autorităţilor centrale române în materie penală, a dispoziţiilor art. 70 şi următoarele din Legea 304/2004, care reglementează organizarea şi atribuţiile Ministerului Public, şi ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligaţia să asigure aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi care făceau parte din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGPR, precum şi a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI", susţine SIIJ.

Procurorii SIIJ mai susţin că, la data de 10 aprilie 2017, pe parcursul procedurilor judiciare efectuate într-un dosar penal instrumentat de Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, Laura Codruţa Kovesi a fost audiată, în calitate de martor, prilej cu care aceasta ar fi declarat în mod nereal că relaţia pe care a avut-o cu Sebastian Ghiţă a fost o relaţie pur instituţională, negând existenţa unei relaţii private, deşi această relaţie ar fi constituit o împrejurare esenţială pentru cauza penală.

Laura Codruţa Kovesi candidează pentru funcţia de procuror-şef european.

La sfârşitul lunii februarie, ea a fost audiată de comisiile CONT şi LIBE din Parlamentul European pentru ocuparea acestei funcţii, clasându-se pe prima poziţie între candidaţi după votul dat separat de ambele comisii.

Procurorul-şef european, care va conduce Biroul Procurorului Public European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.

Propunerea rezultată din votul Comisiei LIBE şi din recomandarea Comisiei CONT este trimisă Conferinţei Preşedinţilor (preşedintele PE şi liderii grupurilor politice) de către preşedintele Comisiei LIBE.

Tot joi, Conferinţa Preşedinţilor va decide paşii de urmat în această procedură, înaintea negocierilor cu Consiliul UE.

Parchetul European, care ar urma să devină operaţional până la sfârşitul lui 2020, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Kovesi, inclusă de Harvard pe lista femeilor cu „contribuții majore” în domeniul dreptului
Kovesi, inclusă de Harvard pe lista femeilor cu „contribuții majore” în domeniul dreptului

Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a fost inclusă de Facultatea de Drept a Universității Harvard într-un top al femeilor cu „contribuții remarcabile în domeniul dreptului și al politicilor.”

Când ar putea fi dat votul pentru numirea lui Kovesi în funcția de procuror-șef european
Când ar putea fi dat votul pentru numirea lui Kovesi în funcția de procuror-șef european

Parlamentul European ar putea să dea votul pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european în sesiunea din 26-28 martie, a declarat pentru News.ro eurodeputatul Cristian Preda.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.